Ştiri 20 septembrie 2011
Anunţul a fost făcut de Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza.
Sfântul Sinod a hotărât, pe 21 iulie, canonizarea mitropoliţilor Transilvaniei Andrei Şaguna şi Simion Ştefan.
Andrei Şaguna va avea zi de pomenire la 30 noiembrie şi Simion Ştefan la 24 aprilie.
Plombele dentare fabricate din amalgam sunt dăunătoare sănătăţii.
Obturaţiile dentare cu amalgam sunt utilizate de către un număr semnificativ de medici stomatologi din întreaga lume.
Mai mult, în ţări precum Suedia, Canada şi Germania a fost interzisă folosirea acestor tipuri de obturaţii sau au fost impuse limitări drastice în folosirea amalgamului.
Amalgamul este un amestec de materiale alcătuit în general din 50% mercur, 35% argint, 15% staniu şi alte metale.
Mercurul este o neurotoxină puternică ce afectează mai ales creierul în dezvoltare şi sistemul nervos.
Potrivit specialiştilor, acesta nu rămâne în compoziţia amalgamului, ci se eliberează treptat în organism, ducând adesea la apariţia unor afecţiuni grave, precum oboseala cronică, scleroza multiplă, boala Alzheimer şi o serie de boli autoimune.
Privitul la televizor poate îmbolnăvi inima.
Vizionarea prelungită a programelor TV sau statul în faţa calculatorului creşte riscul de atac de cord şi accident vascular.
Explicaţia este că lipsa de mişcare creşte nivelul de zahăr şi grăsimi din sânge.
De aceea, medicii recomandă mersul pe jos jumătate de oră – o oră pe zi, dar şi o alimentaţie sănătoasă.
Ministerul Educaţiei vrea să construiască peste 200 de grădiniţe.
Investiţiile vor fi realizate în cadrul proiectului „Reforma educaţiei timpurii în România“.
Grădiniţele vor avea două săli de grupă, cu program normal, şi funcţiunile cerute de normele educaţionale în vigoare.
Prevederile sunt incluse în proiectul de hotărâre postat pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Leonard Orban a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Europene.
Majoritatea parlamentarilor prezenţi la şedinţă au votat în favoarea propunerii ca Leonard Orban să ocupe această funcţie.
El le-a cerut parlamentarilor acordul pentru ca Ministerul Afacerilor Europene să aibă două atribuţii: gestionarea problematicii afacerilor europene şi coordonarea instituţională a gestiunii fondurilor comunitare.
Reactorul 2 de la Centrala de la Cernavodă a fost repornit.
Acesta fost oprit, vineri, în mod controlat, pentru remedierea unei defecţiuni la un echipament din Sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului.
În ce priveşte zvonurile despre oprirea centralei din cauza nivelului în continuă scădere al Dunării, directorul general al CNE, Ionel Bucur, a spus că respectivele zvonuri nu sunt întemeiate, deoarece Centrala mai are o marjă de o jumătate de metru la Dunăre până când ar putea să fie oprită.
Deputatul Bogdan Diaconu propune ca orele de religie să fie predate în biserică.
El este de părere că predarea religiei în biserică are o altă încărcătură pentru copii, care au posibilitatea să vadă în realitate ceea ce învaţă din cărţi.
În anul 1995 a fost aprobată o lege potrivit căreia planurile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplina şcolară.
Aproape 60 de deputaţi au atacat această lege, argumentând ca educaţia religioasă obligatorie contravine liberei dezvoltări a personalităţii umane.
De luna viitoare vom avea un nou tarif la gaze.
Directorul ANRE a declarat că în cel mult zece zile va fi ajustat tariful la metan pentru consumatori.
Acesta a mai spus că există rezerve şi că nu va fi satisfăcută pe deplin solicitarea Moldovagaz de majorarea tarifului cu circa 29%.
De cealaltă parte, administraţia companiei susţine că tergiversarea adoptării unui nou tarif poate lăsa Moldova fără gaze în prag de iarnă sau ar putea duce la intrarea în faliment a distribuitorului.
Românii vor verificarea contractelor pentru medicamente.
Aşa arată un sondaj, potrivit căruia aproape 90% dintre români îşi doresc o instituţie sau o structură care să verifice contractele pentru medicamentele şi consumabilele din sistemul sanitar.
De asemenea, circa 30% dintre persoanele intervievate au oferit în ultimul an bani sau atenţii unor cadre medicale din sistemul public de sănătate.
Sondajul relevă că factorii principali care favorizează apariţia corupţiei sunt, pe lângă achiziţii, lipsa de integritate a personalului din serviciile de sănătate, subfinanţarea sistemului, şi incompetenţa personalului din conducere.
Ungaria va majora anul viitor TVA la 27%.
Acesta va fi cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană şi de asemenea, va aplica un program de ajustări fiscale de 750 miliarde de forinţi, mai mare decât planul iniţial.
În prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeană, de 25%, este în Ungaria, Danemarca şi Suedia, urmate de România şi Grecia.
Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este în Cipru şi Luxemburg.