Ştiri 13 septembrie 2011
Fiu al Ţării Haţegului, Sfântul a trăit la începutul secolului al 16-lea şi s-a nevoit la Mănăstirea Prislop.
Dornic de o viaţă mai aspră, s-a retras într-o peşteră din apropierea mânăstirii, unde a trăit în post şi rugăciune.
Tradiţia populară spune că a fost împuşcat de doi vânători în timp ce îşi făcea o fereastră la chilie.
Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.
Mâine Biserica Ortodoxă va cinsti Înălţarea Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Mănăstirea Dervent îşi sărbătoreşte unul din hramuri.
Astfel, de la ora 9, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sfânta liturghie arhierească.
Mai multe detalii aflăm de la părintele arhimandrit Andrei Tudor, stareţul mănăstirii.
De asemenea, joi, de la ora 16.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie va sfinţi locul viitoarei biserici mari a Mănăstirii Crucea, biserică ce va purta hramul Sfinţii trei Ierarhi.
Arhiepiscopia Tomisului găzduieşte un seminar de economie socială.
Acesta are ca scop promovarea conceptului de economie socială, a principiilor economiei sociale şi modelelor de bună practică în rândul actorilor sociali care gestionează activităţi economice şi servicii sociale.
Seminarul va avea loc joi, la ora 10.00, la sediul Hotelului Arion, din zona Faleză Sud Constanţa.
Evenimentul este organizat de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Fundaţia Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie Ialomiţa, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.
Constănţenii sunt invitaţi la o nouă seară duhovnicească.
Tema serii o constituie „Rolul efortului în urcuşul duhovnicesc” şi va fi susţinută de părintele protosinghel Nicodim Petre.
Evenimentul se va desfăşura mâine, de la orele 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.
Astăzi este Ziua Pompierilor din România.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă aniversează 163 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii.
Cu această ocazie, au fost depuse coroane de flori în memoria celor 166 de ostaşi pompieri căzuţi în confruntarea cu trupele otomane invadatoare.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” a organizat o serie de manifestări pentru a marca momentul.
Şofranul poate distruge tumorile canceroase.
Conform unui studiu, un medicament ce conţine o substanţă extrasă din şofran poate distruge tumorile canceroase din organism într-o singură şedinţă de tratament, terapia având efecte secundare minime.
Totodată, acest medicament poate distruge mai multe tipuri de tumori, precum cele mamare, ale prostatei, pulmonare şi intestinale.
Medicamentul se află într-o etapă iniţială de dezvoltare şi a fost testat doar pe şoareci.
Specialiştii estimează că testele pe subiecţi umani ar putea debuta în 18 luni şi că medicamentul ar putea apărea pe piaţă în şase sau şapte ani.
Alcoolul afectează dezvoltarea adolescenţilor.
Potrivit unor studii, tinerii care fac excese de alcool în intervalul de vârstă 14-18 ani riscă să devină adulţi depresivi şi anxioşi.
Creierul adolescenţilor este mai vulnerabil la efectele toxice ale alcoolului, iar abuzurile din această etapă a vieţii le pot afecta capacităţile intelectuale.
Potrivit specialiştilor, persoanele care consumă alcool în exces de la vârste mici au un risc mult mai mare de a deveni dependente de el la un moment dat în viaţă, dar şi de alte substanţe, cum ar fi tutunul sau drogurile.
Totodată, statisticile arată că 9% din decesele survenite între 15 şi 29 de ani sunt urmarea unor complicaţii date de consumul de alcool.
Sâmbătă va fi ziua porţilor deschise la Institutul Saint Serge din Paris.
Acesta le va prezenta vizitatorilor cursurile sale de licenţă, masterat şi doctorat, precum şi „Sistemul de Învăţământ teologic de la distanţă” şi de „Formare teologică prin corespondenţă”.
Institutul de teologie organizează de asemenea cursuri de greacă modernă, de rusă şi de slavonă, de iconografie şi de cântare liturgică bizantină.
Polul Sud a fost invadat de crabi uriaşi.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Hawaii, care au filmat şi un videoclip cu crabii de pe fundul oceanului.
Conform unui studiu, aceştia au distrus ecosisteme formate de-a lungul a milioane de ani.
Cercetătorii spun că invazia a fost favorizată de schimbările climatice, care au determinat încălzirea apei oceanelor.
Oamenii de ştiinţă estimează că, în urma invaziei, aproximativ trei sferturi dintre speciile de plante şi animale au dispărut.
Ghiozdanul prea greu poate afecta sănătatea elevilor.
În urma unor teste RMN realizate pe copii cu vârste de 11 ani, s-a constatat că purtarea unor ghiozdane care reprezentau 20 sau 30% din greutatea copilului modifică poziţia corpului.
Un ghiozdan greu schimbă şi poziţia spatelui, iar copiii se obişnuiesc să meargă cocoşaţi.
Prin urmare, medicii recomandă ca ghiozdanul să fie practic şi nu la modă, să se evite rucsacurile cu o singură bretea, iar copiii să nu bage în el decât lucrurile strict necesare.
În plus, greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea corpului.