Știri 3 decembrie 2024

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.
Acesta s-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde a devenit preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde a vieţuit pe rând la mânăstirile Dragomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti l-a chemat pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe a primit mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, a păstorit cele două mânăstiri până la mutarea sa la Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la peşte.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această seară în orașul Năvodari.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Mâine, de la ora 17.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Valea Dacilor, județul Constanța.
Joi, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea și va oficia slujba de hirotesie a părintelui Ilarion, duhovnicul mănăstirii, în treapta de arhimandrit.
Tot joi, de la ora 16.30, va binecuvânta aprinderea luminilor în Pomul de Crăciun din orașul Ovidiu, în prezența copiilor.
Apoi, de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu.
De la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, de la ora 7.30, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae”, Catedrala Navigatorilor, din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a șasea ediție a acțiunii umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 9 decembrie și are ca scop sprijinirea a aproximativ 3000 de familii sărace din peste 40 de sate constănțene.
Astfel, este organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Aceasta a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1992 şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate şi în comunitate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate.
80% dintre aceștia provin din țările în curs de dezvoltare, iar 50% nu au acces la sistemul de îngrijire medicală.

Biletele de tren se vor scumpi cu 4,6% din 15 decembrie.
Măsura va fi luată odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor 2024 – 2025, prețurile fiind actualizate cu inflaţia.
1.100 de trenuri vor circula zilnic, în medie, până la data de 13 decembrie 2025, iar patru dintre acestea, ce vor asigura legătura Capitalei cu Braşovul, sunt formate din material rulant nou, potrivit CFR Călători.

RAR Auto-Pass este noul document devenit obligatoriu, de luna aceasta, la vânzarea unei mașini, emis de RAR.
Documentul poate fi solicitat exclusiv online și are o valabilitate de 60 de zile.
Acesta conține, printre altele, date privind intervenţiile minore asupra vehiculului, date referitoare la reparaţiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcţie, frânare, structura de rezistenţă a vehiculului sau elementele de siguranţă pasivă sau date legate de inspecţiile tehnice periodice.
Tariful pentru emiterea certificatului este de 42 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept