Știri 3 februarie 2025

Biserica Ortodoxă Română va sărbători mâine o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie.
Cu acest prilej, de la ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni.
Apoi, de la ora 23.00, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Miercuri, de la ora 23.00, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.

16 noi sfinți se vor regăsi în calendarul ortodox.
Aceștia vor fi canonizati săptămâna aceasta în cadrul evenimentelor prin care Biserica Ortodoxă Română va sărbători 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie.
Cele 16 canonizări au fost aprobate de Sfântul Sinod încă de anul trecut în urma unei analize atente.
Printre noii sfinți se numără și Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, părintele Dumitru Staniloae sau marii duhovnici Paisie și Cleopa de la mănăstirea Sihăstria.

ANM a emis o informare meteorologică de precipitații, intensificări ale vântului și răcire semnificativă pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 22.00.
În intervalul menționat, în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei vor predomina ninsorile, iar în celelalte regiuni vor fi mai ales ploi și lapoviță.
Vântul se va intensifica pe parcursul zilei de astăzi în regiunile estice, sud-estice și sud-vestice, unde vor fi viteze de 40…45 km/h.

Voucherele pentru alimente pentru persoanele vulnerabile vor fi acordate şi în acest an.
Va fi schimbată, însă, periodicitatea acordării acestora, de la două luni la trei luni.
Astfel, se vor acorda două vouchere, de 250 de lei fiecare, şi două pachete de alimente, de 125 de lei, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Totodată, ministrul a adăugat că sunt prevăzute şi voucherele pentru elevi, care se acordă o dată pe an, la începutul anului şcolar, în valoare de 500 lei.

Probele de competențe de Bacalaureat continuă săptămâna aceasta cu limbile moderne.
Acestea se desfășoară de astăzi și până miercuri.
La proba orală, elevii nu pot schimba biletul ales.
Punctajele obținute determină nivelul de competență lingvistică, în conformitate cu cadrul european comun de referință pentru limbi, care va fi înscris pe diploma de Bacalaureat.

Noile planuri cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică.
Acestea prevăd că limba latină nu va mai fi disciplină obligatorie pentru liceenii de la filologie și științe.
Pe de altă parte, gramatica va fi introdusă în cadrul orelor de limba română, în principal în clasele a IX-a și a X-a.
Pentru elevii de la profilurile uman, real și tehnologic, geografia și istoria au fost eliminate din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a.
În schimb, se vor studia obligatoriu în clasele finale Istoria comunismului și „Istoria Evreilor. Holocaustul”.
Noile planuri-cadru pentru liceu se vor afla în dezbatere publică până la data de 6 martie.

Asociația Producătorilor de Automobile cer ca valoarea tichetului Rabla Plus să crească la 8.500 de euro.
Solicitarea vine în contextul în care bugetul Ministerului Mediului, aprobat sâmbătă de Guvern, prevede o majorare substanțială.
Propunerile asociației includ un plan de eliminare treptată, în următorii cinci ani, a subvenției acordate prin Programul național de înnoire a parcului auto pentru autoturismele pe benzină, anul viitor, pentru cele mild hybrid în 2027, full-hybrid în 2028, plug-in hybrid în 2029 și eliminarea completă a subvenției începând cu 2030, pentru electrice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept