Știri 15 noiembrie 2024
S-a născut pe 21 decembrie 1722, în familia protoiereului din oraşul Poltava din Ucraina.
De tânăr a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Kiev, după care a venit în Ţările Române, unde a învăţat limba română la schiturile Dălhăuţi, Trăisteni şi Cârnu.
De aici, a mers la Muntele Athos, unde a devenit pustnicul Paisie şi a fost hirotonit ieromonah, după care a întemeiat o obşte monahală de 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.
În anul 1763 a venit în Moldova, la mânăstirea Dragomirna, cu o parte dintre ucenici şi a întemeiat o obşte de 350 de monahi.
Aici a tradus o parte dintre scrierile Sfinţilor Părinţi, şi a devenit astfel ctitorul Filocaliei în limbile română şi slavonă.
Totodată, a introdus isihasmul în viaţa monahală de obşte şi a dezvoltat un nou curent teologic-monahal numit paisianism.
În anul 1775, din cauza ocupaţiei austriecilor, obştea Sfântului Paisie s-a mutat la mânăstirea Secu, iar apoi la Neamţ, datorită creşterii numărului de călugări.
În ziua de 15 noiembrie a anului 1794, Sfântul Paisie s-a mutat la Domnul, la vârsta de 72 de ani.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a proclamat canonizarea Sfântului Paisie în anul 1988, iar cinstirea sa se face în toate ţările ortodoxe.
Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acesta simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Postul are o durată de 40 de zile, până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-18 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, dar şi în zilele de 3, 5, 9 și 12 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la mănăstirea Dervent.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 7.00, Sfânta Liturghie și parastasul de pomenire a celor ce au făcut parte din Rugul Aprins.
De la ora 12.30, tot la Dervent va participa la cea de-a V-a ediție a Conferinței naționale intitulate „Rezistența Bisericii sub totalitarismul comunist”.
Apoi, de la ora 21.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
O conferință națională duhovnicească se desfășoară zilele acestea la Constanța.
Evenimentul se intitulează „Rezistența Bisericii sub totalitarismul comunist. Sub semnul Rugului Aprins: memorie, identitate, modele” și se află la ediția a V-a.
Conferința a debutat astăzi în Sala Senatului din Campusul Universității Ovidius și se va încheia mâine, la Mănăstirea Dervent.
ASCOR Constanța împreună cu Arhiepiscopia Tomisului organizează o nouă acțiune de donare de sânge.
Aceasta face parte din cadrul Campaniei Naționale “Uniți pentru viață”, ce va avea loc pe 19 noiembrie.
Activitatea se va desfășura între orele 7:30-15:00, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.
Campania se desfășoară la nivel național în toate filialele ASCOR din țară.
Prima plată a burselor școlare din acest an se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie.
Elevii cu peste 10 absențe nemotivate într-o lună, nu mai primesc bursa.
Elevii vor primi, în acest an școlar, mai multe tipuri de burse, cum ar fi cele de excelenţă olimpică, de merit, de rezilienţă, dar şi sociale, tehnologice şi pentru mame minore.
O premieră în acest an şcolar o constituie acordarea bursei de rezilienţă pentru elevii de gimnaziu şi liceu care au medii între 7 şi 9,50.