Ştiri 17 noiembrie 2011
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia, duminică şi luni, de la ora 9, sfânta liturghie arhierească la Mănăstirea Colilia, care îşi va sărbători hramul.
Totodată, Înaltpreasfinţia Sa va oficia duminică, de la ora 17, slujba Vecerniei, la Capela militară Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din cartierul constănţean Km 4-5, unde îl va instala pe noul preot paroh.
Constanţa va avea cea mai modernă secţie de ortopedie din ţară.
Lucrările de reabilitare a saloanelor din cadrul Spitalului Judeţean, se vor finaliza în două săptămâni, iar blocul operator va fi gata la jumătatea lunii februarie.
Potrivit managerului spitalului Dan Căpăţână, odată cu intrarea în funcţiune a secţiei de ortopedie, echipa de doctori ortopezi din Constanţa va fi completată de medici specialişti din Bucureşti.
Managerul Spitalului Judeţean Constanţa a anunţat demararea acestor lucrări la începutul lunii martie, când spunea că valoarea investiţiilor se ridică la 30 de milioane de lei.
Durata săptămânii de lucru ar putea creşte.
Parlamentul European a repus în discuţie directiva care limitează timpul de lucru la 48 ore, în medie, pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Discuţiile sunt legate de aşa-numita clauză „opt-out”, care dă dreptul angajatorului să prelungească durata maximală, pe baza acordului voluntar şi individual al angajatului.
În România, reglementările europene şi naţionale sunt încălcate, iar munca extensivă, de 50 – 60 de ore pe săptămână, este un fenomen larg răspândit.
Guvernul a decis efectuarea celei de-a doua rectificări a bugetului din acest an.
Cele mai mari fonduri vor fi tăiate de la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, urmate de ministerele Agriculturii, Mediului şi Educaţie.
Cea mai mare suplimentare de fonduri va fi efectuată la Ministerul Sănătăţii, pentru finanţarea programelor de sănătate în derulare.
Premierul Emil Boc a declarat că această rectificare de buget are ca scop major consolidarea creşterii economice.
Pensiile şi salariile rămân îngheţate, indiferent de rezultatul sesizării la Curtea Constituţională.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu, care a precizat că nu există bani pentru majorări de pensii şi salarii.
El a făcut referire la legea care prevede îngheţarea pensiilor şi salariilor în anul 2012, lege contestată de opoziţie la Curtea Constituţională.
Şeful statului a adăugat că ţara noastră a mai trecut printr-un astfel de moment în perioada 2007-2008 şi că trebuie învăţat din acea experienţă.
Uniunea Europeană interzice aparatele de scanare cu raze X pe aeroporturi.
Decizia a fost luată pentru a evita orice risc pe care aparatele de acest tip l-ar putea pune sănătăţii pasagerilor.
Potrivit Parlamentului European, pentru a nu pune în pericol sănătatea şi siguranţa cetăţenilor, pe lista metodelor autorizate pentru controlul de securitate al pasagerilor sunt incluse numai scanerele de securitate care nu utilizează tehnologia cu raze X.
Specialiştii avertizează populaţia referitor la bolile de plămâni.
Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, românii nu acordă mare importanţă bolilor de plămâni, deşi aceasta este a patra cauză de mortalitate din lume.
Institutul Naţional de Statistică arată că 8% din populaţie suferă de boala Pulmonară Obstructivă Cronică, care blochează căile respiratorii şi împiedică respiraţia, însă 89% dintre români nu au auzit de această boală.
Medicii spun că principala cauză a acestei boli este fumatul, însă şi factorii de mediu pot duce la apariţia ei.
CFR va schimba clasificarea trenurilor odată cu noul calendar de circulaţie.
Acesta va fi valabil începând cu data de 11 decembrie, iar denumirile trenurilor vor fi de trei tipuri: Intercity, InterRegio şi Regio, care vor înlocui vechile tipuri – Accelerat, Personal şi Rapid.
Schimbarea clasificării trenurilor a fost o cerinţă expresă în Memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.
Producătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie într-un registru electronic.
Conform unui proiect de hotărâre, producătorii îşi vor putea desfăşura activităţile doar dacă sunt înregistraţi în Registrul Industriilor Alimentare şi deţin un certificat de înscriere, care cuprinde activitatea economică şi denumirea produselor.
Producătorii înscrişi în registru vor fi monitorizaţi de direcţiile judeţene, care vor verifica dacă informaţiile înscrise în caietul de sarcini corespund prevederilor.
Persoanele cu deficienţe de vorbire sau auz ar putea apela sistemul unic de urgenţă 112 prin sms sau apeluri video.
Propunerea legislativă aparţine europarlamentarilor Marian Jean Marinescu şi Adam Kosa.
Potrivit acestora, iniţiativa are mari şanse să fie adoptată în contextul în care astfel de subiecte sunt tratate cu mare responsabilitate, la nivel european.