Ştiri 2 august 2011
Evenimentul se va desfăşura de la ora 18.00, în sala de conferinţe a Casei de Cultură.
Despre istoria acestui lăcaş de cult ortodox vor vorbi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi arhimandritul Paisie Fantaziu.
Totodată, vor susţine comunicări directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, specialistul Muzeului Marinei Române, Florin Stan şi directorul Muzeului Militar Naţional, Costin Scurtu.
Evenimentul este organizat de Asociaţia „De la Dunăre la Mare”, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi A.S.C.O.R. – Constanţa.
Mâine la Muzeul de Artă din Constanţa va avea loc un concert de muzică clasică.
Artişti ai Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa vor susţine, de la ora 18, un recital de muzică clasică, arii şi duete, sub egida Uniunii de Creaţie Interpretativă din România.
Protagoniştii serii vor fi sopranele Mădălina Sandu, Daniela Done şi tenorii Bogdan Sandu şi Ciprian Done.
Din toamnă, ciclul gimnazial va dura cinci ani.
Potrivit noii legi a Educaţiei, la sfârşitul acestui ciclu vor susţine evaluarea naţională obligatorie care conţine cinci probe şi admiterea în liceu organizată la nivelul şcolii.
Tot în cazul elevilor care intră în clasa a V-a pe 12 septembrie 2011, admiterea la liceu se va desfăşura la nivelul unităţii de învăţământ pentru care optează.
Majorările salariale sunt prevăzute pentru 1 ianuarie 2012.
Declaraţia a fost făcută de premierul Emil Boc, care a precizat că majorările sunt condiţionate de progrese în ceea ce priveşte reducerea numărului de angajaţi prin plecări voluntare.
O altă condiţie, din scrisoarea FMI, pentru recuperarea salariilor reduse în sectorul bugetar este ponderea cheltuielilor cu salariile faţă de Produsul Intern Brut, pondere care nu trebuie să depăşească 2%.
Potrivit premierului, în coaliţia de guvernare nu s-a discutat o variantă a majorării salariilor în luna octombrie, obiectivul stabilit pentru recuperarea diminuării salariale fiind 1 ianuarie 2012.
Evaziunea fiscală din România ocupă locul doi în Europa.
Conform unui studiu, Italia se află pe primul loc, cu 51% dintre sumele taxabile nedeclarate.
România ocupă locul doi în clasament, cu o cotă de 42% a veniturilor nedeclarate, urmată de Bulgaria, Estonia şi Slovacia.
Suedia se află pe ultimul loc al acestui clasament, cu o rată de 8%, Belgia are 10% şi Marea Britanie 12%.
Studiul este bazat pe date furnizate de autorităţile împotriva evaziunii fiscale din statele membre ale Uniunii Europene.
Catedrala Mântuirii Neamului este o necesitate.
Aşa susţine Patriarhia Română, potrivit căreia, aceasta reprezintă un simbol al unităţii dintre lucrarea spirituală şi socială a Bisericii, al unităţii dintre generaţii şi al românilor de pretutindeni şi al demnităţii naţionale.
Poziţia Patriarhiei Române survine contestării, în ţară şi străinătate, a necesitaţii construirii Catedralei Mântuirii Neamului de către unele persoane şi grupări.
Potrivit unui comunicat al patriarhiei, noua catedrală nu poate fi pusă în concurenţă sau opoziţie cu şcolile şi spitalele din România, deoarece ea este complementară acestora, fiind, în acelaşi timp, un simbol al unei mari comunităţi în rugăciune.
Uleiul de măsline reduce la jumătate riscul de infarct.
Potrivit specialiştilor francezi, folosirea permanentă a uleiului de măsline ar putea scădea cu 41% riscul de infarct miocardic şi alte afecţiuni cardiovasculare.
Experţii spun că uleiul de măsline conţine o cantitate mare de grăsimi sănătoase Omega-6, care pot preveni inflamarea vaselor de sânge şi pot contribui la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce are un impact pozitiv asupra întregului sistem cardiovascular.
Constănţenii care şi-au lăsat autovehiculele abandonate de mai mult de un an riscă să rămână fără ele.
Aceasta în cazul în care nu le aduc în stadiu de funcţionare, în termen de zece zile de la înştiinţarea din partea Poliţiei Locale.
În cadrul activităţilor desfăşurate de poliţiştii locali din municipiul Constanţa, de la începutul anului şi până acum, au existat aproximativ 140 de sesizări şi identificări de autoturisme abandonate pe domeniul public.
Dintre acestea, 24 au fost ridicate, iar pentru alte 16 există dispoziţie de ridicare şi vor fi luate în maxim două săptămâni.
Oraşul Techirghiol a fost declarat staţiune balneoclimatică.
Zece localităţi au primit statutul de staţiuni balneoclimatice printr-o hotărâre de Guvern publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Noul statut este garanţia proprietăţilor terapeutice superioare.
Pe lângă Techirghiol, au mai fost recunoscute ca staţiuni balneoclimaterice Băile Felix, Băile Herculane, Covasna, Amara, Sovata, Ocna Sibiului, Băile Govora, Băile Olăneşti şi Arealul Călimăneşti-Căciulata.
Medicamentele nu s-au ieftinit de la 1 august.
Decizia de reducere cu 15% a preţului de producător al medicamentelor din lista C2 a fost amânată.
Proiectul a stârnit controverse, astfel că, autorităţile au motivat că preţurile la medicamente sunt destul de mari şi că vor face astfel o economie de 60 de milioane de euro, iar producătorii au atras atenţia că ieftinirea medicamentelor nu va însemna un acces crescut la tratament, ci exodul pastilelor în străinătate, unde sunt vândute la preţuri mai mari.
În prezent, multe farmacii din ţară nu mai eliberează reţete pentru medicamentele incluse în programele naţionale, dar nici reţete compensate pentru alte medicamente.