Ştiri 1 august 2011
Acest post are o durată de 2 săptămâni şi ţine până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
El ne aduce aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de aceasta prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an.
Originea lui se situează undeva în secolul 5 odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.
Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166 la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la Praznicul Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Despre semnificaţia acestui post ne-a vorbit şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Acest post mai este denumit popular Postul Sântămăriei Mari sau postul lui August.
Cu acest prilej, postul nostru de radio va difuza zilnic Paraclisul Maicii Domnului, după ştirile orei 15.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Înaltpreasfinţitul Gheorghe, Mitropolit în Georgia vor oficia în această noapte sfânta liturghie arhierească, la Schitul Sfântul Serafim de Sarov.
Sfântul Locaş este situat lângă localitatea Ion Corvin, iar slujba va începe la ora 24.
Miercuri va avea loc simpozionul „70 de ani de la bombardarea Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa”.
Evenimentul se va desfăşura de la ora 18.00, în sala de conferinţe a Casei de Cultură.
Despre istoria acestui lăcaş de cult ortodox vor vorbi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi arhimandritul Paisie Fantaziu.
Totodată, vor susţine comunicări directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, specialistul Muzeului Marinei Române, Florin Stan şi directorul Muzeului Militar Naţional, Costin Scurtu.
Evenimentul este organizat de Asociaţia „De la Dunăre la Mare”, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi A.S.C.O.R. – Constanţa.
O statuie a Mântuitorului Iisus Hristos va fi ridicată pe muntele Gordon din Harghita.
Statuia, numită “Inima lui Iisus”, va avea o înălţime de 22 de metri şi va fi cea mai mare statuie al lui Iisus din Europa de Est.
Aceasta îl înfăţişează pe Mântuitor cu braţele deschise, asemănătoare celei din Rio de Janeiro, iar în interiorul monumentului va fi amplasată o scară pe care turiştii pot urca pentru a admira priveliştea de la Odorheiu Secuiesc până la Sovata.
Statuia va fi ridicată între localităţile Odorheiu Secuiesc şi Lupeni, pe vârful muntelui Gordon şi va fi inaugurată pe 21 august.
Miercuri la Muzeul de Artă din Constanţa va avea loc un concert de muzică clasică.
Artişti ai Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa vor susţine, de la ora 18, un recital de muzică clasică, arii şi duete, sub egida Uniunii de Creaţie Interpretativă din România.
Protagoniştii serii vor fi sopranele Mădălina Sandu, Daniela Done şi tenorii Bogdan Sandu şi Ciprian Done.
Elevii vor fi testaţi privind nivelul de cunoştinţe.
Ministerul Educaţiei vrea ca elevii din învăţământul obligatoriu să fie testaţi la fiecare disciplină în parte, la începutul noului an şcolar, pentru a se stabili gradul de pregătire individual.
Potrivit ministerului, după aceste teste, cadrele didactice vor adapta nivelul pregătirii la nivelul de cunoştinţe al elevilor.
Testele vor fi date după un calendar stabilit de minister, iar alegerea subiectelor va fi lăsată la latitudinea unităţilor de învăţământ.
Meteorologii anunţă secetă şi caniculă în această lună.
Temperaturile vor atinge 35 de grade în cea mai mare parte a ţării, iar în luna septembrie temperaturile medii vor fi cuprinse între 19 şi 28 de grade Celsius, în partea sudică şi estică.
Potrivit ANM, în primele zile din august temperaturile nu vor depăşi pragul de 30 de grade Celsius în regiunile sud-estice şi 23 de grade în Transilvania şi Maramureş.
În următoarele zile, temperaturile vor urca până la valori maxime de 30 de grade în majoritatea zonelor ţării, în timp ce apa mării nu va depăşi 25 de grade.
Coaliţia a decis creşterea salariilor bugetarilor, de la 1 octombrie 2011.
Procentul de majorare va fi stabilit în funcţie de încasările la buget.
Decizia vine în urma concluziilor misiunii FMI în România, potrivit cărora veniturile fiscale sunt în concordanţă cu cele anticipate, iar cheltuielile au fost menţinute sub control.
Anul trecut, preşedintele Traian Băsescu anunţa că salariile, ajutorul de şomaj şi pensiile vor scădea cu 15%-25%. Declaraţia şefului statului a fost făcută după întâlnirile pe care le-a avut cu delegaţia FMI şi cu reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare.
Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat.
Potrivit unor surse oficiale, acest lucru va fi posibil începând din anul academic 2011-2012, după clasificarea instituţiilor de învăţământ superior şi este vorba despre cele mai performante universităţi.
Totodată, conducerea ministerului a făcut precizarea că doctoratele aflate în derulare vor continua până la finalizarea ciclului de pregătire, chiar dacă universitatea va pierde din această lună dreptul de a mai organiza alte doctorate.
A fost descoperit un anticorp care combate toate virusurile gripale.
Acesta a fost izolat de o echipă de cercetători din Marea Britanie şi Elveţia, descoperirea fiind considerată un pas important pentru dezvoltarea unui “vaccin universal”.
Anticorpul le-a fost administrat unor şoareci de laborator, la un interval de până la două zile după ce au fost infectaţi cu virusul gripei porcine A(H1N1), în doze letale, şi s-a dovedit complet eficient în combaterea infecţiei.
Potrivit specialiştilor, acesta este, însă, numai anticorpul care ar putea contribui la dezvoltarea unui vaccin în câţiva ani.