Știri 6 ianuarie 2025
Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul.
În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt s-a pogorât peste el în chipul unui porumbel.
Totodată şi Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii.
Astfel, din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul, cel profeţit şi aşteptat de către poporul Israel.
Primele menţiuni despre această sărbătoare apar înainte de secolul 3, iar atestarea documentară s-a făcut de către Clement Alexandrinul, în lucrarea Stromata întâi, dar şi în Constituţiile Apostolice, unde Boboteaza este menţionată alături de Naşterea şi Învierea Domnului.
Marii cuvântători ai secolelor 4-5 ne-au lăsat predici celebre la Bobotează, iar pe la anul 400 sărbătoarea era ţinută cu mare fast, în această zi fiind interzise reprezentaţiile artistice.
Mai târziu, Biserica obişnuia ca botezul catehumenilor să se facă în ziua de Bobotează, fapt ce a atribuit sărbătorii şi denumirea de luminare sau sărbătoarea luminilor.
Rânduiala bisericească prevede ca astăzi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfinţirii mari a apei, iar credincioşii pot folosi agheasma mare până la Odovania Praznicului de pe 14 ianuarie.
Totodată, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoţii aruncă după slujbă trei cruci în apă.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 14.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu.
Mâine, Biserica Ortodoxă va prăznui Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, în această seară, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Mâine, de la ora 8.00, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Carrefour Brătianu).
Tinerii din medii defavorizate pot fi sprijiniţi financiar pentru a-și obține permisul de conducere.
Ei se pot înscrie în programul “Permis pentru viitor” derulat de Fundația pentru Comunitate în colaborare cu o companie din industria petrolieră, prin care le sunt acoperite cheltuielile cu școala de șoferi și taxele adiacente, în valoare de cel mult 5.000 de lei.
Selecția se va face în baza unui dosar pe care tinerii trebuie să-l depună până la data de 27 ianuarie.
Cei interesați pot afla toate detaliile pentru înscriere pe site-ul pentrucomunitate.ro.
Reparațiile la Podul Giurgiu-Ruse, pe partea bulgară vor fi reluate, de miercuri, 8 ianuarie.
Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe de la București.
A fost emisă și o atenționare de călătorie, în care se menționează că lucrările vor fi derulate ziua, pe partea bulgară a podului, cu circulație alternativă pe o singură bandă.
Liberalizarea pieţei de energie se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor.
Aceasta nu se limitează la data de 1 aprilie 2025, potrivit scenariilor analizate în prezent de autorităţi.
Variantele de lucru ţin cont de implementarea unor mecanisme deja testate de statul român, precum cardurile de sprijin.
Este, de asemenea, analizată şi posibilitatea prelungirii cu câteva luni a schemei de plafonare-compensare pentru toată lumea sau doar pentru consumatorii vulnerabili.
Elevii se întorc la cursuri din 8 ianuarie.
Următoarea vacanţă va avea o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie – 2 martie, după cum vor decide Inspectoratele şcolare judeţene.
Cursurile se vor desfăşura apoi până la vacanţa de Paşti, programată din 18 până pe 27 aprilie.