Ştiri 22 decembrie 2011
Acesta s-a născut pe 21 decembrie 1596, la Suceava, ca fiu al lui Simion Movilă şi al soţiei sale Marghita.
În anul 1633 a fost hirotonit Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia şi tot atunci a pus bazele unui colegiu la Mănăstirea Bratska, din care se va dezvolta vestita Academie Duhovnicească de la Kiev.
Ca Mitropolit al Bisericii Ortodoxe ucraino-ruse din Polonia, timp de 13 ani, a desfăşurat o intensă activitate bisericească şi culturală, mai ales în domeniul tipăririi de cărţi bisericeşti, unde s-a îngrijit de apariţia a peste 50 de cărţi.
Dintre acestea cea mai importantă este lucrarea Mărturisirea Ortodoxă, tradusă în mai multe limbi şi tipărită în numeroase ediţii, şi care a devenit a treia mărturisire de credinţă a Bisericii Ortodoxe, după Crez şi Dogmatica Sf. Ioan Damaschin.
S-a mutat la Domnul pe 22 decembrie 1646 şi a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska.
Întreaga avere a folosit-o pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi întreţinerea lor.
Pentru meritele sale deosebite, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Ucraina în anul 1996.
Mâine dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va merge la Penitenciarul Poarta Albă pentru a duce vestea apropiatei Naşteri a Domnului.
Ierarhul nostru va ţine un cuvânt de învăţătură celor privaţi de libertate, despre sărbătoarea Crăciunului şi despre Anul Nou.
Săptămâna trecută a avut loc o acţiune filantropică cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului.
Acţiunea a fost organizată de Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe instituţii de învăţământ din Constanţa.
Aceasta s-a desfăşurat în centrele multimedia ale proiectului intitulat ”Valorizarea Inovaţiei în suportul educaţional” al cărui beneficiar este Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.
Cei 460 de copii din centrele: Medgidia, Negru Vodă, Poarta Albă, Năvodari şi Hârşova au primit dulciuri, rechizite şcolare, jocuri educative, jucării şi haine.
La această acţiune voluntară coordonată de inspector de specialitate prof. Viorica Stan au participat profesori de Religie împreună cu diriginţii, părinţii şi elevii şcolilor menţionate.
Ieri, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Dionisie Exiguul’’, în parteneriat cu Muzeul de Artă, a organizat un concert cu cântece tradiţionale de Crăciun.
De asemenea, Muzeul de Artă a găzduit şi un vernisaj cu lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă ale creatorilor constănţeni.
Vernisajul expoziţiei a fost precedat de momentul artistic ”Iată, vin colindătorii!’’, realizat de Cercul Teatral-Artistic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Dionisie Exiguul’’, condus de prof. Carmen Ciornea.
Momentul muzical i-a avut drept protagonişti pe solistele Anastasia Ciornea, Ioana Veronica Ciornea, precum şi pe membrii corului conduşi de dirijorul Sandu Ionuţ.
Astăzi se împlinesc 22 de ani de la revoluţia română din 1989.
Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu.
Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale.
Potrivit datelor oficiale, numărul total al celor decedaţi pe durata revoluţiei a fost de 1142, al răniţilor de 3138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760.
Cu toate acestea, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din 1989.
Cu această ocazie la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor revoluţiei din întreaga ţară vor fi oficiate rugăciuni de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pentru libertate, credinţa şi demnitatea poporului român.
Meteorologii au emis o informare de ninsori pentru sudul şi sud-estul României.
Astfel, de astăzi de la ora 14:00 şi până mâine la ora 08:00 va ninge pe arii relativ extinse în sudul şi sud-estul ţării.
Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 km/h în special în Muntenia şi Dobrogea, viscolind temporar ninsoarea.
În zona litoralului precipitaţiile vor fi mixte şi se va semnala polei.
Constanţa va avea panouri de „Oraş Martir“ la intrare în municipiu.
Prefectul Claudiu Palaz a dispus realizarea până la sfârşitul anului, a unor panouri inscripţionate CONSTANŢA- ORAŞ MARTIR pentru a fi amplasate la trei dintre intrările principale în municipiul nostru.
Senatul a votat Legea prin care municipiului Constanţa i s-a recunoscut statutul de Oraş-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989, în semn de cinstire pentru jertfele date şi pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria Revoluţiei din 1989, lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
CFR Călători va suplimenta cu peste 40 de vagoane trenurile Interregio.
Potrivit companiei, în perioada 22 decembrie – 2 ianuarie, pentru adaptarea capacităţii de transport la traficul de călători, vor fi suplimentate pe cele mai utilizate rute, respectiv din Bucureşti spre Craiova, Braşov, Iaşi, Timişoara, Baia Mare, Arad, Suceava, dar şi Vatra Dornei.
De asemenea, în aceasta perioadă, programul agenţiilor de voiaj va fi unul obişnuit de lucru, iar pe 26 decembrie şi 2 ianuarie toate agenţiile de voiaj CFR vor fi închise.
Guvernul vrea să construiască spitale şi penitenciare public-private.
De asemenea, Canalul Dunăre-Bucureşti ar putea fi construit în baza unui astfel de contract, public-privat.
Investiţii de acest fel vor fi făcute şi în infrastructură, în agricultură sau în domeniul energiei.
Premierul Emil Boc consideră că susţinerea dezvoltării în sistem public-privat este soluţia ieşirii din criză.
SMURD-ul ar putea deveni operaţional la nivelul întregii ţări.
Anunţul a fost făcut de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, care a mai a declarat că de anul viitor şi Garda de Coastă va fi funcţională.
Activitatea SMURD va fi finanţată din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi din donaţii şi sponsorizări.
Elevii vor intra de mâine în vacanţa de iarnă până pe 16 ianuarie 2012.
Vacanţa este de anul acesta cu o săptămână mai lungă faţă de anii precedenţi.
Cursurile semestrului al II-lea se vor încheia în 22 iunie 2012.
Copiii vor avea vacanţa de primăvară între 7 şi 22 aprilie, cu o săptămână mai lungă decât cea actuală.
De asemenea, vacanţa de vară a anului şcolar viitor va fi cuprinsă în perioada 23 iunie-9 septembrie.
Intonarea imnului naţional va fi obligatorie în şcoli.
Senatul a adoptat o propunere prin care intonarea imnului naţional devine obligatorie, în zilele de luni, în toate sălile de clasă din ciclurile gimnazial şi primar.
De asemenea, arborarea drapelului este obligatorie în fiecare sală de clasă, deasupra tablei de scris.
Ministerul Dezvoltării Regionale va reabilita termic, anul viitor, circa 250.000 de apartamente.
Această măsură va fi posibilă după ce ţara noastră a primit avizul Comisiei Europene de a transfera pentru reabilitare sume de la alte programe.
Reabilitările termice cu fonduri europene vor începe în primăvara anului viitor.
Tot în 2012 Ministerul Dezvoltării va începe construcţia prin parteneriat public-privat de locuinţe destinate închirierii pentru tineri.