Ştiri 1 noiembrie 2011
Mai multe detalii ne oferă Gabriel Tudor de la Radio Trinitas.
Uniunea Europeană vrea să impună o taxă de poluare pentru centralele de apartament.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a spus că măsura va intra în vigoare în 2013 sau în 2015.
În ceea ce priveşte zonele în care majoritatea s-a debranşat de la sistemul centralizat, ministrul a răspuns că o soluţie ar fi centralele de bloc, pe combustibili tradiţionali sau pe tehnologii care folosesc energii regenerabile.
Senatorii au adoptat taxa auto în noua formă.
Proiectul prevede reducerea taxei cu până la 25 la sută, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă.
Actul normativ modifică taxa pe poluare pentru autovehicule prevăzută de Ordonanţa de urgenţă 50, criticată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Senatul a adoptat proiectul în calitate de primă Cameră sesizată.
Consiliul Local Constanţa a decis să mărească valoarea subvenţiei la încălzire şi plafonul de acordare.
Astfel, Primăria va acorda ajutoare pentru 63 de mii de locuinţe din totalul de 87 de mii care primesc căldură de la RADET.
De asemenea, în cazul persoanelor singure, au mai fost introduse trei plafoane.
Cele care câştigă între 1080 şi 1200 de lei vor primi o subvenţie de 40 la sută din partea Primăriei, cele care au un venit între 1200 şi 1400 de lei, 30 la sută, iar cele cu un salariu între 1400 şi 1600 de lei, primesc 20 la sută din valoarea facturii la căldură.
În plus, primarul Constanţei a anunţat că şi cei care îşi încălzesc locuinţele cu lemne vor primi ajutor din partea municipalităţii în această iarnă.
Anul viitor, România va împrumuta 500 de euro pe secundă.
Statul român va împrumuta cel puţin 16 miliarde de euro, respectiv o medie de 511 euro în fiecare secundă, pentru a acoperi deficitul bugetar.
Ponderea datoriei publice în PIB, de circa 40%, este încă sub pragul impus prin tratatul de aderare, de 60% din PIB, şi mult mai mică decât în cazul altor state care au acum probleme privind capacitatea de a se mai împrumuta.
Referendumul pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc va avea loc în martie 2012.
Consiliul Judeţean Covasna a adoptat proiectul referitor la organizarea unui referendum local pentru modificarea limitelor teritoriale ale judeţului şi înfiinţarea Ţinutului Secuiesc.
Proiectul a fost depus, încă din luna iulie, de consilierii judeţeni.
România a votat împotriva aderării “Palestinei” la UNESCO.
De asemenea, Statele Unite, Germania, Canada, Cehia şi Lituania au votat împotriva admiterii “Palestinei” în cadrul UNESCO, în timp ce aproape toate ţările arabe, africane şi latino-americane s-au pronunţat pentru aderare.
Drept rezultat, Organizatia UNESCO a decis admiterea “Palestinei” ca membru cu drepturi depline al agenţiei ONU.
Transfăgărăşanul se închide circulaţiei de astăzi până la 30 iunie 2012.
Potrivit CNADNR, sectorul de drum închis circulaţiei va fi semnalizat corespunzător.
Compania a precizat că decizia a fost luată în conformitate cu regulamentul de funcţionare a Drumului Naţional şi având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile din această perioadă ce pot periclita siguranţa circulaţiei.
Guvernul şi BNR menţin ţinta de trecere la euro a României pentru 2015.
Ieri sub preşedinţia premierului Emil Boc, a avut loc reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la euro.
Potrivit unui comunicat, momentul adoptării euro depinde de dezvoltările de pe plan european şi mondial.
De asemenea, pentru o adoptare reuşită este nevoie ca deficitele fiscale să fie scăzute iar flexibilitatea salariilor şi a preţurilor să fie menţinută.
De astăzi, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.
Astfel, şoferii care nu au anvelope de iarnă, dar circulă pe drumuri cu acoperite de zăpadă, riscă amenzi mari.
Pentru posesorii de autoturisme, amenda este cuprinsă între 600 şi 1.400 de lei, iar pentru şoferii de camioane, de la 2500 la 4000 de lei.
Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte pentru examenele naționale din 2012.
Pe site-ul ministerului sunt publicate modele de subiecte pentru toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, dar şi pentru probele scrise şi pentru cele cinci discipline socio-umane.
De asemenea, pentru absolvenţii clasei a VIII-a, au fost elaborate modele de subiecte pentru Limba şi literatura română şi Matematică, precum şi pentru Limba şi literatura maternă.