Stiri 14 octombrie 2024
A trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri.
Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol.
Apoi, timp de mulţi ani a trăit o viaţă ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.
La vârsta de 27 de ani s-a mutat la Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani.
În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol.
Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641 când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi, şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica Sfinţii Trei Ierarhi.
În prezent, sfintele moaşte sunt depuse la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în biserica noastră a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.
Arhiepiscopia Tomisului și Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța organizează proiectul misionar intitulat “Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor”.
Un sobor de preoți va oficia miercuri, de la ora 10.30, Taina Sfântului Maslu în holul principal, lângă Capela Spitalului.
Cei prezenți se vor putea închina la moaștele Sfinților Tămăduitori Doctori fără de arginți Nectarie și Pantelimon.
O nouă tranşă din ajutorul pentru alimente destinat persoanelor vulnerabile va fi acordată săptămâna aceasta.
Cardurile pentru vouchere se vor încărca de mâine, cu câte 250 de lei.
Până la sfârşitul acestui an va mai fi acordată încă o tranşă din acest ajutor, în luna decembrie.
Ministerul Afacerilor Interne a lansat astăzi, campania de prevenire a traficului de persoane şi a exploatării prin muncă a românilor care pleacă în străinătate pentru a lucra.
Campania se numeşte „Departe de casă? Te vrem în siguranță!”.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne vor pune la dispoziţia celor care călătoresc în Europa prin punctele de frontieră terestre şi în principalele aeroporturi internaţionale din ţară 20.000 de pliante cu informaţii importante.
CFR Călători a suplimentat trenurile spre Iași pentru Sărbătoarea Sfintei Parascheva.
Acestea circulă suplimentate cu vagoane încă de joi iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie, CFR pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitate de transport tehnic disponibilă, pentru asigurarea mobilității acestora între Iași și marile orașe din țară, cum ar fi Constanța, Timișoara și Cluj Napoca.
România va avea până în vara anului viitor, o platformă naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare.
Aceasta va fi folosită de agenţii economici donatori și receptori de alimente, pentru a încărca o serie de date cum ar fi planul anual pentru diminuarea risipei alimentare sau cantităţi, valoare, tipuri de alimente salvate de la irosire.
România are ca obiectiv diminuarea risipei de alimente cu 50% până în anul 2030.