Ştiri 7 octombrie 2011
Competiţia se va desfăşura la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, din Capitală, şi va reuni formaţii corale mixte ale liceelor de artă din mitropolia Munteniei şi Dobrogei.
La etapa finală a concursului, care se va desfăşura pe 27 octombrie, la Palatul Patriarhiei, vor participa 6 formaţii corale, câte una din fiecare mitropolie a Patriarhiei Române.
Evenimentul este organizat de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul, din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Luni va debuta, la Constanţa, un Simpozion Internaţional dedicat instituţiei familiei în cadrul celor trei religii monoteiste: creştinism, mozaism şi islamism.
Dezbaterile vor reuni, timp de două zile, personalităţi din lumea academică şi universitară, din ţară şi din străinătate, înalţi demnitari ai celor trei religii, personalităţi ale vieţii publice şi diplomaţi acreditaţi în România.
Lucrările Simpozionului se vor desfăşura la sediul Arhiepiscopiei Tomisului şi sunt organizate de către Centrul de cercetări religioase şi juridico-canonice din cadrul Universităţii „Ovidius”.
Parohiile româneşti din Spania au fost recunoscute de Ministerul Justiţiei al acestei ţări.
Decizia a fost luată de şeful Departamentului de relaţii cu confesiunile religioase din cadrul Ministerului Culturii şi Justiţiei, Jose Maria Contreras.
Hotărârea de a recunoaşte statutul de personalitate juridică al parohiilor ortodoxe române vine în urma unui proces demarat în anul 2009, dosarele fiind depuse în luna august a acestui an.
Urmează ca până în luna noiembrie parohiile să primească actele oficiale de recunoaştere de către Ministerul Justiţiei din Spania, după care vor beneficia de drepturile financiare prevăzute de acest statut.
Spitalele de stat s-ar putea transforma în fundaţii.
Consilierul prezidenţial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică a explicat că sistemul actual de sănătate suferă din cauza monopolului.
Propunerea Comisiei Prezidenţiale este una radicală, şi prevede punerea operatorilor din sănătate într-o poziţie care să permită competiţia cu mediul privat, şi trecerea la un sistem de asigurări private obligatorii care să permită asiguratorilor privaţi să ofere un pachet de bază.
Parlamentul European vrea să anuleze veto-ul Olandei şi Finlandei în privinţa aderării României la Schengen.
Astfel, deputaţii europeni au finalizat rezoluţia prin care cer primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
Documentul va fi votat săptămâna viitoare, de plenul Legislativului de la Bruxelles.
Textul final al rezoluţiei a fost agreat de toate grupurile politice, iar deputaţii atrag atenţia că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen, aşa cum au certificat deja europarlamentarii şi miniştrii de interne din ţările membre.
Peste 2.000 de femei vor fi pregătite pentru a îngriji copiii, cu certificate recunoscute în Europa.
Formarea femeilor va fi făcută în cadrul unui proiect european realizat de Direcţia Generală de Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, iar înscrierile vor începe în 1 noiembrie.
Candidatele trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani, să nu aibă un loc de muncă şi să nu realizeze venituri dintr-o activitate socială şi să fie apte din punct de vedere medical pentru îngrijirea şi supravegherea copiilor.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European şi se va încheia în 2013.
Anvelopele all-seasons nu sunt suficiente pentru a scăpa de amendă.
Potrivit directorului Autorităţii Rutiere Române, sunt considerate de iarnă anvelopele care pe lângă expresia M plus S, au şi câteva semne distincte.
Oficialul a precizat că şoferii care îşi vor schimba anvelopele la iarnă vor primi şi un certificat de conformitate de la service-urile auto prin care se atestă că anvelopele montate sunt de iarnă.
Potrivit Ordonanţei, cauciucurile de iarnă devin obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie.
Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă sau polei fără anvelope de iarnă sunt sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4.000 de lei.
Lângă oraşul Constanţa au fost descoperite peste 320 de morminte creştine şi 80 de locuinţe.
Mormintele şi aşezările au fost scoase la lumină pe traseul variantei Constanţei şi al Autostrăzii Soarelui, iar cea mai importantă descoperire a fost făcută în apropiere de Poiana.
Potrivit arheologilor, o parte dintre morminte datau din secolele IV-III Î.Hr., iar lângă Valu lui Traian, pe şantierul actualei autostrăzi, au fost descoperite mai multe morminte de războinici.
Toate descoperirile de pe Autostrada Soarelui şi varianta Constanţei pot fi vizionate la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.
Tot mai mulţi tineri suferă de boli grave.
Statistica Direcţiei de Sănătate Publică arată o creştere a numărului cazurilor fatale de infarct, atac vascular cerebral, hipertensiune arterială şi cancer, iar decesele sunt înregistrate la vârste tot mai fragede.
Medicii sunt îngrijoraţi de scăderea tot mai mare a vârstei pacienţilor pe care nu îi mai pot salva, deoarece vin la spital când boala e prea avansată.
Ei spun că fumatul, consumul de droguri, aminoacizii sau proteinele consumate pentru dezvoltarea muşchilor pectorali, o viaţă dezordonată, duc la decesul prin infarct la tineri.
Potrivit specialiştilor, evitarea acestor excese ar duce şi la stoparea bolilor considerate incurabile.
Salariile bugetarilor ar putea creşte anul viitor dacă se vor face concedieri.
Aşa se arată în scrisoarea de intenţie a Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional.
Potrivit acesteia, în cursul acestui an, numărul de angajaţi din sectorul public a continuat să scadă permiţând recuperarea integrală a salariilor până la sfârşitul lui 2012.
Totodată, potrivit Strategiei Fiscal-Bugetare pe perioada 2012-2014, cheltuielile de personal vor scădea gradual în raport cu produsul intern brut.