Ştiri 19 iulie 2011
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de priveghere la mănăstirea Sfântul Ilie din localitatea Histria.
Totodată, va avea loc şi tunderea în monahism a unui frate din obşte.
Tot la această mănăstire, vor fi aduse moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
Mâine, Ierarhul nostru va răspunde invitaţiei Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului şi va participa la Sfânta Liturghie săvârşită în catedrala episcopală Sfântul Ilie din Caransebeş.
Gazele produse de maşinile diesel predispun la boli de inimă şi de plămâni.
Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă britanici, care spun că particulele chimice emanate de ţeava de eşapament predispun la apariţia infarcturilor.
Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au expus un grup de voluntari sănătoşi gazelor emanate de maşinile diesel şi apoi au măsurat impactul monoxidului de carbon şi a dioxidului de azot asupra organismului.
Nivelul de toxine la care au fost supuşi participanţii nu depăşea pragul întâlnit în oraşele aglomerate.
Concluzia acestui experiment a fost că particulele emanate de ţeava de eşapament au afectat vasele de sânge.
Potrivit specialiştilor, particulele de la motoarele diesel sunt mult mai mici şi pot fi inhalate mult mai adânc în plămâni.
ANM a actualizat avertizarea cod galben de instabilitate atmosferică şi disconfort termic, pentru toată ţara.
Aceasta a fost extinsă pentru astăzi, mâine şi joi.
Astfel, începând de astăzi, ora 12.00 şi până mâine, ora 18.00, vremea va fi caniculară în sudul şi estul ţării, iar indicele confortului termic temperatură-umezeală se va situa peste pragul critic de 80.
Maximele temperaturii aerului vor depăşi 35 de grade Celsius, iar în Lunca Dunării şi în Bărăgan se vor atinge 37-38 de grade.
De asemenea, în intervalul 20 iulie, ora 9.00 – 21 iulie, ora 18.00, instabilitatea atmosferică se va accentua începând din vestul ţării şi va cuprinde treptat toate regiunile.
Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.
Facultăţile care înscriu candidaţi fără diplomă de bacalaureat riscă să fie închise.
Prevederea se află în legislaţia în vigoare şi este valabilă pentru instituţiile de învăţământ superior privat sau de stat.
Declaraţiile au fost făcute de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba.
El a făcut această precizare în contextul anunţului făcut de o universitate din Iaşi, potrivit căruia instituţia de învăţământ primeşte candidaţi la cele trei specializări, fără ca aceştia să fi avut diplome de bacalaureat.
Condiţia impusă candidaţilor era ca aceştia să aducă respectivul act până la finalizarea anului doi de studiu.
Examenul de titularizare se va desfiinţa de anul viitor.
Astfel, fiecare şcoală care are posturi neocupate, va organiza concursuri şi interviuri, iar câştigătorii vor fi angajaţi cu contract pe perioadă limitată până la obţinerea definitivatului.
Potrivit Ministerului Educaţiei, prevederea ar duce la o concurenţă între şcoli pentru atragerea de cadre didactice competente.
Pe de altă parte însă, sindicaliştii au acuzat că noua lege înseamnă nesiguranţă la locul de muncă şi o lipsă a personalului calificat în anumite zone în care nimeni nu va dori să lucreze.
Bulgaria şi România vor avea două hidrocentrale pe Dunăre.
Anunţul a fost făcut de către ministrul bulgar al Economiei, care s-a întâlnit la Bucureşti cu omologul român, Ion Ariton.
Cele două ţări urmează să semneze, în luna septembrie, un memorandum pentru două proiecte comune, pe Dunăre.
Este vorba despre hidrocentralele de la Turnu Măgurele/Nikopole şi Călăraşi/Silistra.
Cei doi oficiali au discutat despre cele două proiecte hidroenergetice, a căror viitoare realizare ar putea aduce un mare potenţial economic.
Comisia Europeană propune reducerea cu 90% a emisiilor de dioxid de sulf generate de transportul maritim.
Astfel, propunerea prevede reducerea începând cu anul 2015, a conţinutului maxim permis de sulf din combustibilii marini utilizaţi în zone precum Marea Baltică, Marea Nordului şi Canalul Mânecii, de la nivelul precedent de 1,5 % la 0,1 %.
În alte zone trebuie să realizeze, până la 1 ianuarie 2020, o reducere mai importantă, de la 4,5 la 0,5 %.
Ca alternativă la utilizarea combustibililor cu conţinut scăzut de sulf, li se va permite navelor să utilizeze tehnologii echivalente precum instalaţiile pentru epurarea gazelor arse.
Comisia Europeană cere comisioane bancare mai mici.
Aceasta a cerut statelor membre să faciliteze deschiderea unui cont bancar de către cetăţenii europeni, prin reducerea comisioanelor, indiferent de locul în care trăiesc, de venitul lor sau de creditele avute.
Circa 30 milioane de oameni din cele 27 de ţări nu au un cont bancar, ceea ce îi împiedică de multe ori să beneficieze de prestaţii sau de plata facturilor.
Comisia recomandă perceperea unui tarif rezonabil, care să-i permită fiecărui cetăţean să acceseze această modalitate de exprimare a unor relaţii cu furnizorii.
Aproximativ 32% dintre candidaţii la titularizare au picat concursul.
Secretarul de stat Oana Badea a spus că dintre aceştia, 52 au luat note de 1, jumătate fiind obţinute la disciplina Educaţie fizică.
De asemenea, 38% dintre candidaţi au obţinut note între 5 şi 7, ei având posibilitatea sa ocupe posturile de suplinitori.
Oana Badea a precizat că obiectivul acestui concurs este acela de a selecta candidaţii care vor preda în învăţământ şi acela ca la începutul anului şcolar, elevii sa aibă cadre didactice pregătite.
Fumatul pasiv poate dăuna grav auzului.
Potrivit experţilor, adolescenţii expuşi la fumul de ţigară sunt de două ori mai predispuşi să-şi piardă auzul.
Tinerii care sunt fumători pasivi sunt predispuşi la riscul de a-şi pierde auzul din cauza faptului că este afectat un organ al urechii interne.
Cercetările au adăugat pe lista pericolelor fumatului pasiv astmul, boli de inimă şi cancerul pulmonar.