Ştiri 1 septembrie 2011
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din latineşte prin termenii poruncă sau arătare.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul cuvios Dionisie cel mic.
Acesta, supranumit şi Dionisie cel Smerit, este originar din Sciţia Minor (Dobrogea de astăzi).
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat către Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, va intra de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovniceşti rămâne la Roma unde va sluji Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008.
Guvernul a aprobat scăderea taxei auto de poluare cu până la 25%.
Proiectul prevede ca dacă taxa de poluare plătită începând cu 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi, contribuabilii pot să solicite restituirea diferenţei de bani.
Prima formă a proiectului de modificare a taxei prevedea o diminuare a acesteia de circa 30%, de la 1 iulie.
Guvernul a aprobat eliminarea subvenţiei la gigacalorie.
Totodată, Executivul a aprobat nivelul noilor plafoane de venituri în cazul persoanelor cu venituri mici, pentru care se vor acorda subvenţii de la bugetul de stat pentru încălzirea în sezonul rece.
Astfel, statul va compensa cu până la 90% din factura la încălzire doar pentru românii cu venituri lunare de maxim 155 lei şi cu 5% pentru aceia care au un venit lunar maxim de 786 lei.
Cei care au în casă camere video, copiatoare, amplificatoare audio, iar în gospodărie peste 100 de păsări, trei bovine sau cinci porcine nu vor mai beneficia deloc de ajutorul de la Guvern.
Ministerul Turismului va prelua Cazinoul din Constanţa.
Guvernul a aprobat, ieri, o hotărâre în acest sens.
Pe 24 august, consilierii locali ai municipiului Constanţa au decis transferarea Cazinoului din administrarea municipalităţii în cea a Ministerului Turismului, pentru ca imobilul să fie reabilitat, iar apoi clădirea să fie din nou trecută în domeniul privat al administraţiei locale.
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat că după reabilitarea Cazinoului, clădirea va fi transferată înapoi la Consiliul Judeţean Constanţa.
Anul şcolar începe cu trei zile mai devreme.
Ministerul Educaţiei a decis ca deschiderea anului şcolar să aibă loc luni, 12 septembrie.
Prima vacanţă o vor avea elevii din învăţământul primar şi preşcolarii, în perioada 22 – 30 octombrie 2011.
Vacanţa de iarnă începe pe 24 decembrie 2011, şi se încheie duminică, 15 ianuarie 2012.
Impozitarea suplimentară pentru mai multe case şi maşini, va fi menţinută şi anul viitor.
Hotărârea a fost aprobată ieri de Guvern.
În vara anului trecut, Executivul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 centimetri cubi să fie dublat, iar persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, şi cu până la 300% pentru a treia clădire şi următoarele.
De astăzi, cei care se angajează în asigurări trebuie să deţină un certificat de calificare profesională.
Este vorba despre persoanele care nu au mai lucrat niciodată în domeniu.
Certificatul se poate obţine în urma unui examen organizat de Institutul de Management în Asigurări, după frecventarea unor cursuri de profil la oricare dintre furnizorii de programe educaţionale autorizaţi.
Limba română ar putea fi ridicată la rang de limbă de stat în Ucraina.
Un proiect de lege potrivit căruia limbile minorităţilor naţionale trebuie să funcţioneze la acelaşi nivel cu limba de stat a fost înaintat pentru dezbateri în parlamentul ucrainean.
Noua lege va duce printre altele la formarea, în vestul Ucrainei, a autonomiilor teritoriale ungară şi română.
Potrivit proiectului, folosirea “limbilor regionale” şi a celor ale minorităţilor naţionale la acelaşi nivel cu limba de stat va fi permisă în toate domeniile.