Ştiri 2 noiembrie 2011
Acesta se intitulează „Mitropolitului Bartolomeu Anania, Predici la Duminicile Triodului”.
Albumul conţine 4 cd-uri audio cu 10 predici pe care vrednicul de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu le-a rostit în Catedrala din Cluj.
El va fi disponibil pe piaţă începând din această lună şi va putea fi achiziţionat atât din reţeaua magazinelor bisericeşti ale Arhiepiscopiei Clujului, cât şi din marile lanţuri de librării, dar şi din alte magazine de specialitate din întreaga ţară.
Seminarul Teologic Ortodox din Prizren, Kosovo, va fi redeschis.
Potrivit Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Raska-Prizren şi Kosovo-Metohija, seminarul teologic Sfinţii Chiril şi Metodiu din Prizren, distrus în timpul războiului din Kosovo, este în curs de reamenajare şi va fi redeschis în curând.
Eparhia a indicat faptul că există în prezent 11 elevi înscrişi, aceasta anticipând că vor exista 50 de seminarişti.
Tarifele service-urilor auto s-ar putea mări.
Registrul Auto Român a decis să crească taxele anuale de autorizare a reparatorilor auto, în unele cazuri de 20 de ori mai mult.
În aceste condiţii, cel puţin un sfert dintre clienţi vor opta spre varianta mai ieftină a service-urilor neautorizate.
Scumpirea tarifelor pentru serviciile de reparaţie ar putea produce o reacţie în lanţ, astfel că asigurarea auto obligatorie, dar şi poliţele CASCO ar urma să se scumpească.
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor s-a încheiat.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, au fost înregistrate aproximativ 8,4 milioane de locuinţe şi 19,6 milioane de persoane, precizând că numărul persoanelor recenzate nu este echivalent cu populaţia României.
Centralizarea tuturor datelor se va realiza până în jurul datei de 10 noiembrie.
Adolescenţii consumă alcool în exces.
Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani consumă, în medie, echivalentul a 19 pahare de vin pe săptămână.
De asemenea, copiii de peste 14 ani spun că se îmbată cel puţin o dată pe săptămână, iar un sfert dintre participanţii la studiu spun că beau alcool în exces de două ori pe săptămână.
În general, copiii care au părinţi alcoolici sunt predispuşi la astfel de probleme.
Oamenii de ştiinţă susţin că aceşti adolescenţii ar trebui să primească, împreună cu familia lor, ajutor de specialitate.
Vaccinarea antigripală începe astăzi.
Aceasta se adresează în special categoriilor de populaţie cel mai expuse la risc.
La nivel naţional, direcţiile de sănătate publică au cumpărat peste 250.000 de doze de vaccin, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice şi metabolice, copiii şi bătrâni instituţionalizaţi şi personalul medical.
Deputaţii maghiari cer eliminarea “caracterului naţional al statului român” din Constituţie.
Articolul 1 din Constituţia actuală a României prevede că “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.
Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1 va prevede că “România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.
Dispoziţiile legii fundamentale privind caracterul naţional nu pot face însă obiectul revizuirii Constituţiei.
Guvernul va finanţa 36 de publicaţii culturale.
Potrivit unui proiect de hotărâre, printre acestea, se numără România literară, Luceafărul, Convorbiri literare, Muzica, Teatrul azi şi Contemporanul.
În mod concret, proiectul prevede suplimentarea bugetelor Ministerului Culturii şi Academiei Române.
Potrivit proiectului de hotărâre, este necesară asigurarea fondurilor pentru promovarea valorilor socio-culturale prin intermediul publicaţiilor din domeniul culturii scrise.
Leii şi tigrii ar putea dispărea în 10-15 ani.
Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, în ultimii 20 de ani, 30% din populaţia de lei a dispărut, în prezent fiind mai puţin de 40.000 de lei în libertate.
Populaţia de leoparzi a scăzut şi ea, gheparzii nu mai depăşesc 33.000 de exemplare, iar tigri mai sunt doar câteva mii.
Pe termen lung, zoologii propun deschiderea unor “coridoare” între rezervaţiile naturale din Africa, care ar permite leilor şi altor feline să circule liber, păstrându-şi astfel diversitatea genetică.