Ştiri 23 iunie 2011
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, de la ora 17, slujba vecerniei, la biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Constanţa, în zona Brotăcei.
La această biserică, au sosit ieri dimineaţă, moaştele Sfântului Mare Mucenic Procopie şi Capul Sfântului Sfinţit Haralambie care vor sta în biserică până mâine seară.
Alături de acestea, credincioşii se pot închina şi la moaştele Sfinţilor 20 de Cuvioşi Savaiţi, precum şi la cele ale Sfinţilor Cuvioşi ucişi în Sinai şi Rait.
Mâine, ierarhul tomitan va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, catedrală care adăposteşte moaştele Sfântului Ioan cel Nou.
Drumul Nazarcea – Ovidiu va fi redat circulaţiei.
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Cristi Darie, conducătorii auto vor putea apela, din nou, la Drumul Judeţean Nazarcea – Ovidiu, care va fi redat circulaţiei la sfârşitul lunii, mai devreme cu opt luni decât termenul prevăzut.
Acesta face legătura între cele două artere, Constanţa – Cernavodă şi Constanţa – Hârşova.
Cristi Darie a adăugat că reabilitarea drumului face parte dintr-un proiect european.
Statutul legal al zilei de duminică a fost dezbătut la Bruxelles.
Totodată, în cadrul conferinţei a fost discutată şi menţinerea numărului de ore de muncă la un nivel decent, printr-o legislaţie corespunzătoare.
La conferinţă au participat sociologi, psihologi, specialişti în drept şi factori de decizie din cadrul instituţiilor europene de la Bruxelles.
Participanţii au subliniat că Europa are nevoie de un model de viaţă bazat nu doar pe producţie şi consum, ci şi pe timp liber, necesar angajamentului şi interacţiunii sociale.
Evenimentul a fost organizat de către Alianţa Europeană pentru ziua de Duminică.
Primarii vor fi aleşi din primul tur de scrutin.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, ieri, Legea care vizează alegerea dintr-un singur tur a primarilor.
El a menţionat că aceasta a fost solicitarea tuturor partidelor parlamentare.
Circulaţia va fi restricţionată temporar pe Autostrada Soarelui.
CNADNR a anunţat că, astăzi, pe 29 iunie şi pe 5 iulie, circulaţia vehiculelor rutiere va fi închisă temporar pe autostrada A2, Bucureşti-Cernavodă, pentru montarea consolelor şi panourilor de informare.
Dirijarea şi informarea participanţilor la trafic vor fi realizate cu ajutorul indicatoarelor rutiere şi al piloţilor de circulaţie.
În Constanţa va avea loc pe 17 iulie un referendum.
Acesta va avea ca temă Consultarea cetăţenilor cu privire la desfiinţarea unităţii administrativ – teritoriale a judeţului Constanţa.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu a declarat că toţi locuitorii cu drept de vot trebuie să participe şi să îşi exprime părerea în legătură cu acest lucru.
Peste 1600 de kilometri de cale ferată vor fi închişi sau închiriaţi.
Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului.
Executivul susţine că, astfel, CFR va înregistra economii de peste 100 de milioane de lei.
Guvernul s-a angajat în urma negocierilor cu FMI să închidă 20% din liniile de cale ferată dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora.
Uniunea Europeană va impune noi reguli de circulaţie pentru siguranţa în trafic.
Şoferii vor fi obligaţi astfel să susţină probe practice şi după obţinerea permisului de conducere.
Potrivit noilor reguli de securitate rutiera, copiii cu vârste până la trei ani vor trebui asiguraţi în scaune speciale în habitaclu.
De asemenea, vor fi implementate obligatoriu sistemele de blocare a pornirii automobilelor în cazul în care şoferul a consumat alcool.
Reglementările ar consta şi în nivelarea obligatorie a tuturor trecerilor la nivel cu calea ferată.
Românii au mai multă încredere în preoţi decât în celelalte ţări.
Aşa arată un studiu internaţional efectuat în 19 ţări pentru a investiga măsura în care cetăţenii au încredere în 20 de grupuri profesionale şi organizaţii diferite.
În celelalte ţări procentul de încredere în clerici s-a menţinut atât în 2010, cât şi în acest an, la 58%, iar în România, studiul indică cel mai mare procent de 83%, la polul opus aflându-se Belgia cu 28%.
Potrivit studiului, în aceeaşi privinţă, serviciile de pompieri sunt în poziţia fruntaşă, cu o medie de 94% a populaţiei din toate ţările studiate.
Următorii în clasament sunt doctorii, profesorii, poştaşii şi armata.
Senatul a micşorat pedeapsa pentru darea de mită în campaniile electorale.
Senatorii au adoptat o lege prin care se reduce de la cinci la trei ani maximul sancţiunii pentru darea de bani sau bunuri, de către un candidat, pentru determinarea alegătorului să voteze sau nu un anumit competitor electoral.
De asemenea, Senatul s-a pronunţat pentru menţinerea reglementării care stipulează că participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora.
Decizia finală va fi luată însă de plenul Camerei Deputaţilor.