Știri 7 ianuarie 2025

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Conform unei vechi reguli bisericeşti, în ziua imediat următoare unui praznic împărătesc se face pomenirea persoanelor care au avut legătură cu praznicul respectiv, iar în cazul de faţă este vorba despre Sfântul Proroc Ioan, cel care l-a Botezat pe Mântuitorul Hristos în apa Iordanului.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul şi cel mai mare dintre proorocii Vechiului Testament, deoarece el a fost cel care a proorocit şi mărturisit despre Hristos că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, care va mântui întreaga umanitate din robia păcatului.
Totodată, Sfântul Ioan este cel care a fost mărturisit de către Dumnezeu ca cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, conform Sfintei Evanghelii de la Luca.
Acest lucru va fundamenta învăţătura creştină a Bisericii conform căreia Sfântul Ioan este cel care va face legătura între drepţii Vechiului Testament şi sfinţii noului Testament.
În iconografia creştină, Sfântul Ioan este reprezentat conform calităţilor sale de Prooroc, Botezător şi Înainte-mergător al Domnului.

Peste două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Din totalul acestora trei sferturi sunt bărbaţi şi un sfert sunt femei.
Numele de Ioan provine din vechiul nume ebraic Iohanan şi se traduce prin expresia „Dumnezeu a avut milă”.
La noi, prima atestare documentară a acestui nume este datată în 1247, când Diploma Cavalerilor Ioaniţi atestă un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni de prin nordul Olteniei.

Elevii se întorc de mâine la cursuri.
Următoarea vacanţă va avea o săptămână, în perioada 10 februarie – 2 martie, după cum vor decide Inspectoratele şcolare judeţene.
Cursurile se vor desfăşura apoi până la vacanţa de Paşti, programată din 18 până pe 27 aprilie.

Un sistem de monitorizare a traficului rutier cu ajutorul radarelor a fost pus în funcţiune pe anumite şosele din România.
Este vorba despre zonele cu risc ridicat de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, autostrada Bucureşti-Constanţa, dar şi în judeţul Vrancea.
Radarele care supraveghează traficul sunt montate pe trepied, în zona cu risc ridicat din cauza vitezei excesive, iar ulterior imaginile surprinse sunt prelucrate de sistemul e-SIGUR.
Proprietarii autovehiculelor vor fi contactaţi pentru identificarea şoferului şi aplicarea sancţiunii.

Românii care merg în Bulgaria trebuie să oprească la ghișee pentru a plăti taxa pentru trecerea podului.
Astfel, au fost eliminate controalele Poliției de Frontieră, odată cu intrarea completă în spațiul Schengen.
Reprezentanții Companiei de Drumuri încearcă să găsească o soluție pentru ca, în viitor, șoferii să poată plăti taxa de pod în sistem virtual.
După anularea verificărilor specifice de la graniță, de la 1 ianuarie, Poliția de Frontieră desfășoară zilnic acțiuni de control aleatorii în apropierea punctelor de trecere a frontierei cu Bulgaria și Ungaria.

Mâncarea nesănătoasă şi băuturile răcoritoare ar putea fi interzise în şcoli.
Ministerul Sănătăţii propune ca în unităţile de învățământ să fie vândută doar apă potabilă sau minerală.
Proiectul iniţiat de oficialii din sănătate conține și liste cu alimentele recomandate pentru elevi, în funcție de vârste și de necesarul de nutrienţi, dar și produse ce nu ar trebui consumate de copii si adolescenți.
În România, 3 din 10 copii cu vârsta de 7- 9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept