Știri 18 septembrie 2024
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 18.00, Taina Sfântului Maslu.
Mâine, de la ora 6.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii “Cuvântul ierarhului”, ce va fi transmis pe paginile de Facebook, YouTube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, 22 septembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji la mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 8.00, slujba de sfințire a paraclisului și punerea pietrei de temelie a bisericii mari a mănăstirii și Sfânta Liturghie.
Cu acest prilej, vineri, 20 septembrie, vor fi aduse spre cinstire Brâul Maicii Domnului și moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, care vor rămâne spre închinare până luni, 23 septembrie.
Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanța organizează o campanie umanitară pentru sinistrați.
Aceasta se desfășoară până duminică și va realiza o colectă de alimente neperisabile, dar și produse igienico-sanitare.
Luni, 23 septembrie, aceste alimente vor fi trimise în localitățile afectate de viituri, din județele Galați și Vaslui.
Persoanele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi au primit un sprijin financiar în valoare de 100.000 de lei din Fondul Filantropia al Patriarhiei Române.
Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, întreaga sumă a fost virată încă din 14 septembrie în contul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, eparhie în care se află localităţile care au suferit cel mai mult din cauza inundaţiilor.
De asemenea, în următoarele două săptămâni, se va desfăşura o colectă la nivelul tuturor unităţilor de cult – parohii şi mănăstiri – din Arhiepiscopia Bucureştilor, toate fondurile urmând să fie virate eparhiilor afectate, în vederea ajutorării sinistraţilor.
O parte din constănțeni va rămâne fără apă potabilă timp de 30 de ore.
RAJA va întrerupe furnizarea apei potabile, din această noapte, de la ora 22.00, până vineri, 20 septembrie, ora 04.00, în mai multe zone din municipiul Constanța, precum și în localitățile Cumpăna, Lazu, Agigea și Eforie Nord.
Vor fi afectați consumatorii din cartierele Palas, CET, Brătianu, KM 4-5, Medeea, Far, Abator, Gară, Zona Industrială, Faleză Sud, Casa de Cultură, Inel I, Inel II, Coiciu, zonele Baba Novac și Halta Traian, precum și Zona Comercială Vest – cu excepția Complexului Comercial Vivo.
Românii vor plăti acelaşi preţ la energie iarna aceasta, ca şi în sezonul rece precedent.
Precizarea a fost făcută de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a menționat că schema de plafonare a preţurilor este în vigoare până la 1 aprilie 2025.
După această dată, nu este exclusă varianta unei noi scheme de plafonare, a mai spus ministrul.
Românii nu vor primi mesaje de tip RO-Alert la cutremure.
Declarația aparține șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
El a afirmat că trebuie pus la punct un sistem care poate anunța acest lucru cu o perioadă de timp suficient de mare înainte, pentru ca oamenii să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur.
Reacția șefului DSU a venit după cutremurul cu magnitudinea de 5,4, produs luni, în zona seismică Vrancea, care s-a resimțit în mai multe localități din jumătatea de est a României, precum și la București.