Ştiri 11 octombrie 2011
În cadrul dezbaterilor, se vor aborda teme legate de statutul femeii şi al minorităţilor emigrante în statele europene, precum şi raportul dintre instituţia familiei şi prevederile juridice şi canonice.
Printre cei care vor lua cuvântul se regăsesc reprezentanţi ai Universităţii Ovidius, ai Academiei Teologice din Georgia şi ai Universităţii Sofia din Bulgaria.
La finalul evenimentului, participanţii vor merge în vizită la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie şi la Muzeul de Artă din Constanţa.
Conflictul dintre musulmani şi creştini a luat amploare în Egipt.
Mii de creştini egipteni au manifestat la Cairo, după incendierea unei biserici din guvernoratul Assuan, din sudul ţării, cerând demisia guvernatorului provinciei.
De asemenea, 24 de persoane au fost ucise şi cel puţin 200 au fost rănite în ciocnirile care au însoţit o demonstraţie a creştinilor copţi în centrul oraşului Cairo.
Creştinii copţi din Egipt acuză consiliul militar al ţării că este prea indulgent cu autorii unui şir de atacuri anticreştine.
Copţii, care reprezintă între 6 şi 10% din populaţia Egiptului, se consideră discriminaţi într-o societate majoritar musulmană şi au fost vizaţi de mai multe atentate în ultima perioadă.
Ţările Uniunii Europene cer abolirea pedepsei cu moartea pe plan mondial.
Într-un comunicat se subliniază că acest tip de condamnare constituie ”o încălcare a demnităţii umane”.
Potrivit oficialilor europeni, dacă o execuţie este rezultatul unei erori judiciare, de care niciun sistem juridic nu se poate considera ferit, se pierde o viaţă, în mod iremediabil.
Între anii 1993 şi 2009, numărul ţărilor care au abolit această pedeapsă a ajuns la 97, dar mai sunt încă 58 de ţări pe plan mondial care o aplică, printre acestea China, Statele Unite şi Iran.
Etichetele produselor electrocasnice şi electronice vor fi “decodificate” de anul viitor.
Informaţiile scrise mărunt şi greu de citit de pe etichetele obiectelor electrocasnice şi electronice vor fi înlocuite cu pictograme.
Astfel, frigiderele, maşinile de spălat sau televizoarele vor avea, din ianuarie, imagini cu date despre consumul de curent şi apă, volum şi capacitate sau nivelul de zgomot.
Noile etichete vor apărea pe toate produsele fabricate după data de 30 noiembrie şi vor fi afişate obligatoriu, din ianuarie 2012.
Cea mai recentă reglementare europeană le interzice celor mici să umfle baloane fără să fie supravegheaţi.
Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul fluierelor folosite la petreceri sau a jocurilor cu figurine magnetice.
De asemenea, ursuleţii de pluş, ar trebui să poată fi în totalitate spălaţi, pentru a se evita riscul unor infecţii, mai ales în cazul copiilor de până la trei ani.
Producătorii de jucării vor fi obligaţi să afişeze toate aceste avertismente pe ambalaje şi spun că testele suplimentare de siguranţă pe care vor fi nevoiţi să le facă s-ar putea reflecta în preţul jucăriilor.
Restaurantele, terasele şi mall-urile vor plăti o taxă pentru muzica ambientală pe care o difuzează.
Decizia aparţine Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
Potrivit hotărârii, taxele cele mai mari vor fi achitate de mall-urile cu o suprafaţă de peste 6.000 mp, de până la 1.800 de lei, lunar.
Ceva mai mici sunt remuneraţiile în cazul restaurantelor, barurilor şi fast-food-urilor din comune şi sate, astfel că taxa pentru acestea va fi de circa 250 de lei/lună.
De asemenea, pentru muzica ambientală din autobuze şi tramvaie va fi percepută o taxă lunară de 25 de lei pentru fiecare mijloc de transport.
Oamenii de ştiinţă avertizează că urmează o iarnă grea.
Temperaturile vor fi extrem de coborâte, iar concluzia este rezultată în urma studiilor făcute asupra ciclului solar, care acum se află la un minim de activitate.
Potrivit experţilor, acest lucru înseamnă că îngheţul va fi foarte accentuat în această iarnă.
Specialiştii au măsurat nivelul radiaţilor ultraviolete pentru a putea anticipa starea vremii.
Studiul a evidenţiat faptul că ciclurile Soarelui au un efect mai mare decât s-a crezut iniţial asupra climei şi în plus, nivelul scăzut de radiaţii va provoca vânturi mai reci în această iarnă.
Săptămâna aceasta începe un program gratuit de educare a bolnavilor de diabet în spitalele din România.
Programul se va desfăşura simultan în 15 centre, prin care se doreşte ajutarea persoanelor care suferă de diabet zaharat.
Echipa care ia parte la program este formată din 20 de asistente educatoare, care se vor întâlni cu pacienţii din Constanţa, Bucureşti, Craiova, Iaşi sau Cluj-Napoca.
Bulgaria va crea un sistem informatic pentru navigaţia pe Dunăre.
Ministerul Transporturilor a anunţat că, împreună cu Compania bulgară pentru infrastructura porturilor au semnat un contract privind acordarea de ajutor financiar pentru crearea unui sistem informatic care va acoperi tronsonul bulgar al Dunării.
Bulgaria este obligată să stabilească un sistem pentru navigaţia fluvială, în cadrul unei reţele europene, ce ar urma să facă navigaţia în Europa mai sigură şi mai eficientă.
Proiectul va costa peste 17 milioane de euro, din care 85% provin din fonduri europene.
În California, bronzatul artificial este interzis tinerilor care nu au 18 ani.
Legea a fost deja semnată de guvernatorul Jerry Brown şi va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie.
De asemenea, Anglia şi Brazilia au interzis total cabinele de bronzat artificial, în contextul în care tot mai multe studii arată o legătură clară între cancerul de piele şi radiaţiile emise de cabinele de bronzare artificială.
Folosirea excesivă a telefoanelor mobile poate provoca probleme serioase de sănătate.
Acum câţiva ani, lumea medicală a fost îngrijorată de faptul că degetul mare de la mâinile utilizatorilor se deformau, din cauza tastării excesive a telefonului mobil.
În prezent, problemele se acutizează, iar medicii avertizează că dependenţii de telefoane performante se cocoşează.
Numărul persoanelor suferinde a crescut proporţional cu dezvoltarea tehnologiei.
Oamenii reclamă cel mai des dureri ale spatelui şi gâtului, iar specialiştii spun că acestea sunt date de timpul prea mare pe care aceştia îl petrec folosind telefoanele de ultimă generaţie, dar şi calculatoarele.