Ştiri 24 iunie 2011
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil binevesteşte preotului Zaharia că şotia sa, Elisabeta, va da naştere pruncului Ioan, care va deveni Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, precum şi de momentul propriu zis al naşterii Sfântului şi Marelui Prooroc.
Denumită popular şi Drăgaica sau Sânzienele, sărbătoarea face parte dintr-o serie de sărbători creştine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat personalităţii Sfântului Ioan Botezătorul, ca: Naşterea, Soborul, Tăierea capului, precum şi cele trei aflări ale cinstitului său cap.
Această sărbătoare se ţine fix cu şase luni înaintea Naşterii Domnului, adică pe 24 iunie deoarece conform mărturiilor biblice, Sfânta Fecioară a rămas însărcinată cu Pruncul Iisus la data când Elisabeta, mama Sfântului Ioan, era însărcinată în luna a şasea.
Deşi are o bază biblică, sărbătoarea este atestată de-abia în secolele 4-5, deoarece trebuie să ţinem cont şi de perioada persecuţiilor care nu a permis dezvoltarea creştinismului.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte şi aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Ziua de astăzi aduce aminte de momentul în care moaştele Sfântului au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către domnul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, şi aşezate în biserica MIRĂUŢILOR, pe atunci catedrală mitropolitană.
Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, precum şi moaştele Sfântului Ioan, care au fost readuse acasă în anul 1783.
La începutul Primului Război Mondial, sfintele moaşte au fost duse la Viena unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română.
Ziua de astăzi este sărbătorită cu mare cinste şi în Arhiepiscopia Sucevei, deoarece este şi hramul catedralei Arhiepiscopale de acolo.
Duminică, Biserica ortodoxă va sărbători Duminica sfinţilor români.
Această zi a fost instituită de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992 ca zi în care sa fie cinstiţi toţi sfinţii români cunoscuţi necunoscuţi.
Primele canonizări în Biserica noastră s-au făcut între anii 1950-1965 prin oficializarea a ceea ce s-a numit „canonizare spontană, prin evlavia populară”.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică, începând cu ora 8.30 sfânta Liturghie Arhierească la mânăstirea Sfântul Ioan Casian din judeţul Constanţa, care îşi serbează cel de-al doilea hram.
Meteorologii au emis o avertizare cod galben de furtună şi vijelie în toată ţara.
Atenţionarea intră în vigoare astăzi, la ora 12:00, şi expiră mâine, la ora 18:00.
Primele zone afectate sunt nord-vestul, nordul şi centrul ţării.
Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de mâine, vremea se va răci accentuat în toată ţara.
RATC anunţă scurtarea temporară a traseelor pentru unele autobuze.
Potrivit Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa, se efectuează lucrări de reabilitare a bulevardului Marinarilor, între Poarta 1 şi Poarta 2 Port.
În aceste condiţii, începând de luni şi până la terminarea lucrărilor, traseul autobuzelor 2, 44 şi 51 se va scurta până la Poarta 2 Port.
Ministerul Comunicaţiilor promovează din nou proiectul de lege privind stocarea datelor.
Acesta obligă operatorii de telecomunicaţii să stocheze, pentru şase luni, anumite date privind apelurile telefonice, mesaje şi email-uri, care vor putea fi transmise organelor judiciare sau de siguranţă naţională.
Ministerul încearcă să evite astfel continuarea procedurii de infringement declanşate de Uniunea Europeană.
Acest proiect a fost însă declarat neconstituţional de către CCR în anul 2009.
Valul de aer canicular se află, zilele acestea, deasupra litoralului românesc.
Specialiştii atrag atenţia că radiaţiile ultraviolete sunt periculoase în această perioadă, ele depăşind pragul 9.
De asemenea, disconfortul termic va fi accentuat, indicele de confort termic situându-se în jurul valorii maxime de 80.
România a fost aleasă preşedintele Comisiei pentru politici speciale a Adunării Generale a ONU.
Această funcţie va fi exercitată de Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadoarea Simona Miculescu.
Comisia a IV-a a Adunării Generale cuprinde problematici ca operaţiunile de menţinere a păcii, problematica Orientului Mijlociu, decolonizarea şi radiaţiile atomice.
Sesiunea a 66-a a Adunării Generale va începe pe 13 septembrie 2011.
Aproximativ două milioane de români consumă alcool în exces.
Conform statisticilor, românii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litri pe an, faţă de media europeană, de aproape 15 litri.
De asemenea, potrivit specialiştilor, până la 20 la sută dintre persoanele care se adresează unui medic de familie şi până la 40 la sută dintre pacienţii secţiilor de medicină generală, au consumul de alcool la originea cererii de asistenţă medicală.
Totodată, Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor a anunţat că va deschide primul centru de tratament gratuit pentru persoanele dependente de alcool din Bucureşti.