Știri 21 octombrie 2024

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni.
Aceştia sunt: Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinţii Părinţi Mărturisitori şi Mucenici Ioan şi Moise Măcinic.
Sfântul Cuvios Visarion Sarai, originar din Bosnia, a călătorit prin Transilvania, propovăduind ortodoxia.
A fost întemniţat în închisoarea din Kufstein, unde a murit.
Sfântul Cuvios Sofronie a întemeiat un schit în satul natal, Cioara.
Pentru râvna faţă de ortodoxie, a fost de două ori închis şi apoi eliberat.
S-a mutat la Domnul, în Mănăstirea Argeşului.
Sfântul Mucenic Oprea, ţăran din Săliştea Sibiului, și Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel au murit în temniţa din Kufstein pentru că au dus plângerile românilor la Viena.
Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeş a luptat împotriva încercărilor habsburgilor de a impune unirea cu Roma.
Închis în anul 1756, peste 24 de ani a murit tot în temniţa din Kufstein.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 6.30.
După slujbă, va rosti un cuvânt de învățătură.

Constănțenii pot depune, de astăzi, cererile și declarațiile pe proprie răspundere pentru a beneficia de ajutorul de încălzire a locuinței.
În ceea ce privește pensionarii care beneficiază de acest sprijin, pentru aceștia se va lua în calcul cuantumul pensiilor aferente lunii august 2024.
Dosarele pot fi depuse și online la adresa de e-mail ajutoareincalzire@dgas-ct.ro.

România va trece la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00, iar duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.

Fermierii care au culturi afectate de secetă pot să depună cereri la direcțiile județene pentru agricultură până pe 29 octombrie, pentru a beneficia de despăgubiri de la stat.
Este vorba despre 1.000 lei pentru fiecare hectar, iar pentru a intra în posesia banilor, agricultorii trebuie să aibă procese verbale de constatare a pagubelor.
Solicitările pot fi transmise și prin fax, poștă sau email.

Persoanele care solicită notarilor publici reconstituirea actelor distruse de o calamitate ar putea fi scutite de onorarii.
Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordin în acest sens.
Potrivit ministerului, în elaborarea acestui proiect a fost luat în considerare contextul evenimentelor meteo extreme de luna trecută din ţara noastră şi efectele deosebit de grave produse asupra comunităţilor din zonele afectate.
Printre acestea se numără şi distrugerea documentelor notariale aflate în arhiva birourilor notariale ori în posesia persoanelor afectate.

Parlamentarii au propus un proiect de lege pentru protejarea cetățenilor care cumpără imobile aflate în fază de proiect.
Măsurile prevăzute în proiect asigură garanțiile necesare pentru cumpărători, astfel încât să nu se mai repete situații cum sunt cele generate de cazul Nordis.
Promisiunile bilaterale de vânzare-cumpărare vor fi înregistrate în cartea funciară, iar avansul pe care cumpărătorii îl pot plăti, va fi limitat la 15%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept