Știri 13 noiembrie 2024

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.
Acesta s-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă.
A fost atras de viaţa călugărească, astfel că în anul 374, a petrecut patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 a fost hirotonit diacon şi apoi sfinţit preot.
În timpul celor doisprezece ani de slujire în rânduiala preoţească, Sfântul Ioan a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi.
În anul 398 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie.
Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii.
S-a mutat la Domnul în anul 407, în oraşul Comane din Armenia.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur care se celebrează în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare părinte al Bisericii.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Apostol Filip, unul din cei 12 Apostoli.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Apostol Filip”, din apropierea localității Adamclisi.
Apoi, de la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și rugăciunea la începutul postului, la Catedrala arhiepiscopală.

Astăzi este Ziua Mondială a Bibliei.
Această zi își propune să sensibilizeze conștiința publică în privința rolului pe care Sfânta Scriptură îl are în viața liturgică și formarea duhovnicească.
Sfântul Sinod a instituit această zi în anul 2006 și coincide cu ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Factorii de risc alimentar sunt responsabili pentru 25% din totalul deceselor din România.
Astfel, țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de decese din cauze prevenibile, iar printre factorii de risc alimentar se numără zahărul și sarea consumate în exces.
Raportul la nivelul Comisiei Europene de anul trecut arată că 73% din populaţia României nu consumă fructe şi legume.

Șoferii prinși fără permis la volan vor primi pedepse mai mari.
Potrivit unor amendamente admise în Comisia juridică din Senat, pedepsele cu închisoarea cresc cu o treime.
În plus, cei prinși la volan fără permis nu vor mai primi pedepse cu suspendare – ci le vor executa în mod obligatoriu, fie că produc sau nu un accident rutier.
Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz.

Victimele tentativelor de omor sau care au suferit vătămări în urma agresiunilor sexuale vor primi compensații financiare și asistență judiciară.
Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
De asemenea, de asistenţa judiciară gratuită beneficiază şi membrii de familie ai persoanelor decedate ca urmare a unui omor.
Legea mai prevede că victimele au dreptul să fie informate cu privire la situaţia inculpatului, inclusiv în cazul în care acesta este eliberat sau evadează.

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare.
Acesta este cel mai mare număr de secții de votare organizate vreodată în afara țării, iar alegătorii din diaspora pot vota timp de mai multe zile.
Pe site-ul Ministerului de Externe, ei pot găsi toate informațiile despre adresa secției situate cât mai aproape de locuința lor și despre documentele necesare, a declarat ministrul de Externe, Luminița Odobescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept