Ştiri 9 noiembrie 2011
Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846, şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.
Cu acest prilej, sfintele sale moaşte au fost aduse aseară de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la biserica „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din cartierul constănţean Medeea.
Constănţenii sunt invitaţi la un simpozion dedicat Dobrogei.
Acesta se va desfăşura luni, 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, în sala mică a Casei de Cultură din Constanţa.
Tema o constituie “133 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român”.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 16, o slujbă de „Te-Deum” la Biserica „Sfânta Treime” din Parcul Casei de Cultură din Constanţa.
Simpozionul va debuta la orele 17, printr-un concert bisericesc, susţinut de Corala „Laudatio” a Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
La eveniment vor participa, printre alţii, Înaltpreasfinţitul Teodosie, preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Stoica Lascu, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa, Maria Magiru, şi prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Constanţa, pr. prof. univ. dr. Nechita Runcan.
Simpozionul se va încheia printr-un moment de folclor dobrogean, în interpretarea artiştilor Marius Brutaru, Elena Marinuş şi Marius Cristel Marin.
Intrarea va fi liberă.
Autorităţile ar vrea ca preoţii să includă în predici şi tema incluziunii digitale.
Potrivit unui reprezentant ANCOM, în România nu există cerere de internet, peste 55% din populaţie nu a folosit niciodată internetul, iar industria trebuie să găsească modalităţi de stimulare a cererii.
Directorul de cabinet al ministrului Comunicaţiilor a declarat că a luat legătura cu Patriarhia pe această temă, astfel că instituţia ar putea propovădui dimensiunea etică, o cultură informaţională adecvată şi nu accesarea pornografiei pe internet.
Constanţa a fost declarat oraş-martir al Revoluţiei din 1989.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege în acest sens.
Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii Amet Aledin, Mircia Giurgiu şi Emilian Frâncu.
Odată cu oraşul Constanţa şi oraşul Craiova a fost declarat oraş-martir al Revoluţiei din 1989.
Constănţenii care se încălzesc cu gaz sau electricitate vor primi subvenţii de la primărie.
Consilierii locali constănţeni au votat pentru acordarea de ajutoare materiale la încălzirea persoanelor nevoiaşe.
Astfel, familiile sau persoanele singure, care folosesc butelii pentru sobe, centrale GPL sau energie electrică drept surse de încălzire, vor primi ajutoare în tranşe similare celor acordate pentru familiile ce utilizează sistemul de termoficare al RADET.
În privinţa persoanelor care folosesc curentul electric pentru încălzire, administraţia locală va oferi bani, însă toţi beneficiarii vor avea parte de o anchetă socială preliminară.
Meteorologii anunţă că de mâine vremea se va răci.
Un val de aer polar se apropie de ţara noastră, temperaturile vor scădea considerabil şi la munte, nu este exclus să avem parte şi de ninsori.
Norii însoţiţi de ploi vor acoperi regiunile extracarpatice, iar în sud şi est vor fi condiţii de ploaie şi burniţă.
Temperaturile maxime nu vor depăşi mâine 6-7 grade, iar vineri, vom avea maxime de 3 grade şi minime de -4 grade Celsius.
De luni, meteorologii spun că vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât spre sfârşitul săptămânii viitoare vom ajunge din nou la maxime 12-13 grade Celsius.
Mierea din plante modificate genetic nu va mai putea fi comercializată fără autorizaţie.
Decizia aparţine Curţii Europene de Justiţie şi vine în urma unui proces între un apicultor german şi landul Bavaria.
Astfel, pe toate borcanele de miere vor trebui să fie scrise ingredientele, polenul fiind unul dintre ele.
Producătorii sunt obligaţi să demonstreze că acesta nu provine de la plante modificate genetic şi dacă, totuşi, provine de la astfel de plante, cantitatea nu trebuie să fie mai mare de 0,9%.
Pensiile şi salariile vor fi îngheţate în 2012.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe ascuns, o ordonanţă în acest sens, care ar fi valabilă până în 2013.
Totodată, deputaţii au adoptat un articol care prevedea indexarea cu 50% din rata inflaţiei.
Camera Deputaţilor este forul decizional pe această lege.
Firmele de deszăpezire vor fi obligate să cureţe drumurile în maxim 16 ore.
De asemenea, potrivit unui ordin aprobat de ministrul Transporturilor Anca Boagiu, numărul utilajelor va fi redus cu peste 20%.
Totodată, utilajele de deszăpezire vor avea echipamente de mare eficienţă, cum ar fi lamă de mari dimensiuni pentru zăpadă.
Ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
România ocupă locul trei în lume privind decesele cauzate de bolile de inimă.
Studiile de specialitate arată că doi din trei români mor prin boli cardiovasculare, unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în lume în prezent.
Potrivit specialiştilor, cei mai importanţi factori de risc sunt vârsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul sau stresul.
Oamenii de ştiinţă irlandezi au creat guma de mestecat biodegradabilă.
Aceasta conţine ingrediente naturale, spre deosebire de guma de mestecat tradiţională care este obţinută din petrol, siropuri şi coloranţi artificiali şi conţine aproape o sută de chimicale.
De asemenea, guma de mestecat naturală este biodegradabilă, în timp ce pentru guma obişnuită, timpul necesar ca aceasta să se descompună este de 5 ani.