Știri 30 august 2024
S-a născut în jurul anului 1590, lângă Târgu-Neamţ şi a fost tuns în monahism la Mânăstirea Secu.
Aici a tradus Scara Sfântului Ioan Scărarul, si a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
În anul 1632 a fost ales Mitropolit al Moldovei, unde a păstorit până în anul 1653.
Ca mitropolit, a înfiinţat la mânăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi prima tipografie din Moldova, unde a tipărit mai multe cărţi de slujbă şi de apologetică ortodoxă, printre care şi prima carte românească tipărită în Moldova, Cazania de la 1643.
În anul 1641, Sfântul Varlaam a aşezat la mânăstirea sfinţii Trei ierarhi moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Mitropolitul Varlaam s-a preocupat şi de organizarea Sinodului de la Iaşi din anul 1642, unde s-a îndreptat şi aprobat Mărturisirea de credinţă a Mitropolitului Petru Movilă al Kievului.
După ce domnitorul Vasile Lupu a pierdut scaunul domnesc în anul 1653, mitropolitul Varlaam s-a retras la mânăstirea Secu, unde a mai trăit patru ani şi unde a şi fost îngropat.
Sfântul Varlaam a fost canonizat de către Sfântul Sinod al BOR în data de 12 februarie a anului 2007.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește şi pe Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.
A trăit în secolul 17 și a fost contemporan şi prieten apropiat al Mitropoliţilor Varlaam şi Dosoftei ai Moldovei.
S-a născut în ţinutul Vrancei şi a intrat în monahism la Mânăstirea Râşca, unde a vieţuit aproape 18 ani, după care s-a mutat la mânăstirea Secu, iar în anul 1641 devine egumen la Mânăstirea din cetatea Neamţului.
În anul 1667, Sfântul Ioan a fost ales episcop al Huşilor, unde a păstorit timp de şapte ani, în vremuri grele de atacuri militare.
Adânc impresionat de viaţa curată şi alesele nevoinţe ale episcopului Ioan, Sfântul Mitropolit Dosoftei, îl numeşte într-una din cărţile sale „arhiepiscopul cel sfânt şi minunat”.
Din anul 1674 a păstorit Episcopia Romanului până la mutarea sa la Domnul, din anul 1685, fiind înmormântat la mânăstirea Secu.
Astăzi se împlinesc 20 de ani de la mutarea la Domnul a Vrednicului de pomenire arhiereul Lucian Florea, fostul Arhiepiscop al Tomisului.
S-a născut la 3 aprilie 1923, în comuna Stremţ din judeţul Alba.
În anul 1974 a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală iar în anul 1985 a devenit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu titlul de ”Tomitanul”.
În anul 1990 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului până în anul 2001 când s-a retras din motive de sănătate.
Înaltpreasfinţitul Lucian Florea s-a mutat la Domnul în ziua de 30 august a anului 2004 şi este înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
În timpul păstoririi sale s-au reînfiinţat, în judeţul nostru, Mănăstirile ”Dervent”, ”Peşterea Sfântului Apostol Andrei” şi ”Sfânta Elena de la Mare” şi s-au pus bazele înfiinţării Facultăţii de Teologie din Constanţa.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Așezarea în Raclă a Brâului Maicii Domnului.
Cu acest prilej, în această seară, de la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Așezarea în racla a Brâului Maicii Domnului” din Constanța, zona Trocadero – Coiciu.
Mâine, de la ora 6.45, va oficia Sfânta Liturghie și slujba de parastas la biserica „Înălțarea Domnului” din Cimitirul „Pacea Nouă” din municipiul Suceava.
Apoi, de la ora 16.00, va citi rugăciunile de ploaie în apropierea orașului Cernavodă.
De la ora 21.15, ierarhul nostru va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Duminică, 1 septembrie, Biserica Ortodoxă îi va cinsti pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, ale cărui moaște se află la Catedrala arhiepiscopală, pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul și, totodată, marchează începutul anului bisericesc.
Astfel, de la ora 7.00, va săvârși Sfânta Liturghie, va oficia slujba de Te Deum pentru începutul anului bisericesc și va citi rugăciunile de ploaie la biserica mănăstirii „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul și Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou” din comuna Târgușor, județul Constanța.
Tot duminică, de la ora 17.00, împreună cu Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, IPS Teodosie va participa la o procesiune în cinstea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul și a sfinților dobrogeni, ce se va desfășura pe străzile Constanței.
Spitalul Județean de Urgență Constanța va avea un Centru de Excelență în Diagnosticul Bolilor Inflamatorii Reumatice.
Consilierii județeni au aprobat proiectul pentru amenajarea, consolidarea și modernizarea unor imobile în vederea înființării unei Secții Clinice Medicale III cu Compartiment de Reumatologie și Centru de Excelență în Diagnosticul Bolilor Inflamatorii Reumatice, conform standardelor europene.
Cele două clădiri se află pe strada Ștefan cel Mare, în apropierea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
Valoarea totală a investiției se ridică la aproape 70 de milioane de lei, iar durata estimată pentru execuția lucrărilor este de 18 luni.
Comisia de Dialog Social a aprobat calendarele examenelor din anul şcolar 2024-2025.
Astfel, Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a va începe pe 23 iunie, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română.
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 va începe pe 10 iunie, cu proba scrisă la Limba Română, iar a doua sesiune a examenului de Bacalaureat este programată în perioada 11-14 august.