Ştiri 20 ianuarie 2012
Acesta este Rector al Universităţii Europene din Cipru şi Preşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Învăţământ Superior.
El deţine specializări în domenii diverse precum teologie, muzică bizantină, istorie, arheologie, marketing şi management.
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie şi a mai multor studenţi şi profesori.
Despre personalitatea profesorului Andreas Orphanides ne-a vorbit şi decanul Facultăţii de Teologie din Constanţa, Înaltpreasfinţitul Teodosie.
Meteorologii au prelungit avertizarea meteo, emisă ieri.
Astfel, până mâine la ora 10 în toată ţara vor fi semnalate intensificări de vânt, ninsori viscolite şi polei.
Va continua să ningă în Maramureş şi Transilvania, precum şi în toată zona montană.
Ninsorile vor fi mai abundente la munte unde vântul va prezenta intensificări cu viteze de până la 80-90 km/h, viscolind zăpada.
În celelalte regiuni precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ploaie şi se va forma polei.
În circa 20 de ani o întreagă generaţie ar putea prezenta tulburări auditive extrem de grave, până la surzenie.
Motivul este obiceiul tinerilor de a asculta muzică la maximum în căşti.
Experţii atrag atenţia asupra consecinţelor extrem de grave pe care o are ascultatul muzicii la volum maxim în căşti.
Astfel, aceştia vorbesc despre o adevărată epidemie a tulburărilor auditive deoarece un adolescent din patru are probleme de auz.
În combaterea acestor afecţiuni, specialiştii recomandă limitarea la 100 de decibeli volumul maxim la iPod şi MP3, în condiţiile în care urechea are de suferit încă de la 80 de decibeli.
Ministerul Muncii a decis majorarea plafonului de venituri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire.
Astfel peste 1,5 milioane de persoane vor putea beneficia, în sezonul rece 2011-2012, de ajutoarele de încălzire.
Plafonul bănesc până la care o familie sau o persoană poate beneficia de ajutor de încălzire a fost ridicat de la 615 lei la 786 lei/persoană – în cazul familiilor şi la 1.080 lei – pentru persoanele singure.
Noul proiect al legii sănătăţii ar putea să prevadă o împărţire a sistemului de asigurări de sănătate în 30% la privat şi 70% la stat.
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Comisia care lucrează la noul proiect de Lege a Sănătăţii va elabora, în termen de şase luni, noul act normativ.
Proiectul va fi elaborat după discuţii cu medici, specialişti, reprezentanţi ai pacienţilor şi ai sindicatelor.
Deţinuţii nu vor mai avea telefon şi vor lucra voluntar în spitale şi azile.
De asemenea, potrivit unui program pentru reintegrarea socială a deţinuţilor, aceştia vor avea dreptul să lucreze la renovarea unor case de bătrâni sau spitale.
Cea mai mare problemă din penitenciare este libertatea pe care tot mai mulţi deţinuţi şi-o iau de a introduce în închisoare prin metode ingenioase droguri, telefoane mobile şi cartele telefonice, cu care apoi îşi continuă activităţile infracţionale.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor este obligată să ia măsuri pentru bruierea convorbirilor.
Căsătoriile au scăzut la jumătate faţă de 2007, iar numărul de nou-născuţi a atins minimul istoric.
Scăderea este alarmantă din punct de vedere demografic, pentru că deşi este o tendinţă naturală de scădere a numărului de căsătorii ca urmare a scăderii populaţiei, dar şi a modernizării societăţii, o asemenea evoluţie abruptă în patru ani este inedită.
Datele pe întregul an 2011 au fost estimate pornind de la raportările pe primele 11 luni ale anului, care arată 102.000 de căsătorii, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Potrivit statisticilor, între 2007 şi 2011, din care ultimii trei ani au fost de criză, numărul cuplurilor care decid să se căsătorească a scăzut cu 45%.
Utilizarea telefoanelor mobile performante poate implica probleme ale coloanei vertebrale.
În Statele Unite, procentul de utilizatori de astfel de telefoane a crescut de la 12 la 44%, în ultimii doi ani.
Medicii spun că oamenii îşi supun muşchii unui efort considerabil, în zona gâtului, umerilor şi cea superior-posterioară.
Potrivit specialiştilor, problema este că oamenii care folosesc telefoane performante fac acest lucru mult timp, ceea ce agravează astfel de probleme.
În plus, experţii spun că telefoanele din noua generaţie ne-au schimbat comportamentul şi modul în care interacţionăm în familie.
Parlamentul European vrea să reducă cu 50% risipa de alimente.
Potrivit unei rezoluţii, pentru a reduce drastic până în anul 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât şi naţional, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor.
Anual, în gospodăriile, magazinele, restaurantele şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator în Europa, sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase.
Pe de altă parte, 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane primesc hrana de la asociaţii caritabile.