Ştiri 4 august 2011
Totodată, aici vor fi aduse şi moaştele Sfântului Serafim de Sarov.
De asemenea, duminică, de la ora 9, Ierarhul nostru va săvârşi sfânta liturghie la mănăstirea din apropierea localităţii Crucea, cu prilejul hramului mănăstirii, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.
Biserica ortodoxă va prăznui sâmbătă Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă din Constanţa, cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va sărbători hramul.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi la această biserică, de la ora 9.30, sfânta liturghie arhierească, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.
Totodată, credincioşii se vor putea închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea Sfântul Andrei din judeţul Constanţa.
Etichetarea necorespunzătoare a produselor va fi amendată drastic.
Guvernul a modificat o serie de acte normative referitoare la protecţia consumatorului, astfel încât amenzile aplicate pentru încălcarea legislaţiei să fie proporţională cu prejudiciul creat consumatorilor de către agenţii economici.
Astfel, cuantumul amenzii aplicat pentru etichetarea incorectă a produselor alimentare şi textile a fost dublat, fiind stabilit la un nivel între 1.000 şi 10.000 de lei.
De asemenea, a crescut de 10 ori nivelul amenzii pentru afişarea unui preţ diferit la raft faţă de cel de la casă, până la un cuantum stabilit între 500 şi 2.500 lei.
Italia ar putea interzice vălul musulman.
O comisie parlamentară italiană a aprobat un proiect de lege prin care femeilor li se interzice să apară în public cu văl ce le acoperă faţa.
Proiectul de lege este sprijinit de coaliţia premierului Silvio Berlusconi.
Purtarea vălului musulman în public a fost interzis în ţări ca Belgia şi Franţa.
Universităţile vor fi clasificate şi finanţate conform nivelului de studii-licenţă, masterat şi doctorat.
Noul sistem va fi aplicat în baza unei metodologii aprobate, ieri, de Guvern.
Ministrul Educaţiei a susţinut că, până în prezent, locurile la licenţă, masterat sau doctorat erau alocate în funcţie de decizia ministrului, dar că, potrivit noii metodologii, universităţile vor fi sprijinite financiar pe baza unor criterii de performanţă clar definite.
Acesta a afirmat că universităţile au raportat deja o parte dintre indicatorii ceruţi pentru clasificare şi a precizat totodată că Ministerul Educaţiei are dreptul de a sancţiona universităţile care raportează date false.
Sistemul de sănătate din România are disfuncţii majore, ce afectează populaţia.
Aceasta este concluzia unui raport al Comisiei Prezidenţiale de Sănătate, care va sta la baza noii legi a sănătăţii.
Potrivit raportului, starea de sănătate plasează România pe unul dintre ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene, şi în condiţiile în care unii indicatori au cunoscut îmbunătăţiri în ultimii ani.
În acelaşi timp, sistemul de sănătate se caracterizează prin lipsă de transparenţă în alocarea fondurilor şi ineficienţă în utilizarea resurselor.
Noua lege a sănătăţii ar putea permite spitalelor să îşi schimbe statutul juridic şi să devină fundaţii şi societăţi, pentru a avea un management de calitate şi a folosi eficient fondurile.
Vânătoarea în Deltă va fi interzisă.
Noua lege a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 iulie şi va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni.
Aceasta aduce restricţii serioase pe teritoriul rezervaţiei, care vor afecta firmele de turism.
Asociaţiile operatorilor de turism din Deltă fac însă presiuni asupra Administraţiei Deltei Dunării, pentru a împiedica interzicerea vânătorii şi ameninţă cu procesele pentru plata daunelor.
Guvernul a adoptat rectificarea bugetară.
Astfel, Ministerele Transporturilor, Turismului, Sănătăţii şi al Dezvoltării au obţinut cele mai mari finanţări.
Potrivit premierului Emil Boc, au fost asigurate resurse bugetare pentru plata pensiilor, în valoare de 74 de milioane de lei.
Totodată, în domeniul Sănătăţii, s-au alocat 300 de milioane prin rectificare, şi a fost stabilit un pachet minimal de servicii, care să primească avizul Parlamentului în primăvara anului viitor.
Plajele de pe litoralul românesc ar putea fi administrate din 2013 de către primari.
Subiectul a fost discutat în Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor care a analizat proiectul Legii Turismului.
Reprezentanţii autorităţilor locale susţin că plajele ar trebui date cât mai curând spre administrare primăriilor.
Printre altele, această iniţiativă legislativă prevede şi sancţiuni mai dure atât pentru maşinile care staţionează pe plajă, cât şi pentru corturile amplasate pe plaja turistică.
Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvern şi a fost deja adoptat de către senatori.
Franţa a inaugurat în această vară prima plajă pentru nefumători din Europa.
Este vorba despre Plaja Lumiere de lângă Marsilia.
Iniţiativa i-a aparţinut primarului, care a vrut să interzică fumatul pe plajă, în condiţiile în care copiii se joacă cu mucurile de ţigară îngropate în nisip.
Cei care încalcă regula, riscă să fie amendaţi cu 35 de euro.