Ştiri 12 august
Cu acest prilej, duminică, în ziua de Înainteprăznuire a sărbătorii, de la ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală “Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Constanţa.
Seara, de la ora 17. 00, ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei şi a Litiei la biserica „Adormirea Maicii Domnului – II” din Constanţa, situată în zona Dacia.
Apoi, de la ora 19.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie, va oficia slujba Privegherii şi a Prohodului Adormirii Maicii Domnului, la mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Ierarh Bretanion” din localitatea 23 August.
Luni, în ziua Adormirii Maicii Domnului, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Adormirea Maicii Domnului – I” din Constanţa, situată în spatele magazinului Tomis.
După slujbă va avea loc lansarea cărţii „Primele mărturii creştine în interiorul Dobrogei”, avându-l ca autor pe părintele Constantin Lembrău, fost slujitor al acestei bisericii în perioada 1964 – 1989.
De la ora 10.25, Înaltpreasfinţitul Teodosie va participa la manifestările dedicate Zilei Marinei, apoi de la ora 12. 00 va ţine un cuvânt de învăţătură la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna.
Mânăstirea Sf. Ioan Casian organizează în perioada 16-18 august „Zilele Sfinţilor Brâncoveni”, cu prilejul cinstirii Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Manifestarea va debuta la miezul nopţii de luni spre marţi, odată cu oficierea Sfintei Liturghii în Peştera Sf. Ioan Casian.
Marţi dimineaţa, de la ora 9, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească.
După slujbă, va avea loc vernisajul unei expoziţii de icoane realizate de Iconarul Cosmina Spânoche, apoi se va lansa cartea „Prin mânăstirile din Dobrogea” scrisă de profesoaraTudosa Romanov.
La final, formaţia de muzică veche „Trei parale” va susţine un concert intitulat „Cântări la curţile boiereşti”.
Joi, de la ora 19, constănţenii sunt invitaţi la Casa de Cultură pentru o conferinţă duhovnicească pe tema „Femeia. Între Eva şi Maria” ce va fi susţinută de Înaltpreasfinţitul Teodosie şi de Avocatul Cezar Axinte.
În cadrul conferinţei se va evoca şi personalitatea vrednicului de pomenire părinte Arhimandrit Arsenie Papacioc.
Credincioşii sunt îndemnaţi să respecte măsurile de siguranţă în lăcaşurile de cult, pentru prevenirea incendiilor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” recomandă credincioşilor câteva măsuri pentru evitarea incidentelor în timpul slujbelor religioase.
Astfel, lumânările aprinse trebuie ţinute cât mai departe de haine şi de obiectele combustibile precum icoane, decoruri sau mobilier şi depuse numai în locurile special amenajate din exteriorul lăcaşurilor de cult.
Autoturismele şi autocarele trebuiesc parcate în locurile special amenajate, pentru a nu bloca sau îngusta căile de acces.
În situaţia izbucnirii unui incendiu, trebuiesc anunţate serviciile de urgenţă la numărul unic de urgenţă 112 şi totodată trebuiesc respectate recomandările personalului specializat.
Biserica Ortodoxă Bulgară a încheiat un parteneriat social cu statul bulgar.
Acordul prevede că alături de lăcaşurile de cult se vor construi centre sociale pentru copii sau bătrâni.
Asistenţii sociali vor face voluntariat, iar guvernul bulgar va sprijini financiar programele sociale ale Bisericii.
Fundaţia World Vision România a demarat campania „Dăruieşte şansa la viaţă copiilor din Africa!”.
Fundaţia îşi propune strângerea de fonduri pentru copiii şi familiile din Africa pentru a oferi copiilor africani asistenţă medicală, apă potabilă şi hrană, ajutoare de bază ce ar putea salva vieţile acestora.
Donaţiile se pot face online pe situl de Internet al fundaţiei, la adresa woldvision.ro până la mijlocul lunii septembrie.
În prezent, fundaţia oferă sprijin pentru peste un milion de persoane din Somalia, Etiopia şi Kenya – trei dintre ţările afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 60 de ani şi de foametea care au lovit extremitatea estică a continentului african.
În consecinţă, unul din cinci copii sunt în pericol să moară din cauza subnutriţiei sau a unor boli ca malaria sau subdezvoltarea.
Guvernul ia noi măsuri de austeritate.
Astfel, până în anul 2014, se sistează acordarea tichetelor de masă, cadou şi de vacanţă pentru bugetari şi se interzice achiziţionarea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică pentru instituţiile publice.
Tot până în 2014 se amână majorarea unor pensii deja prevăzute în Lege precum şi finanţarea învăţământului cu minimum 6% din PIB.
Anul viitor se va bloca acordarea de premii pentru bugetari, se va îngheţa valoarea de referinţă a coeficientului de ierarhizare la 600 lei şi va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate în afara timpului normal de lucru.
Mai mult, Guvernul va modifica sistemul de impozitare a clădirilor, terenurilor şi mijloacelor de transport şi va impune un nou mecanism de calcul pentru a obţine mai mulţi bani pentru buget.
Strategia a fost aprobată miercuri de către guvern, pe motiv că nivelul cheltuielilor bugetare este prea mare.
Ministerul Turismului se va implica financiar în reabilitarea Cazinoului din Constanţa.
Informaţia apare într-o scrisoare adresată de ministrul Elena Udrea, primarului Constanţei, Radu Mazăre.
Ministrul turismului a mai spus că guvernul este dispus să aloce oricât este nevoie pentru reabilitarea Cazinoului, care ar trebui redat circuitului turistic.
Condiţia finanţării este aceea ca ministerul să decidă viitoarea destinaţie a imobilului, însă acesta trebuie să rămână în administrarea Primăriei şi a Consiliului Local.
Leucemia poate fi tratată.
Cercetătorii americani au găsit o metodă prin care celulele sangvine ale pacienţilor sunt determinate să distrugă celulele canceroase.
La experiment au participat trei bărbaţi cu cazuri foarte avansate de leucemie limfocitară cronică.
După aplicarea tratamentului,pacienţii au avut frisoane, greaţă şi febră,dar la capătul acestora,doi dintre ei erau vindecaţi complet,iar cel de-al treilea avea o stare de sănătate mult îmbunătăţită.
Oamenii de ştiinţă se pregătesc deja să încerce aceeaşi tehnică pentru alte tipuri de cancer.
Cuvântul „jidan” are un sens peiorativ şi nu este recomandat folosirii.
Aceasta este decizia Academiei Române, după ce Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România a solicitat schimbarea definiţiei cuvântului, considerat insultător la adresa evreilor.
Modificarea va apărea în viitoarele ediţii ale Dicţionarului Explicativ al Limbii Române
Americanii încep să renunţe la cursurile pentru scrisul de mână.
Statul Indiana s-a alăturat altor state americane unde scrisul de mână nu va mai fi obligatoriu în şcoli, ci va fi înlocuit de cursuri pentru abilităţi de tastare.
În acest fel, autorităţile doresc adaptarea învăţământului la tehnologiile de comunicare actuale.
Unii dintre părinţi şi un grup de psihologi au reacţionat violent la decizia şcolilor, argumentul fiind acela că abilitatea de a scrie de mână nu se rezumă doar la eficienţa notării informaţiilor, ci şi la dezvoltarea unor componente esenţiale ale gândirii.
În acest fel, există riscul de a „robotiza” copii.
Calculatoarele viitorului vor fi cuantice şi se vor baza pe microunde.
Cercetătorii americani au prezentat, miercuri, o serie de studii cu privire la viitoarele tendinţe tehnologice în domeniul informaticii.
Ei spun că viitoarele calculatoare se vor baza pe o tehnologie miniaturizată cu microunde, asemănătoare telefoanelor inteligente de astăzi, care ar putea înlocui costisitoarele şi voluminoasele instalaţii actuale care se bazează pe tehnologia laser.
Noile computere ar permite efectuarea în paralel a unor calcule multiple, ceea ce înseamnă o putere mult mai mare de calcul faţă de actualele calculatoare.
Planeta Marte poate avea apă în stare lichidă.
O sondă spaţială americană a transmis imagini care arată şuvoaie care se scurg pe versanţii unui crater în anotimpul cald marţian şi dispar când vremea se răceşte.
Cercetătorii cred că este vorba de apă foarte sărată, care rămâne în stare lichidă chiar şi la temperaturi destul de scăzute.
Pe de altă parte, există specialişti care susţin că acestea sunt numai dovezi indirecte ale existenţei apei pe Marte, până la efectuarea unei misiuni cu echipaj uman.
Spania a restricţionat accesul muncitorilor români.
Ieri,Comisia Europeană a aprobat cererea Spaniei de nu mai permite lucrătorilor români accesul pe piaţa muncii, din cauza creşterii continue a numărului rezidenţilor români în Spania şi nivelul ridicat al şomajului.
Restricţia se aplică activităţilor din toate sectoarele şi regiunile, dar nu afectează pe cetăţenii români care sunt deja activi pe piaţa forţei de muncă din Spania.
Interdicţia este valabilă până la finalul anului viitor.