Ştiri 8 decembrie 2011
Astfel, dificultăţile financiare ale Arhiepiscopiei sunt în strânsă legătură cu criza economică mondială.
Totodată, în urma sărăcirii accentuate a populaţiei, instituţia a fost nevoită să ofere ajutor persoanelor nevoiaşe, cu riscul acumulării de datorii.
În ceea ce priveşte cifra ridicată a veniturilor menţionate în bilanţul din anul 2010 al Arhiepiscopiei Tomisului, asupra căreia s-au făcut în mass-media numeroase speculaţii, Arhiepiscopia precizează faptul că instituţia şi-a clarificat în anul precedent, situaţia juridică a mai multor imobile, pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitate cu valoare.
Ele sunt doar evaluări şi nu venituri, iar de aici rezultă acea sumă de câteva milioane de euro care nu are nicio legătură cu vreun profit realizat efectiv.
Constănţenii sunt invitaţi la un concert de colinde.
Acesta se numeşte “Hristos se naşte, slăviţi-L” şi va fi susţinut de Grupul psaltic „Sfântul Vasile cel Mare”, dirijat de protopsaltul Marian Bostan.
Concertul va avea loc sâmbătă, de la orele 18.30, la Casa de Cultură din Constanţa.
Evenimentul se va desfăşura sub egida Festivalului duhovnicesc intitulat “Serile filocalice”, organizat de ASCOR
Constanţa, sub înaltul patronaj şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Intrarea va fi liberă.
Aproape jumătate din laptele de pe piaţă este contrafăcut pentru a se obţine profituri mai mari.
Aceasta este concluzia analizelor de laborator comandate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
Mai mult, potrivit ANPC, 80% din cantitatea de lapte de pe piaţă nu respectă normele legale.
Analizele de laborator au scos la iveală faptul că piaţa românească de lapte are grave probleme şi aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi şi cu alte substanţe.
Gazele se vor scumpi cu 5 % pentru firme, de la 1 ianuarie 2012.
Modificarea vine ca urmare a creşterii preţului gazelor importate, însă tarifele pentru populaţie vor rămâne nemodificate.
Companiile şi populaţia plătesc tarife diferite la gazele naturale, în funcţie de proporţia dintre gaze din producţia internă şi gaze importate pe care o folosesc.
Potrivit specialiştilor, majorarea tarifelor ar putea duce la scumpirea alimentelor şi serviciilor.
Senatorii obligă televiziunile să difuzeze emisiuni culturale.
Plenul Senatului a adoptat o modificare a Legii CNA prin care posturile de radio şi televiziune sunt obligate să difuzeze săptămânal emisiuni culturale şi educative.
Astfel, radiodifuzorii vor fi obligaţi să difuzeze săptămânal minim 120 de minute de programe cu caracter cultural şi educativ, în cazul televiziunilor generaliste, iar pentru televiziunile de ştiri minim 30 de minute.
Decizia a fost luată de Senat în calitate de for decizional, urmând ca propunerea legislativă să fie transmisă spre promulgare.
Ecografiile 3D pot fi nocive pentru făt.
Medicii francezi nu sunt de acord cu aceste ecografii, mai ales dacă sunt făcute în mod repetat şi afirmă că expunerea bebeluşului, un timp îndelungat, la ultrasunete poate avea efecte nocive.
Pe de altă parte, specialiştii români susţin că ecografiile făcute greşit, de către amatori, pot produce malformaţii.
Ecografiile 3D pentru femeile însărcinate au devenit o practică obişnuită, deoarece ultrasunetele afectează cel mai puţin fătul.
Cu toate acestea, medicii nu recomandă mai mult de cinci ecografii în timpul sarcinii.
Românii sunt cei mai nemulţumiţi de calitatea sistemului de sănătate.
Potrivit unui studiu realizat în 28 de ţări din întreaga lume, România este ţara cu cel mai scăzut nivel de satisfacţie vizavi de serviciile publice de sănătate.
În România, 58% dintre cei care au răspuns la studiu cred că sursa problemelor din sistemul medical provine din managementul ineficient, în timp ce 42% cred că fondurile insuficiente sunt principalul aspect de blamat.
De altfel, din cele 28 de ţări investigate, în 22 se observă o satisfacţie scăzută faţă de sistemul de sănătate.
În Europa, locuitorii diferitelor ţări sunt mai critici cu privire la serviciile de sănătate publică, însă ţări precum Finlanda, Olanda şi Marea Britanie reuşesc să obţină scoruri de satisfacţie peste 40%.
Vrăjitoarele ar putea fi pedepsite cu închisoarea dacă un proiect de lege va fi aprobat de Parlament.
Textul a fost depus de deputatul Nicolae Păun şi prevede ca persoanele care practică vrăjitoria, ghicitul în cafea, bobi sau cărţi de tarot să facă închisoare între 5 şi 15 ani.
Deputatul susţine că vrăjitoarele fac din ce în ce mai multe victime printre românii creduli iar aceştia îşi pierd mare parte din bani după şedinţele spirituale.
Parlamentarii au respins, anul trecut, un proiect de lege prin care persoanele care practică magia urmau să intre în nomenclatorul de meserii şi să plătească impozit pe profit.
Programul Prima Casă va continua cel puţin până în luna septembrie 2012.
Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri susţine că există fonduri suficiente pentru ca Programul Prima Casă să continue cel puţin până în septembrie 2012.
El a precizat că, din 52.000 de contracte încheiate, doar 35 au avut nevoie de plăţi din partea Fondului.
România este grav afectată de situaţia din zona euro.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu, care a adăugat că ţara noastră se poate împrumuta doar cu dobânzi foarte mari.
Totodată, şeful statului va propune la Bruxelles sancţionarea tuturor ţărilor care nu se încadrează într-un deficit de 3% din PIB.
Preşedintele a mai spus că doreşte modificarea Tratatului european şi sporirea puterilor Comisiei Europene.