Ştiri 21 septembrie 2011
Cu acest prilej, va avea loc în parohia Mereni, sfânta liturghie, de la ora 9, urmată de slujba de parastas.
De la ora 11.30 va avea loc prezentarea temelor legate de eveniment.
Acestea sunt “Turtucaia şi Dobrogea în contextul Primului Război Mondial”, temă ce va fi susţinută de părintele Arhimandrit Paisie Fantaziu, „Viaţa preotului erou Belizarie Popescu”, susţinută de
Ionuţ Druche, iar părintele Ciprian Bucea va vorbi despre „Istoricul parohiei Mereni”.
Evenimentul este organizat de Asociaţia „De la Dunăre la Mare” în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Parohia Mereni, A.S.C.O.R. – Constanţa şi Radio Dobrogea, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Patriarhul Serbiei cheamă poporul sârb la unitate, pentru apărarea provinciilor Kosovo şi Metohia.
Preafericitul Irineu a arătat că poporul sârb din Kosovo este în mare durere şi ispită.
Suferinţa poporului se datorează faptului că majoritarii albanezi persecută Biserica Ortodoxă şi cetăţenii sârbi din această regiune.
Provincia sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa în 17 februarie 2008 şi a fost recunoscută ca stat de unele ţări ale lumii.
Elevii vor fi testaţi la toate materiile, pentru a se stabili nivelul clasei.
La două săptămâni de la începerea şcolii elevii dau testări la toate materiile, iar în funcţie de rezultate se va şti nivelul clasei şi se vor lua măsuri.
Ministerul Educaţiei a dat deja modelele de subiecte pentru testări, acestea urmând să înceapă la sfârşitul acestei săptămâni.
Cuvintele Ţigan şi Jidan vor dispărea din Dicţionarul explicativ al limbii române.
Anunţul a fost făcut de Academia Română.
Mai multe organizaţii nonguvernamentale au solicitat ca definiţiile să fie schimbate deoarece sunt considerate jignitoare la adresa romilor şi evreilor.
Noul tiraj al Dicţionarului va ieşi “în curând” de la tipografie şi va cuprinde toate modificările solicitate.
Consiliul Naţional Secuiesc cere autonomia judeţelor Harghita şi Covasna, prin tratatul de la Lisabona.
Astfel, secuii vor să-şi impună în mod independent legile şi limba, iar implicarea statului să fie minimă.
Demersul are scopul de a strânge un milion de semnături şi de a se adresa Uniunii Europene.
Petiţia de un milion de voturi ar putea fi uşor de strâns, deoarece printre semnatari, se pot afla şi cetăţeni europeni, inclusiv cetăţenii din Ungaria.
Cerşetoria ar putea fi interzisă.
Potrivit unui proiect de lege al deputatului romilor Nicolae Păun, persoanele care cer bani pe stradă ar putea fi amendate cu până la 500 de lei, iar cei care nu vor avea bani vor fi puşi să muncească în folosul comunităţii.
El consideră că este o sursă de venit constantă, care nu se impozitează şi nu aduce cinste etniei pe care o reprezintă.
Dacă legea va trece de Parlament, părinţii care îşi trimit copiii la cerşit ar putea ajunge chiar în închisoare.
Finlanda se va opune aderării României la spaţiul Schengen.
Decizia finlandezilor este determinată de constrângerile din politica internă a Finlandei.
Guvernul olandez a decis, vineri, să blocheze aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, care ar fi putut începe în lunile viitoare.
Decizia putea fi luată la Bruxelles mâine, dar ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale Uniunii Europene.
Ucraina renunţă la trecerea la ora de iarnă.
Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie prin care renunţă la schimbarea orei, menţinând ora de vară, după exemplul Rusiei.
Potrivit statisticilor medicale, numărul persoanelor care se adresează medicilor pentru probleme cardio-vasculare creşte cu aproximativ 60 la sută în prima săptămână după schimbarea orei, iar numărul apelurilor la pediatri este de peste 130 la sută.
Schimbarea orei în fiecare toamnă şi primăvară a fost introdusă în numeroase ţări după criza petrolieră din 1937 pentru a se face economie de energie.
Firmele sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilităţi.
Aşa prevede noua legislaţie a muncii.
Astfel, companiile cu mai mult de 50 de angajaţi trebuie să încadreze 4% din salariaţi din rândurile persoanelor cu diverse invalidităţi.
Firmele mari care nu angajează în proporţie de 4% persoane cu handicap vor plăti la stat echivalentul salariilor minime pe care le-ar plăti dacă ar avea astfel de angajaţi.
Copiii abandonaţi îşi vor găsi mai uşor familii.
Procedura prin care trebuie să treacă orfanii pentru a fi declaraţi adoptabili va dura maxim un an, potrivit noii legi a adopţiilor care va intra în vigoare anul viitor.
De asemenea, rudele până la gradul patru vor fi doar înştiinţate de situaţia lor, nu convinse să-i înfieze.
În prezent, în sistemul de protecţie există 67.000 de copii, iar mulţi dintre ei nu au fost adoptaţi din cauza procedurilor dificile, sau a numărului mic de specialişti.