Ştiri 7 iunie 2011
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a trimis o scrisoare Camerei Deputaţilor în care solicită adoptarea măsurilor necesare pentru ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, din 30 noiembrie, să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare.
Patriarhul subliniază că, deşi în ultimii 20 de ani BOR s-a exprimat în mai multe rânduri pentru declararea zilei de 30 noiembrie drept sărbătoare legală nelucrătoare, acest demers nu a căpătat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat.
În plus, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că Sfântul Andrei este unul dintre cei mai populari sfinţi.
Sfinţii martiri din Bulgaria au fost adoptaţi de Biserica Ortodoxă Rusă.
Aceasta a decis ca sfinţii de la Batak, canonizaţi în luna mai de către Biserica Ortodoxă Bulgară, să fie adoptaţi în calendarul ortodox rusesc.
Hotărârea a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condus de Patriarhul Kiril.
Sfinţii martiri de la Batak au fost ucişi în anul 1876 de trupele de ocupaţie otomană.
Ambulanţele vor fi pe litoral după jumătatea lunii iulie.
În opinia responsabililor sistemului sanitar, experienţa anilor trecuţi arată că după data de 10 iulie creşte numărul solicitărilor.
Autosanitarele vor staţiona în Mamaia, Vama Veche, Neptun, Costineşti şi Eforie Nord.
Apa de îmbăiere de pe litoralul românesc este „foarte bună”.
Potrivit analizelor, a fost catalogată ca „foarte bună” apa de îmbăiere din Mamaia, Năvodari, Constanţa, Eforie Nord şi Eforie Sud, Costineşti, Vama Veche şi Mangalia.
În staţiunile Neptun, Jupiter, Cap Aurora şi Venus, la unele puncte de recoltare, apa a primit calificativul de „bună”.
Apa de îmbăiere va fi analizată pe parcursul întregului sezon estival, iar datele colectate vor fi transmise Comisiei Europene.
Zilele acestea are loc la Aiud o investigaţie arheologică în ‘Râpa Robilor’.
În această zonă, comuniştii au îngropat o parte din elita rezistenţei româneşti care şi-a găsit sfârşitul între zidurile închisorii din localitate.
Cercetarea arheologică are drept scop căutarea, recuperarea şi deshumarea osemintelor unor foşti deţinuţi politici, după care se va încerca identificarea acestora.
Lucrările de cercetare arheologică, precum şi toate celelalte investigaţii care se vor efectua cu acest prilej se vor desfăşura sub patronajul Înaltpreasfinţitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Guvernul propune desfiinţarea magazinelor de etnobotanice.
Proiectul de lege are în vedere faptul că interzicerea substanţelor cu efect psiho-activ, care sunt folosite la fabricarea produselor etnobotanice, nu face faţă realităţii.
Premierul explică necesitatea procedurii de urgenţă prin faptul că Guvernul poate emite Ordonanţe care să incrimineze anumite substanţe, dar, în realitate, acestea sunt folosite în diferite combinaţii, rezultând substanţe diferite decât cele menţionate.
Legea are ca inspiraţie legislaţia din Polonia, care este cea mai avansată ţară în ceea ce priveşte procesul de combatere a fenomenului magazinelor etnobotanice.
Premierul Emil Boc vrea să transforme judeţele în voievodate.
Acesta a primit sarcină de la şeful statului ca, în cel mult o lună, să aibă finalizat proiectul de lege care va împărţi România în regiuni.
Miza dispariţiei judeţelor este suma de 10 miliarde de euro pe care România o va primi de la Comisia Europeană în perioada 2013-2014 pentru lucrările de infrastructură, reţele de canalizare şi drumuri judeţene.
Prima variantă de reorganizare vizează adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autoritate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor.
Cea de-a doua variantă presupune păstrarea judeţelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel mai înalt.
Forma viitoarelor regiuni va fi decisă într-o săptămână, în cadrul Coaliţiei.
Medicii de familie nu vor mai acorda consultaţii gratuite de joi.
Astfel, pacienţii vor fi nevoiţi să plătească dacă vor să beneficieze de serviciile medicale ale acestora.
Pe de altă parte, preşedintele CNAS a declarat că medicii care preiau pacienţii celor care refuză să semneze contracte vor fi plătiţi pentru servicii şi vor putea prescrie reţete şi trimiteri.
Majoritatea medicilor de familie refuză să semneze Contractul-cadru pe anul 2011, deoarece sunt nemulţumiţi de bugetul alocat, care ar duce la falimentul cabinetelor.
Aproximativ 8.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne vor fi disponibilizaţi.
Potrivit unui document, în total vor dispărea 13.000 de posturi din aceste structuri.
De asemenea, deoarece multe sunt neocupate, circa 7.700 de lucrători din MAI vor rămâne fără loc de muncă.
Ministrul de Interne, Traian Igaş a explicat că mai mult de 80% din banii instituţiei sunt cheltuiţi pentru salarii şi sporuri.
Autorităţile olandeze susţin că România nu este stat de drept.
Declaraţia a fost făcută de ambasadorul Olandei la Uniunea Europeană, în cadrul unei reuniuni pe tema poziţiei statelor membre privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Oficialul olandez a precizat că ţara noastră se confruntă în continuare cu mari probleme legate de reforma justiţiei şi că, prin urmare, Olanda nu crede că România este un “stat de drept”.
Cu toate acestea, în proiectul documentului final, se confirmă gradul bun de pregătire tehnică al României şi al Bulgariei pentru aderarea la Spaţiul Schengen.
Legumele produse în România sunt sigure pentru consumatori.
Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care a adăugat că 3.500 de tone de legume vor fi distribuite către organizaţii şi fundaţii de caritate, penitenciare, şcoli, precum şi azile de bătrâni.
El a mai spus că producătorii de legume şi fructe din România au estimat pierderi de aproximativ 16.000 de tone, de la începutul crizei, echivalent cu circa 9 milioane de euro.