Ştiri 8 iulie 2011
Sfântul Epictet era preot, originar din părţile Răsăritului şi ducea o viaţă curată, fiind răsplătit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.
Astion era un nepot al senatorului roman Iulian şi s-a convertit la creştinism devenind călugăr datorită propovăduirii preotului Epictet.
Sfinţii Epictet şi Astion au pătimit în apropierea satului Dunavăţul de Jos de astăzi, în cetatea Halmyris, în data de 8 iulie, anul 290 ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul roman Diocleţian.
Astfel ei sunt cei mai vechi martiri de pe teritoriul României, despre care avem informaţii amănunţite.
Dumincă biserica ortodoxă se va afla în duminica a cincea după Rusalii sau a vindecării slugii sutaşului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 8, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion” de la Capidava.
După slujbă, ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură despre puterea vindecătoare a credinţei.
Meteorologii anunţa vreme caniculară în acest week-end în toată ţara.
Astfel, temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius, mai puţin pe litoral unde briza va modera temperatura şi vor fi 28 de grade.
În vest şi sud, vor fi 35-36 de grade la umbră, iar nopţile vor fi tropicale, astfel că temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade.
Totodată, indicele de confort termic va depăşi pragul de 80 de unităţi şi se aşteaptă să crească şi cel al radiaţiei ultraviolete, ceea ce înseamnă că în această perioadă pericolul de radiaţii este crescut.
Taxa pe poluare prevăzută de legislaţia română este contrară dreptului Uniunii Europene.
Aşa a decis Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg.
Legislaţia română a instituit, începând de la 1 iulie 2008, o taxă de poluare care să fie plătită cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul în România, taxă ce a fost modificată în luna decembrie 2009.
Potrivit Curţii, reglementarea nu face distincţie între vehiculele fabricate în acest stat membru şi cele produse în străinătate şi nici între vehiculele noi şi cele de ocazie.
Ministrul Mediului a spus că proiectul de lege vizează o reducere între 20 şi 30 la sută a taxei auto, iar proiectul va fi aprobat de Guvern în această vară şi apoi trimis Parlamentului, care să îl discute în procedură de urgenţă.
De asemenea, şoferii care au plătit taxa de poluare, calculată la o sumă mai mare decât cea care va fi stabilită îşi vor primi o parte din bani înapoi.
Ministerul Agriculturii vrea ca taxarea inversă să fie aplicată şi la legume şi fructe.
Potrivit ministerului, acest lucru va avea ca efect reducerea fraudei fiscale în acest sector şi îmbunătăţirea modului de funcţionare a pieţei legumelor şi fructelor prin eliminarea practicilor neconcurenţiale.
În acest sens, Ministerul Agriculturii va colabora cu cel al Finanţelor pentru a formula o nouă propunere a României, care să fie înaintată Comisiei Europene.
Drepturile pacienţilor nu sunt respectate în Uniunea Europeană.
Organizaţiile pacienţilor din 19 ţări europene, printre care şi România, au realizat un studiu privind modul cum sunt respectate drepturile bolnavilor în unităţile sanitare din Europa.
La nivel european, indiferent de stat, niciun drept al pacienţilor nu este respectat aşa cum ar trebui.
Sistemul sanitar din România numără printre cele mai multe lipsuri, la acest capitol: pacienţii aşteaptă câteva luni pentru a fi îngrijiţi, în spitale nu există specialişti în limbajul semnelor sau interpreţi de limbi străine, locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi sunt permanent ocupate, iar pacienţii nu beneficiază de protecţie legală atunci când reclamă un eveniment neplăcut.
Legislaţia privind protecţia mediului va fi modificată.
Comisia Europeană intenţionează să revizuiască, în perioada următoare, legislaţia în domeniul mediului, în încercarea de a convinge statele membre să-şi îndeplinească obiectivele privind calitatea aerului.
Aproximativ 49% dintre europeni locuiesc în zone unde obiectivele privind calitatea aerului nu au fost încă îndeplinite.
Reprezentanţii Uniunii consideră că este nevoie de un nou cadru legal care să ducă mai departe progresele realizate în acest domeniu în ultimii 20 de ani.
Potrivit statisticilor, în ultimii ani, 500.000 de decese premature au fost asociate poluării ridicate a aerului cu particule în suspensie.
În Egipt a avut loc o manifestaţie pentru introducerea căsătoriei civile.
Manifestanţii, între care musulmani şi membri ai minorităţii copte, au cerut ca viitorul parlament să voteze o lege privind căsătoria civilă, în prezent limitată la cazul cuplurilor binaţionale.
În opinia protestatarilor, căsătoria civilă ar permite rezolvarea cazurilor cuplurilor care doresc să se despartă, religia interzicând divorţul, singura soluţie fiind convertirea la islam, care recunoaşte acest drept.
Mai multe cazuri de convertire, reale sau presupuse, au generat puternice tensiuni între cele două comunităţi, deoarece copţii invocau ‘convertirea forţată’, iar musulmanii denunţau presupuse cazuri de ‘femei sechestrate’, pentru a nu-şi schimba religia.
Fructele de mare sunt benefice pentru sănătate.
Specialiştii spun că acestea se numără printre cele mai importante surse de Omega 3, zinc, seleniu, iod şi de vitamina B12 şi ar trebui consumate de două ori pe săptămână.
Fructele de mare previn bolile cardiovasculare, întăresc imunitatea şi îmbunătăţesc vederea.
Acestea nu sunt însă recomandate persoanelor alergice deoarece, în cazul în care nu sunt bine preparate sau sunt vechi, generează histamina, care provoacă reacţii alergice.
De asemenea, nutriţioniştii spun că în ţara noastră fructele de mare se pot cumpăra mai ales refrigerate, cum sunt creveţii, caracatiţa, scoicile şi midiile sau la conservă, şi ne sfătuiesc să le alegem cu grijă.
Compania Petrom a descoperit un zăcământ de gaze în Oltenia.
Descoperirea s-a făcut cu ajutorul unei sonde de explorare, care a forat în sud-vestul României, în regiunea Olteniei, la o adâncime de 3.600 de metri.
Potrivit specialiştilor, rezultatele înregistrate până la această dată indică faptul că acesta ar putea fi un zăcământ important, care urmează a fi determinat prin evaluare.
Cuptorul cu microunde poate cauza cancer.
Oamenii de ştiinţă suedezi afirmă că temperatura ridicată din cuptorul cu microunde produce acrilamida, o substanţă cancerigenă.
De asemenea, specialiştii spun că microundele afectează gustul hranei, astfel că ele acţionează asupra produselor în mod invers faţă de metodele tradiţionale de gătit.
Acestea încălzesc mâncarea din interior spre exterior şi nu în mod normal, cum se întâmplă în cazul cuptoarelor obişnuite.
Problema o constituie faptul că temperatura atinsă este mult mai ridicată decât de obicei şi de aici rezultă un risc mai mare pentru apariţia cancerului.