Știri 17 septembrie 2024
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 7.45, Sfânta Liturghie, iar de la ora 18.00, Taina Sfântului Maslu.
Joi, de la ora 6.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii “Cuvântul ierarhului”, ce va fi transmis pe paginile de Facebook, YouTube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, 22 septembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji la mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 8.00, slujba de sfințire a paraclisului și punerea pietrei de temelie a bisericii mari a mănăstirii, și Sfânta Liturghie.
Cu acest prilej, vineri, 20 septembrie, vor fi aduse spre cinstire Brâul Maicii Domnului și moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, care vor rămâne spre închinare până luni, 23 septembrie.
Astăzi este Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului.
Aceasta este sărbătorită din anul 2019 și a fost stabilită de către Organizația Mondială a Sănătăţii.
Tema din acest an este „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”, având în vedere importanța fundamentală a diagnosticelor corecte și în timp util în siguranța pacienților.
Clădiri emblematice, monumente și instituții publice din București și din țară, precum și spitale, vor fi iluminate în portocaliu, pentru a marca această zi.
Executivul a alocat o primă tranșă de ajutor financiar pentru persoanele afectate de inundațiile din estul țării.
Aceasta este în valoare de 100 de milioane de lei.
Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei, iar familiile celor care au decedat vor primi suplimentar încă 10.000 lei.
De asemenea, vor fi patru clădiri modulare pentru ca elevii din școlile afectate de inundații să își poată continua cursurile.
Crucea Roşie Română a lansat o campanie de ajutorare a persoanelor afectate de inundaţiile din ultimele zile.
Este vorba despre judeţele Galaţi şi Vaslui, unde peste 5.000 de gospodării au fost distruse şi sute de persoane au fost evacuate.
Cei care doresc să ofere ajutor pot face donații online pe pagina oficială a Crucii Roşii Române.
De asemenea, pot oferi alimente, prin intermediul Băncii de Alimente, în toate magazinele Carrefour din ţară.
În România, doar o locuință din patru are asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale.
Legea dă posiblitatea primarilor să acorde amenzi de până la 500 de lei pentru proprietarii care nu au încheiat astfel de polițe.
Inundațiile din ultimele zile au distrus peste 700 de locuințe în comuna gălățeană Slobozia Conachi.
Aceasta a suferit astfel de pagube și în anii 2016 și 2013.
Cu toate acestea, doar 14% dintre locuințe au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, conform statisticilor.
Fumatul modifică ADN-ul și după 30 de ani de la ultima țigară.
Aceasta este concluzia unui studiu amplu de treizeci de ani realizat în Statele Unite.
Efectele dăunătoare ale fumatului apar și după 30 de ani și contribuie la apariția unor boli cardiovasculare grave la foștii fumători și la creșterea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Studiul a mai arătat că și poluanții de mediu afectează genetic ființele umane, și au un impact asupra sănătății chiar înainte de naștere și începând din perioada sarcinii.