Ştiri 2 februarie 2011
Această sărbătoare face parte din rândul sărbătorilor împărăteşti ale Bisericii întrucât ea prăznuieşte momentul în care Sfânta fecioară Maria, la 40 de zile de la naşterea pruncului Iisus, vine la templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament.
La templu, pruncul Iisus va fi întâmpinat de către dreptul şi bătrânul Simeon, căruia i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristos, după cum ne relatează Sfântul evanghelist Luca.
Atunci dreptul Simeon a rostit frumoasa rugăciune ce se rosteşte în biserică la slujba vecerniei.
„Acum slobozeşte pe robul Tău Stăpâne”, şi totodată a profeţit sfintei Fecioare Maria suferinţele prin care va trece la patimile lui Hristos.
Prima atestare documentară a acestei sărbători se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că această sărbătoare se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.
Ziua următoare acestei sărbători, 3 februarie, este ziua în care Biserica Ortodoxă cinsteşte pe dreptul şi bătrânul Simeon împreună cu sfânta proorociţă Ana, cele două personaje care au luat parte la momentul Întâmpinării Domnului.
Pentru bucuria acestei sărbători, biserica a rânduit astăzi dezlegare la peşte.
Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania va fi înmormântat mâine.
Astfel, de la ora 9, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, în Catedrala din Cluj-Napoca urmată de slujba prohodului, oficiată de un sobor de arhierei, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Până mâine, inclusiv, în bisericile parohiale şi mânăstireşti se vor trage clopotele timp de trei minute, la orele 8 şi 12.
De asemenea, duminică, preoţii din Arhiepiscopia Clujului vor săvârşi slujba Parastasului.
Postul nostru de radio va transmite mâine slujba în direct.
Constănţenii sunt invitaţi la o nouă seară duhovnicească.
Tema serii o constituie “Paşii spre vindecare” şi va fi susţinută de doamna conferenţiar doctor în ştiinţe Floarea Damaschin.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la orele 16, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.
Prefectul Claudiu Palaz a cerut anularea taxei de tramă stradală de la Cernavodă.
În urma controlului de legalitate asupra hotărârilor adoptate de Consiliul Local Cernavodă, prefectul s-a adresat, ieri, instanţei de judecată.
El susţine că acest act administrativ a fost adoptat fără avizul poliţiei rutiere, obligatoriu în astfel de decizii, şi fără respectarea prevederilor legale referitoare la libera circulaţie şi a condiţiilor stabilite de Codul Fiscal.
Consiliul Local al oraşului Cernavodă a stabilit luna trecută, introducerea unei taxe de folosire a tramei stradale pentru autovehiculele de transport, în funcţie de masa totală maximă autorizată, şi pentru autovehiculele persoanelor fizice şi juridice care tranzitează oraşul Cernavodă.
Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce.
Potrivit statisticilor, în România, în fiecare zi, mor şase femei de cancer de col uterin, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană.
Tot statisticile arată că peste 40.000 de femei au acest diagnostic.
În fiecare an, aprox. 60.000 de femei din toată Europa primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi aprox. 28.000 de femei mor din această cauză.
Medicii susţin că vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolau pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta această boală.
Unele spitale din ţară vor fi reorganizate în cămine pentru bătrâni.
Conform unui proiect, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013 programul „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice“.
În cele 71 de cămine pentru persoane vârstnice vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 de bătrâni.
Proiectul prevede ca până pe 30 martie, autorităţile locale au obligaţia de a face demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.
Comisia Europeană a elaborat un plan de reducere a ratei de abandon şcolar.
Potrivit unui comunicat, părăsirea timpurie a şcolii îngreunează dezvoltarea economică.
Planul prevede sprijinirea copiilor în activitatea lor de învăţare şi evitarea condiţiilor care ar putea duce la părăsirea timpurie a şcolii, cum ar fi obligarea unui elev să repete un an şcolar şi lipsa de sprijin corespunzător pentru copiii cu limbi materne diferite.
Statisticile arată că peste şase milioane de tineri din Europa părăsesc sistemul de educaţie şi formare cu calificări de nivel secundar inferior.
Mai mult, aceştia se confruntă cu dificultăţi severe în găsirea unui loc de muncă şi depind mai des de sistemul de asigurări sociale.
Asigurarea de accident va fi obligatorie şi în microbuze.
Uniunea Europeană pregăteşte o directivă prin care asigurările de transport vor fi obligatorii şi în autocare şi microbuze, nu doar în avioane sau trenuri.
Astfel, pasagerii afectaţi de evenimentele rutiere ar putea primi de la transportatorii vinovaţi despăgubiri de până la 220.000 de euro.
Pentru bagaje, dauna plătită va fi de 1.200 de euro per obiect.
Proiectul prevede că doar cursele mai lungi de 250 de km vor fi asigurate.
FMI cere o nouă formulă de calcul pentru preţurile gazelor naturale şi energiei electric.
Ministrul Economiei a declarat că preţul gazelor va creşte pentru firme, ceea ce va duce la scumpiri în lanţ.
Oficialii Ministerului Economiei au precizat că problema posibilităţii liberalizării preţului gazelor ridicată de reprezentanţii FMI nu vizează consumatorii casnici şi captivi.
În următoarele luni, ANRE va face o analiză a propunerii FMI şi o va prezenta Guvernului, pentru a vedea în ce măsură liberalizarea preţurilor la gaze naturale este viabilă sau nu.