Ştiri 26 octombrie 2011
Acesta s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii.
Părinţii săi au fost creştini în taină de aceea Sf. Dimitrie va primi încă de mic educaţie creştină.
După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale.
Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne drept pentru care a fost închis.
În temniţă, Sf. Dimitrie va binecuvânta în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân cu numele Lie.
În urma luptei Nestor îl ucide pe Lie iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic.
La mânăstirea Dervent se va construi o nouă biserică.
Vineri, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8,30 slujba tunderii în monahism, iar de la ora 9,30 Sfânta Liturghie Arhierească.
Apoi, de la ora 16, ierarhul nostru va sfinţi în curtea mânăstirii locul unde se va ridica noua biserică.
Totodată, de la ora 14, Înaltpreasfinţitul Teodosie va sfinţi locul pentru un nou schit.
Acesta este situat lângă oraşul Băneasa şi va purta hramul Sfântului Cuvios Gherman din Dobrogea.
România va trece oficial la ora de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Începând cu anul 1997, România a adoptat ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Ora oficială de iarnă este adoptată în ultima duminică a lunii octombrie, iar ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.
Centrul vechi al oraşului Constanţa va fi reabilitat cu fonduri europene.
După ce se vor termina lucrările de reabilitare, în centrul vechi nu se va mai circula cu maşina.
Centrul istoric va avea doar străzi pietonale şi de jur împrejurul zonei peninsulare a oraşului va fi creat un inel rutier mărginit de parcuri.
Potrivit viceprimarului Decebal Făgădău, faleza cazinoului Constanţa va fi refăcută integral, dar vor fi reparate şi monumentele de patrimoniu şi muzeele.
Viceprimarul a precizat că cel mai probabil lucrările vor începe vara viitoare.
Oamenii de ştiinţă avertizează în legătură cu fructele şi legumele periculoase pentru sănătate din cauza pesticidelor conţinute.
Astfel, merele, ţelina, căpşunile, piersicile, spanacul, nectarinele, strugurii, ardeiul, cartofii şi salata verde se numără printre crudităţile cu conţinut de pesticide.
Specialiştii mai avertizează că de multe ori fructele şi legumele sunt iradiate pentru distrugerea microorganismelor şi pentru sistarea coacerii.
În aceste condiţii, medicii recomandă ca morcovii, cartofii şi ţelina să fie spălate cu apă caldă.
Preţurile la carburanţi în România sunt printre cele mai mici din Europa.
În ţara noastră, un litru de benzină costă 1,27 de euro, ceea ce ne plasează pe locul 5 în blocul comunitar, pe aceeaşi poziţie cu Luxemburg.
Cea mai ieftină benzină se află în staţiile din Polonia şi Cipru, unde un litru de carburant costă 1,21 de euro.
În schimb, cea mai scumpă benzină se vinde în Grecia şi Danemarca, unde litrul de carburant costă 1,68 de euro, cu 35% mai mult faţă de preţul plătit de români.
Guvernul vizează reducerea masivă a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la stat, pentru micşorarea deficitului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că bugetul pe anul 2012 va trebui să abordeze o ţintă de deficit mult mai mică de 3% din PIB.
Totodată, anul viitor, cheltuielile vor fi reduse masiv în companiile de stat, inclusiv prin disponibilizări.
Românilor le este teamă de pierderea unei persoane dragi şi de lipsa banilor.
Aşa arată un studiu, potrivit căruia, românii consideră că cele mai mari motive de temere sunt legate de starea de bine a lor sau a unui membru al familiei.
Pe locul doi al menţiunilor spontane se află situaţia profesională, iar pe locul al treilea, românii au indicat teama provocată de lipsa banilor.
De asemenea, principalele motive de satisfacţie ale românilor sunt legate de familie, mai mult de jumătate dintre ei, declarând că familia împlinită este principala lor sursă de mulţumire.
Vitaminele şi antioxidanţii ar putea avea efecte nefaste asupra organismului.
Cercetătorii au arătat că celulele folosesc oxidanţii pentru a semnaliza o inflamaţie şi că acestea nu sunt întotdeauna dăunătoare pentru organism, având uneori un rol folositor.
Un studiu publicat în Statele Unite a evidenţiat o creştere cu 17% a riscului de cancer la prostată la bărbaţii care iau vitamina E în cantităţi mari.
Un alt studiu american, realizat pe femei, a relevat faptul că multivitaminele sunt inutile în tratamentul unor boli şi cresc uşor riscul de mortalitate.
Potrivit medicilor, pentru populaţia generală, un regim alimentar sănătos, compus din legume şi fructe, bogate în fibre, şi din proteine animale, furnizează vitaminele necesare.