Ştiri 28 septembrie 2011
Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă.
Tema o constituie Obezitatea – Cauze şi remedii şi va fi susţinută de doamna conferenţiar doctor Floarea Damaschin, care ne-a oferit câteva detalii.
Evenimentul se va desfăşura mâine, de la ora 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.
Mâine va avea loc vernisarea primei expoziţii de icoane bisericeşti ortodoxe din Arhiepiscopia Tomisului.
Vernisajul se va desfăşura de la ora 12, la muzeul Dimitrie Gusti din Bucureşti.
La eveniment va participa şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 13 noiembrie.
Părintele Adrian Făgeţeanu a trecut ieri la cele veşnice, la vârsta de 98 de ani.
Decesul a survenit la spitalul “Marius Nasta” din Bucureşti,în urma unor probleme de sănătate.
Părintele s-a născut în anul 1912, lângă Cernăuţi şi a făcut studii în teologie, filosofie şi drept.
A intrat în monahism în anul 1943, la mânăstirea Putna.
Deoarece a participat la mişcarea spirituală a Rugului Aprins, a fost condamnat de două ori la închisoare şi muncă silnică.
A fost vieţuitor al mânăstirilor Viforâta, Surpatele, Antim şi Lainici.
Slujba de înhumare va fi oficiată sâmbătă, la ora 12, la mânăstirea Lainici.
Dumnezeu să-l odihnească!
Religia propune şi nu impune.
Aceasta este declaraţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu privire la prezenţa disciplinei religie în şcoli.
Potrivit patriarhului, în majoritatea statelor europene, religia este disciplină şcolară cu diferite denumiri: “educaţie religioasă” în Austria, Danemarca, Grecia, Germania şi Irlanda; “educaţie moral religioasă” în Anglia, “morală şi educaţie religioasă” în Portugalia; “religie” sau “etică” în Belgia sau “mişcări ideologice religioase” în Olanda.
În România, potrivit legislaţiei în vigoare, religia în şcoli este materie opţională.
În aceste condiţii, părinţii sunt cei care aleg în locul celor mici, dacă sunt de acord ca cei mici să urmeze orele de educaţie religioasă sau nu.
Guvernul bulgar va schimba legea pentru a le interzice românilor să-şi mai înmatriculeze autoturismele în Bulgaria.
Astfel, noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat să-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu în termen de 14 zile după achiziţionare.
După expirarea a două săptămâni de la achiziţionare, vechiul număr de înmatriculare a vehiculului îşi va pierde valabilitatea.
De asemenea, va fi modificat şi regimul de emitere a procurilor prin care cetăţenii bulgari transferă dreptul de conducere a maşinii unei persoane terţe.
Uniunea Europeană va introduce dispozitive care detectează conducătorii auto băuţi la volan.
Acestea blochează pornirea autovehiculului în acest caz, pentru autovehiculele de transport de mărfuri sau de pasageri şi limiteze viteza la 30 km/h în zonele rezidenţiale.
Potrivit Biroului de presă al Parlamentului European, în materia siguranţei rutiere au fost adoptate 100 măsuri pentru reducerea până în 2020 la jumătate a numărului de decese în urma accidentelor rutiere.
Sucul de fructe poate favoriza apariţia cancerului.
Beneficiile obiceiului de a bea un pahar de suc de fructe la micul dejun sunt contrazise de un studiu potrivit căruia cantitatea mare de zahăr pe care o conţin astfel de băuturi ar favoriza apariţia tumorilor canceroase.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oameni de ştiinţă australieni.
Mai mult, ei spun că în timpul procesării şi îmbutelierii sucului de fructe şi legume, multe substanţe nutritive benefice se pierd.
În urma evaluării s-a constatat că un regim alimentar zilnic care conţine mere, varză, conopidă şi broccoli reduce semnificativ riscul de apariţie a diferitelor boli.
Valoarea tichetelor pentru programul “Rabla” va fi majorată de anul viitor.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
În ultimii doi ani, valoarea unui voucher a fost de 3800 de lei, iar ministrul a precizat că va propune o nouă valoare a tichetelor, mai atractivă.
Programul se va încheia pe 23 noiembrie şi va fi reluat începând cu 1 ianuarie 2012.
Hidroelectrica va reduce cu 30% livrările de energie electrică.
Decizia invocării forţei majore a fost aprobată săptămâna trecută de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica, după ce seceta a redus substanţial debitele râurilor.
Scăderea nivelului apei în lacurile de acumulare face ca Hidroelectrica să nu mai poată produce suficientă electricitate pentru a-şi onora contractele.
Totodată, pentru a realiza această reducere, compania subordonată Ministerului Economiei trebuie să obţină şi avizul Camerei de Comerţ a României.
Oamenii de ştiinţă francezi au reuşit să creeze primele celule pancreatice umane funcţionale.
Acestea sunt capabile să producă insulină, deschizând astfel calea către punerea la punct a unor noi metode terapeutice contra diabetului.
Celulele beta pancreatice, care permit reglarea concentraţiei de zahăr din organism, funcţionează în mod defectuos în cazul diabetului, o maladie care afectează circa 350 de milioane de adulţi pe plan mondial.
Descoperirea va permite savanţilor să studieze noi molecule şi vor putea fi utilizate ca modele preclinice, pentru testarea unor terapii celulare contra diabetului.