Ştiri 4 noiembrie 2011
După sfinţirea bisericii va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească.
Duminică, Ierarhul Tomisului va răspunde invitaţiei Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi, împreună, vor resfinţi biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia Cajvana.
Luni, începând cu ora 16.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia, cu prilejul hramului, slujba Vecerniei la biserica „Sfinţii Voievozi” din localitatea Vulturu, comuna Pantelimon.
Pictura nouă a fostei biserici Capela militară va fi sfinţită marţi, de sărbătoarea Sfinţilor arhangheli Mihail şi Gavriil.
Pictura a fost realizată în tehnica fresco, între anii 2007-2011, de către o echipă coordonată de pictorul Adrian Botea.
O parte din fosta frescă, cea realizată de către profesorul Constantin Ioanid, se păstrează la exterior, în pridvorul bisericii.
Deoarece biserica a fost construită în anul 1940 de către Regimentul 13 artilerie, în curtea fostei Garnizoane militare, este cunoscută şi sub numele de Capela militară.
Miercuri, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.
Cu acest prilej, în noaptea de marţi spre miercuri, de la ora 24, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Constanţa.
Marţi seara de la ora 22, vor fi aduse de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie, ce vor rămâne la biserică, spre închinare, până în seara zilei de 13 noiembrie.
Totodată, în perioada 8-13 noiembrie, în fiecare dimineaţă va fi săvârşită Sfânta Liturghie, iar biserica va rămâne deschisă şi noaptea.
Preşedintele Traian Băsescu împlineşte astăzi 60 de ani.
Traian Băsescu s-a născut la 4 noiembrie 1951, la Basarabi, în judeţul Constanţa.
În anul 1976 a absolvit Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.
Între anii 1996–2000 a fost Ministru al Transporturilor, iar din anul 2000 până în 2004 a fost Primar General al Municipiului Bucureşti.
Începând din 20 decembrie 2004 este Preşedinte al României.
Sucurile acidulate dăunează sănătăţii.
Un studiu american arată că cei care beau în mod regulat câte două pahare pe zi îşi dublează riscul apariţiei cancerului pancreatic.
De asemenea, fructoza şi glucoza în exces blochează leptina, care se ocupă cu transmiterea semnalului de saţietate către creier, astfel încât să nu se mai producă senzaţia de foame.
Specialiştii mai spun că aciditatea afectează rinichii, dar şi dinţii.
Pe de altă parte, consumul acestui tip de băuturi poate distruge ficatul la fel de mult ca în cazul consumului de alcool.
Duminică va avea loc referendumul privind desfiinţarea judeţului Constanţa.
Secţiile de votare se vor deschide de la ora 8.00, iar procesul electoral va dura până la ora 20.00.
În luna iunie, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă prin crearea a opt judeţe mari sau şapte judeţe şi municipiul Bucureşti.
În perioada 5-14 noiembrie, vom fi din nou vizitaţi de recenzori.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, este vorba despre „recenzori special selectaţi” care vor face ancheta de control.
Ei vor verifica volumul şi cantitatea informaţiilor înscrise în formularele de recensământ de către recenzorii iniţiali.
Direcţia Judeţeană de Statistică Constanţa a dat asigurări că informaţiile înregistrate au un caracter confidenţial şi vor fi folosite numai în scopuri statistice.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei ar putea deveni zi nelucrătoare.
Un grup de parlamentari a depus un proiect de lege care prevede declararea zilei de 30 de noiembrie, în care se sărbătoreşte Sfântul Andrei, ca zi liberă.
În expunerea de motive, iniţiatorii consideră că poporul român are nevoie mai mult ca niciodată de unitate şi solidaritate, iar valorile creştine contribuie definitoriu la realizarea acestora.
Luni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că ia în considerare propunerea Patriarhului Daniel ca ziua Sfântului Andrei să fie declarată sărbătoare naţională.
Deputatul Daniel Oajdea a depus un proiect de lege pentru combaterea furtului de telefoane mobile.
Proiectul prevede că operatorii de telefonie mobilă vor fi obligaţi să blocheze, la cerere, telefoanele mobile furate, astfel încât nu vor putea fi utilizate cu alte cartele SIM.
Deputatul a precizat că telefoanelor noi, fabricate după 2005, nu li se mai poate rescrie codul şi, în consecinţă, monitorizarea telefoanelor furate se poate face uşor atunci când este introdusă o altă cartelă SIM.
Primul cartof modificat genetic ar putea apărea în curând pe piaţa de consum.
O companie germană care activează în domeniul chimiei, a cerut acordul Uniunii Europene pentru cultivarea şi comercializarea primului soi de cartof modificat genetic, denumit Fortuna.
Cu toate că în Europa se regăsesc pe rafturile magazinelor produse alimentare care conţin porumb, soia sau sfeclă, modificate genetic, numai două dintre aceste plante au fost autorizate spre comercializare.