Știri 27 august 2024
S-a născut în insula Rhodos din Grecia, însă nu se cunoaște data naşterii sale.
Prin secolul al XIV-lea, între zidurile unei fortăreţe din Rodos, lucrătorii au descoperit o frumoasă biserică în ruină, sub dalele căreia au găsit numeroase icoane.
Una dintre aceste icoane era bine păstrată şi reprezenta un tânăr militar care ţinea în mâna sa dreaptă o cruce.
În jurul icoanei erau reprezentate 12 scene din martiriul său.
Episcopul de la acea vreme, Nil, a descifrat inscripţia de pe icoană: “Sfântul Fanurie”.
După o tradiţie populară, răspândită în insula Creta şi în alte ţări ortodoxe, mama sfântului era o femeie păcătoasă şi cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o întoarcă la pocăinţă, însă el n-a încetat să se roage cu stăruinţă pentru mântuirea mamei sale.
În popor, există obiceiul de a se împărți turte săracilor de ziua Sfântului Fanurie, care făcea milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale.
Numele Sfântului, în limba greacă, înseamnă „cel ce arată” și, de aceea, este considerat aflătorul lucrurilor pierdute și arătătorul căii de urmat în vreme de îndoială.
În rândul credincioşilor se vorbeşte şi de alte minuni săvârşite de Sfântul Fanurie, pentru care se bucură de o deosebită evlavie atât în Grecia cât şi în celelalte ţări ortodoxe.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din localitatea Dorna Arini, județul Suceava.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 7.45 și Taina Sfântului Maslu, de la ora 18.00.
Joi, Biserica Ortodoxă va prăznui Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși, de la ora 7.00, Sfânta Liturghie la mănăstirea Lipnița din județul Constanța, urmată de rugăciuni pentru încetarea secetei.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului, ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.30, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Rata de promovare la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat a fost de 29,3%.
Ministerul Educaţiei a publicat, ieri, rezultatele iniţiale, înainte de înregistrarea şi soluţionarea contestațiilor.
Pentru cei care au depus contestații, rezultatele finale vor fi afişate vineri, 30 august.
Rata de promovare pentru promoţia 2024 a fost de 31,2%, iar pentru promoţiile anterioare – 25,4%.
Cetăţenii şi magazinele pot reclama disfuncţionalităţi ale Sistemului Garanție-Returnare la un număr nou, prin intermediul WhatsApp.
Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Astfel, cetăţenii care se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte funcţionarea SGR pot trimite reclamaţii la numărul de telefon 0726.715.142, direct pe WhatsApp.
Conform datelor prezentate, săptămâna trecută, de ministrul Mediului, numărul ambalajelor colectate prin SGR a depăşit 1,3 miliarde.
Nicio pensie nu va scădea, iar problemele apărute în procesul de recalculare a acestor venituri reprezintă o deficienţă a Casei Naţionale de Pensii.
Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.
În perioada următoare, aşa cum a decis premierul, în şedinţa de Guvern, va exista o comunicare detaliată, printată, care va ajunge în cutia poştală a fiecărui pensionar.
Statul român va asigura la secetă 7 milioane de hectare printr-un mecanism unic în Europa.
Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu.
Prima de asigurare va fi de 3.000 de lei pe hectar şi va fi acordată fermierilor atunci când vor primi adeverinţa de la APIA pentru plata pe suprafaţă.
Culturile agricole neirigate continuă să fie afectate de secetă, în special în sudul, sud-estul şi estul ţării.