Ştiri 6 septembrie 2011
Acestea vor putea fi atinse de credincioşi astăzi şi mâine, în Catedrala Ortodoxă din Mediaş.
Odată cu acestea au fost aduse şi moaştele Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei, ale Sf. Arhidiacon şi Întâiul Mucenic Ştefan şi ale Sfintei Mare Muceniţe Varvara.
Joi, de sărbătoarea „Naşterii Maicii Domnului”, moaştele vor fi duse spre închinare la Schitul cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Bazna, judeţul Sibiu.
Proprietarii vor fi obligaţi să verifice anual emisiile poluante ale maşinilor.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a adăugat că obligativitatea verificării emisiilor de noxe ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012, prin introducerea, pentru fiecare maşină, a unui nou document, de tip „carte verde”.
Dacă se va constata că o maşină depăşeşte limita de noxe admisă, proprietarul ei va avea trei posibilităţi: să nu mai circule deloc cu acea maşină, să ducă maşina la un service, pentru remedierea problemelor tehnice, sau să circule cu maşina în starea în care se află, dar cu plata unei taxe suplimentare.
Opt din zece candidaţi au picat examenul de bacalaureat din sesiunea de toamnă.
Potrivit Ministerului Educaţiei, procentul elevilor care au reuşit înainte de contestaţii este de circa 20 la sută.
În sesiunea august – septembrie a bacalaureatului s-au înscris 111.000 candidaţi.
Dintre aceştia s-au prezentat 91.000 de candidaţi, iar 410 au fost eliminaţi la nivel naţional pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
20% din cartofii importaţi sunt excluşi de la consumul uman în ţara de origine.
În străinătate, aceştia sunt folosiţi exclusiv drept hrană pentru animale, iar românii cumpără astfel cartofi furajeri, fără să ştie că sunt toxici şi nehrănitori.
Faţă de cei medii, cei mici conţin cantităţi triple de solanină, o substanţă toxică dezvoltată sub coajă, iar cei mari au 85% apă, faţă de 70% cât au cei medii.
Mai mult, potrivit cultivatorilor, cartofii destinaţi animalelor nu pot fi vânduţi cu acte, astfel că sunt aduşi în ţară ilegal.
Universităţile centrate pe educaţie vor primi locuri bugetate la licenţă.
Potrivit Ministrului Educaţiei, în cazul în care au programe de masterat de calitate, universităţile vor primi un anumit număr de locuri pentru masterat, dar direcţionate strict către programele de calitate, nu şi către cele slabe.
El a precizat că prin acest demers Ministerul va stabili un standard în evaluarea învăţământului superior.
Potrivit acestuia, clasificarea universităţilor reprezintă totodată un proces prin care vor fi optimizate resursele pentru îndeplinirea misiunii specifice fiecărei universităţi.
Populaţia lumii va creşte cu 30% până în anul 2030.
Predicţia aparţine specialiştilor americani, care a fost făcută pe baza analizelor întreprinse în ultimii zece ani.
Astfel, peste 19 ani pe Terra vor locui 8,8 miliarde de persoane, cu 2 miliarde mai multe faţă de anul trecut.
De asemenea, în Statele Unite, populaţia va creşte de la 307 milioane în 2010, la 365 de milioane de persoane în 2030.
Constanţa se află în topul oraşelor cu cele mai bune licee.
Potrivit unui studiu, rezultatele de la examenul de bacalaureat din acest an au trasat o nouă clasificare a liceelor din România.
În funcţie de rezultatele din acest an, pe primul loc al clasamentului se află Liceul Teoretic „Ovidius”, iar locul al doilea este ocupat de Colegiul Naţional “Mircea Cel Bătrân”.
Pe următoarele locuri se situează licee din localităţile Alba Iulia, Zalău, Braşov, Tg. Mureş şi Sibiu.
Constănţenii pot face teste gratuite pentru depistarea hepatitei de tip B.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a lansat o campanie de testare gratuită a hepatitei de tip B, pentru mai multe grupe de risc, campanie ce se va derula până la sfârşitul acestui an în Bucureşti, dar şi în Cluj, Braşov, Bacău şi Constanţa.
De aceste teste vor putea beneficia femeile însărcinate şi pacienţii cu hemofilie, cancer, tuberculoză, precum şi persoanele cu transplant.
Aproximativ 65% din medicamentele incluse pe lista de compensare C2, au fost înlocuite cu produse generice, mai ieftine.
Acestea sunt cele indicate bolnavilor care au cancer, diabet sau HIV.
Potrivit ministrului Sănătăţii, pentru restul de medicamente nu există echivalente generice şi vor rămâne disponibile originalele.
El a mai spus că, până la sfârşitul acestui an, pachetul de servicii medicale de bază va fi stabilit şi că acesta va acoperi urgenţele medicale şi tratamentele pentru boli cronice.
Românii împrumutaţi la bănci vor avea mai multe drepturi.
Aşa se arată în ultimele modificări aduse Codului Civil, care vor intra în vigoare de la 1 octombrie.
Specialiştii consideră că anumite reglementari din Noul Cod Civil sunt neclare sau incomplete.
Drept urmare, există riscul de diminuare a drepturilor creditorilor garantaţi, mai ales a băncilor.
Odată cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, băncile trebuie să acorde un termen minim de 15 zile împrumutaţilor pentru rambursarea creditului în cazul în care banca hotărăşte rezilierea contractului.
Mai mult, banca nu poate lua decizia de a rezilia contractul de credit decât pentru motive temeinice.