Ştiri 24 octombrie 2011
Evenimentul este prilejuit de cinstirea Sf. Dimitrie Basarabov.
Cinstitul cap va sta la Bucureşti până pe 28 octombrie.
Apoi, sfintele moaşte vor merge la Sibiu, cu prilejul canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, unde vor sta până pe 29 octombrie.
De la Sibiu, capul creştinătorului României va merge la Alba-Iulia, unde va sta până pe 31 octombrie.
Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri pe Sf.Mare Mucenic Dimitrie, iar joi pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel nou, ocrotitorul Bucureştilor.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la slujbele oficiate la catedrala Patriarhală din Bucureşti, în cinstea celor doi sfinţi, în ambele zile.
Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras va vizita Arhiepiscopia Tomisului, timp de două zile.
Astăzi, de la ora 18, ierarhul grec va sosi la catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, unde va asista la un concert susţinut de corala Armonia.
Mâine, Înalt Preasfinţitul Părinte Hrisostom va face un pelerinaj pe urmele Sfântului Apostol Andrei, creştinătorul Dobrogei şi al întregii Românii.
Vor fi vizitate Bisericuţele de la Murfatlar, cetatea Adamclisi, Peştera Sfântului Ap. Andrei şi Mănăstirea Dervent.
Declararea Codului Numeric Personal nu este obligatorie la recensământ.
Purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu a declarat că persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă nici o sancţiune.
Acesta a mai precizat că, în primele două zile ale recensământului, au fost recenzate aproximativ 1,4 milioane de locuinţe şi 3,4 milioane de persoane.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început joi şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.
Cauciucurile de iarnă cu inscripţia „all seasons“ nu sunt acceptate.
Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all seasons”.
Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.
Astăzi este Ziua Naţiunilor Unite.
Aceasta a fost declarată în anul 1947 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi este dedicată informării popoarelor din lume cu privire la obiectivele şi realizările ONU.
Ziua Naţiunilor Unite este marcată tradiţional în întreaga lume, cu întâlniri, discuţii şi expoziţii.
Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs în această dimineaţă, în zona Vrancea.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 130 de kilometri.
Acesta este al cincilea cutremur produs luna aceasta în România.
Banii proveniţi din amenzile pentru comerţ ambulant vor merge integral la finanţarea drumurilor.
Executivul va stabili printr-o ordonanţă, că veniturile colectate prin amenzile aplicate firmelor pentru diverse încălcări ale legislaţiei privind drumurile publice vor fi cedate CNADNR în proporţie de 70%.
Acestea vor fi utilizate exclusiv pentru finanţarea lucrărilor de construcţie, modernizare şi întreţinere a drumurilor naţionale, precum şi pentru garantarea şi rambursarea creditelor contractate în acest scop.
Iaurturile cu fructe conţin numeroase E-uri.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a comparat etichetele iaurturilor cu fructe comercializate pe teritoriul ţării noastre pentru a afla care sunt aditivii şi coloranţii folosiţi în componenţa produselor.
În urma studiului, reprezentanţii ANPC au ajuns la concluzia că, din 62 de iaurturi cu fructe verificate, doar 9 nu conţin niciun E, peste 75% conţin minim un E, iar cel mai mare număr de E-uri este conţinut de patru sortimente de iaurt cu fructe.
În componenţa acestora se regăsesc aditivi precum carmin, pectină, citrat de calciu, beta-caroten, acid citric, gumă de acacia sau coşenilă.
România şi Bulgaria vor adera la Spaţiul Schengen anul viitor.
Statele Uniunii Europene au dat undă verde aderării celor două ţări la Schengen, deşi în urmă cu o lună, Finlanda şi Olanda se împotriveau aderării.
Acest lucru însă se va face în două etape.
Mai exact, România şi Bulgaria vor fi primite, în martie 2012, doar cu spaţiul aerian şi cel maritim, urmând ca în luna iulie să fie acceptate şi cu graniţele terestre.