Ştiri 2 septembrie 2011
Astfel, mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi, de la ora 8.30, paraclisul schitului „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din apropierea Peşterii Liliecilor de la Gura Dobrogei.
După slujba de sfinţire, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie.
De asemenea, duminică, Înaltpreasfinţia Sa va oficia de la ora 8, slujba de sfinţire mică a bisericii „Sfântul Nicolae” din localitatea Runcu din judeţul Constanţa.
Radio Dobrogea postează pe Internet arhiva emisiunilor proprii.
Arhiva conţine înregistrări în format mp3 ale emisiunilor şi este accesibilă pe pagina de Internet a postului nostru de radio la adresa www.radiodobrogea.ro.
Utilizatorii au posibilitatea descărcării pe propriul calculator a acestor emisiuni.
Guvernul a decis eliminarea stimulentelor acordate bugetarilor, de anul viitor.
Măsura va afecta funcţionarii din ministere şi instituţiile subordonate, poliţiştii, vameşii şi personalul din sistemul judiciar.
Potrivit unor surse, Guvernul va reglementa, pentru personalul bugetar afectat, modul de compensare a drepturilor băneşti eliminate prin legea de salarizare pentru anul 2012.
Statul va plăti între 30 şi 100 euro/hectar pe an persoanelor care dau în arendă terenurile agricole.
De asemenea, potrivit unui proiect, în cazul vânzării prima va fi de 200 de euro pe hectar.
Pentru a beneficia de prime, persoanele care cedează terenurile trebuie să aibă cel puţin 55 de ani şi să fie cu cel mult 10 ani mai tineri decât vârsta normală de pensionare şi să înceteze definitiv orice activitate agricolă cu caracter comercial pe exploataţia cedată.
În Turcia, bunurile minorităţilor religioase vor fi retrocedate.
Premierul turc a emis un decret privind restituirea bunurilor confiscate, înregistrate în 1936, instituţiilor minorităţilor religioase.
Patriarhia Ecumenică se află printre primii beneficiari ai acestei măsuri şi se estimează că un număr de 1 000 de proprietăţi ar urma să fie returnate Patriarhiei.
De ieri, becurile de mai mult de 40 de waţi nu se mai găsesc pe piaţă.
Decizia aparţine funcţionarilor de la Bruxelles, potrivit cărora, becurile de 60 şi 75 waţi vor fi trecute pe lista neagră în Suedia şi în întreaga Uniune Europeană.
Utilizarea lor nu este interzisă, dar aceste becuri nu vor mai putea fi “puse pe piaţă”.
Pâinea va trebui să aibă cel puţin 300 de grame din 15 septembrie.
Mai mult, brutăriile nu mai au voie să producă nici pâine mai mare de 300 de grame, iar creşterea cantităţii va fi făcută doar din 100 în 100 de grame.
Decizia aparţine Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Aceasta vrea să elimine neregulile constatate la gramajul pâinilor.
Mai exact, inspectorii au observat cum cantitatea trecută pe etichetă era mai mare decât cea a pâinii pe care o cumpăram în realitate.
Românii care au datorii la stat vor scăpa de penalităţi.
Ministrul Finanţelor a declarat că anularea penalităţilor fiscale se va aplica şi persoanelor fizice care au datorii la stat, dacă îşi vor achita restanţele până la sfârşitul anului.
Este vorba despre cei care datorează impozite pentru case, terenuri şi contracte de închiriere.
Săptămâna aceasta, Guvernul a aprobat o nouă reglementare fiscală, prin care a anulat penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie.
Ungaria a introdus de ieri taxa pe fast-food.
Noua lege vizează în primul rând biscuiţii săraţi sau dulci, băuturile energizante şi prăjiturile preambalate.
Scopul declarat al guvernului de la Budapesta este de a schimba obiceiurile alimentare ale ungurilor, care consumă prea multe grăsimi, sare şi zahăr, şi de a lupta contra maladiilor care rezultă dintr-un astfel mod de viaţă nesănătos, cum ar fi obezitatea.
Experţii sunt îngrijoraţi însă de eventualele consecinţe economice ale noii măsuri, după ce unii producători au anunţat că intenţionează să renunţe la unele proiecte pe care le aveau în plan pe piaţa din Ungaria.
Băncile vor fi obligate să afişeze dobânzile şi comisioanele practicate.
Măsura este impusă printr-un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, trimis deja spre publicare la Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare la începutul anului viitor.
Pe lângă informaţii de interes pentru consumatori, pe ecranele instituţiilor financiare vor fi prezentate şi aspecte din activitatea ANPC şi controalele privind serviciile financiare bancare.
De ieri, bolnavii primesc gratuit doar medicamentele ieftine de pe piaţă.
Ministerul Sănătăţii a modificat recent metodologia de calcul a preţurilor de decontare pentru pastilele care se acordă gratuit bolnavilor.
Actualul ministru al Sănătăţii susţine că, în ultimii ani, consumul de medicamente pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile disponibile.
Potrivit CNAS, în urma aplicării noilor măsuri, se vor putea realiza economii în valoare de aproximativ 150 de milioane de lei pe an.