Ştiri 27 octombrie 2011
Născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării, Sfântul Dimitrie a purtat din copilărie lupte acerbe pentru a dobândi o viaţă virtuoasă, în post şi rugăciune.
Şi-a găsit sălaş într-o peşteră pe malul Lomului şi a vieţuit în aspre osteneli ascetice până la sfârşitul vieţii sale.
După moartea sa, pietrele aflate la intrarea în peşteră au blocat accesul înăuntru, transformând peştera în mormânt.
Moaştele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului crescând, au surpat zidul natural de la intrarea în peşteră.
În anul 1774, un creştin numit Hagi Dimitrie, din Bucureşti, a mijlocit pe lângă autorităţile militare ruseşti aflate atunci la sud de Dunăre, pentru aducerea moaştelor în Muntenia.
Astfel, trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la Bucureşti şi aşezat în catedrala mitropolitană unde se află şi astăzi.
Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul oraşului Bucureşti, iar harul său se face simţit în numeroasele vindecări petrecute la racla sa.
La mânăstirea Dervent se va construi o nouă biserică.
Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8,30 slujba tunderii în monahism, iar de la ora 9,30 Sfânta Liturghie Arhierească.
Apoi, de la ora 16, ierarhul nostru va sfinţi în curtea mânăstirii locul unde se va ridica noua biserică.
Totodată, de la ora 14, Înaltpreasfinţitul Teodosie va sfinţi locul pentru un nou schit.
Acesta este situat lângă oraşul Băneasa şi va purta hramul Sfântului Cuvios Gherman din Dobrogea.
România va trece oficial la ora de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Începând cu anul 1997, România a adoptat ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Ora oficială de iarnă este adoptată în ultima duminică a lunii octombrie, iar ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.
Întreţinerea ar putea fi cu 300% mai scumpă iarna aceasta.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, care a adăugat că acest lucru se întâmplă din cauza tăierii subvenţiilor la energie termică.
El a precizat că a ajuns la această concluzie, în urma observării situaţiei din alte oraşe şi a discuţiei purtate la reuniunea operatorilor din domeniul energetic.
Preţurile alimentelor vor creşte cu aproximativ 5% în perioada următoare.
Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, care au precizat că scumpirile vin în urma majorării tarifelor la curent, benzină şi gaze.
Ei au precizat că la începutul anului viitor este posibilă o scumpire mai bruscă a alimentelor, deoarece necesarul de materii prime nu va mai fi acoperit din producţia internă.
Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor şi pensiilor până în semestrul II al anului viitor.
Executivul pregăteşte un proiect de buget conform căruia o eventuală mărire de salarii şi pensii ar urma să fie discutată în iunie 2012.
Legea responsabilităţii fiscale interzice efectuarea de majorări salariale cu şase luni înainte de alegeri, însă Guvernul ar putea justifica o eventuală derogare de la lege în 2012, prin faptul că, în cazul bugetarilor, nu este vorba de majorări, ci de recuperări de salarii.
În Portul Constanţa circulaţia este restricţionată.
În perioada 24 octombrie – 14 noiembrie, accesul mijloacelor auto şi al pietonilor în portul Constanţa, pe la poarta 1, este restricţionat.
Potrivit Administraţiei Porturilor Maritime, în această perioadă, accesul autovehiculelor şi al pietonilor în port, pe la Poarta 1, este permis printr-o intrare alăturată care nu a mai fost utilizată până în prezent.
Măsura este impusă de lucrările de instalare a unor echipamente de detecţie a materialelor radioactive.
Parlamentul European a alocat un buget special, dedicat combaterii abandonului şcolar în statele membre.
Astfel, şcolile vor putea beneficia de finanţare europeană pentru proiecte care urmăresc îmbunătăţirea metodelor educaţionale, formarea cadrelor didactice şi schimbul de bune practici pentru crearea unui model de învăţare adaptat nevoilor fiecărui elev.
Statisticile Comisiei Europene arată că România are o rată a abandonului şcolar de 16,6%, ce depăşeşte media europeană.
Conform angajamentelor luate la nivel european de România, rata abandonului şcolar ar trebui redusă la 10%, până în anul 2020.
Declararea Codului Numeric Personal este obligatorie la recensământ.
Anunţul a fost făcut de ministrul de Interne, Traian Igaş, care a precizat că purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, a comis o greşeală declarând că nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ.
Potrivit legii, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, fiecare individ va prezenta, după caz, actul de identitate, certificatul de naştere sau documente de trecere a frontierei.
Persoanele care nu se supun legii, vor primi amenzi cuprinse între 1.500 şi 4.500 de lei.
China a interzis emisiunile de divertisment.
De asemenea, autorităţile chineze au interzis şi programele cu tentă sexuală sau cele care prezintă diferite aspecte ale criminalităţii.
În schimb, vor fi introduse emisiuni despre artă, astronomie, precum şi emisiuni cu tentă morală.
Noua hotărâre va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012, iar posturile de televiziune nu vor mai avea dreptul să difuzeze decât cel mult două emisiuni de divertisment în perioada de maximă audienţă.