Știri 26 septembrie 2024
A fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 – 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această noapte la catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului, de la ora 21.15.
Mâine, de la ora 6.45, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea “Sfinții Nicolae și Bretanion” din apropierea localității 23 August.
Persoanele afectate de inundaţii primesc suplimentar încă 15.000 de lei, pe lângă ajutorul deja acordat în valoare de 10.000 de lei.
Executivul a aprobat ieri propunerea iniţiată de Ministerul Muncii.
Ajutorul financiar se va plăti prin mandat poştal şi va putea fi utilizat pentru achiziţionarea de mobilier de strictă necesitate, obiecte sanitare, materiale de construcţii, aparate electrocasnice, precum şi combustibil solid şi petrolier necesar pentru încălzirea locuinţei.
Beneficiarii pot cheltui banii alocaţi ca ajutor de urgenţă până la sfârşitul acestui an, când trebuie să depună la primărie documentele doveditoare privind achiziţia bunurilor şi combustibilului.
Asiguraţii care şi-au pierdut documentele medicale, reţetele şi medicamentele în inundaţiile recente vor putea obţine altele noi, în baza unei decizii luate de guvern.
Numai în judeţul Galaţi, aproape 30.000 de bolnavi cronic din cele 28 de localităţi afectate se află în această situaţie, a precizat şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Ciprian Groza.
El a mai spus că va fi aplicată o derogare de la Contractul Cadru, pentru a se putea asigura continuitatea tratamentului bolnavilor cu afecţiuni cronice.
Guvernul a prelungit până la finalul anului plafonarea preţurilor la poliţele RCA.
Măsura era în vigoare până la data de 30 septembrie.
De asemenea, Guvernul a decis să mărească de la 4,5 la 5 lei, de la 1 octombrie, valoarea punctului per serviciu pentru cabinetele individuale de medicină de specialitate clinică în ambulatoriu.
Aproximativ 2,3 milioane de români sunt diagnosticaţi cu o afecţiune cronică respiratorie.
Declarația aparține rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Viorel Jinga.
El a subliniat importanţa dezvoltării prevenţiei medicale în sistemul de educaţie şi a precizat că bolile pulmonare reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în întreaga lume.
Viorel Jinga a amintit că milioane de îmbolnăviri sunt cauzate de fondul genetic, fumat, infecţii, poluare şi stres.
Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare a turismului 2025 – 2035.
Documentul include soluţii pentru transformarea României în destinaţie turistică „bine cunoscută” şi „de înaltă calitate”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constatin.
Programul de promovare a turismului va fi axat în continuare asupra unor ţări cu „potenţial”, precum Marea Britanie, Franţa, Germania sau Italia.
Documentul strategic a fost adoptat şi în contextul în care mâine, 27 septembrie este Ziua Mondială a Turismului.