Ştiri 9 februarie 2012
Cu acest prilej, biserica Sfântul Haralambie din Constanţa îşi sărbătoreşte hramul.
Astfel, astăzi va fi săvârşită slujba vecerniei şi Taina Sfântului Maslu, de la orele 17, iar mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.
De asemenea, la această biserică, în perioada 9-11 februarie, credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, ale Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, aduse din Grecia şi ale Sfântului Apostol Andrei.
Biserica este situată în cartierul constănţean Tomis Nord, zona Boema.
Constănţenii sunt invitaţi la un nou simpozion religios.
Acesta va pune în evidenţă personalitatea „Preotul Nicolae Paveliu, ctitor de biserici şi slujitor al culturii, pe pământul apostolic al Dobrogei, în zorii veacului al XX-lea”.
Simpozionul se va desfăşura sâmbătă, de la ora 16, în sala mică a Casei de Cultură din Constanţa, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
La eveniment vor participa preşedintele Asociaţiei „De la Dunăre la Mare”, Ionuţ Druche, protopopul Protoieriei II Constanţa, pr. Mihai Jan, parohul bisericii „Sfântul Gheorghe”, pr. Lucian Săftescu şi directorul Muzeului de Artă din Constanţa, Doina Păuleanu.
Despre personalitatea părintelui Nicolae Paveliu ne-a vorbit Ionuţ Druche.
La sfârşitul simpozionului va fi lansată cartea „Despre înfrânare. Despre văduvie. Despre căsătorie” a Fericitului Augustin.
Evenimentul este organizat de Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, în colaborare cu Asociaţia „De la Dunăre la Mare”, A.S.C.O.R., Radio Dobrogea şi Muzeul de Artă din Constanţa.
Tot sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia slujba parastasului părintelui Nicolae Paveliu, la biserica „Sfântul Gheorghe” din Constanţa, iar de la ora 15 se va afla la mormântul părintelui, din incinta Cimitirului Central, unde se va dezveli o placă comemorativă, de marmură.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 34-a după Rusalii sau a fiului risipitor.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
O mănăstire şi o şcoală din Ierusalim au fost vandalizate.
Poliţia suspectează că extremiştii iudei sunt în spatele acestui atac.
Mesaje violente precum „Moarte Creştinilor” în limba ebraică au fost scrise pe zidurile unei Mănăstiri Greceşti Ortodoxe din Ierusalim.
Extremiştii iudei sunt cunoscuţi pentru incendierea unor moschei, pentru scrierea de mesaje ofensatoare la adresa islamului şi a lui Mohammed, dar şi pentru atacuri împotriva satelor palestiniene.
Episcopii ortodocşi şi catolici din America Centrală şi de Nord protestează faţă de decontarea obligatorie a contraceptivelor.
Ierarhii consideră că noua lege Obama a asigurărilor medicale este o ameninţare la sfinţenia vieţii şi la taina naşterii de prunci deoarece obligă toate instituţiile la decontarea contraceptivelor, medicamentelor avortive şi sterilizării angajaţilor.
Printre instituţiile vizate se regăsesc şi cele cu profil religios.
Adunarea Episcopilor mai consideră că legea încalcă libera exprimare a religiei, prevăzută de Primul Amendament al Constituţiei Statelor Unite.
Protestul Bisericilor ortodoxă şi catolică se alătură protestului a milioane de americani, care şi-au manifestat deschis împotrivirea faţă de noua lege.
Mulţi preoţi bulgari au slujbe sezoniere în Grecia.
Deoarece se confruntă cu o situaţie financiară precară, mai mulţi preoţi, recoltează măsline în Grecia, iar alţii lucrează în construcţii.
În Bulgaria, un preot cu studii superioare primeşte un salariu de sub 150 de euro, iar unul fără facultate aproximativ 135 de euro.
Mulţi dintre preoţii bulgari urmează şcoli şi facultăţi diferite, pentru a-şi găsi slujbe secundare, dar continuă şi slujirea preoţească.
Noile manuale şcolare vor cuprinde situaţia actualizată a populaţiei României.
Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din anul 2011, populaţia stabilă a României a fost de 19.043.936 de persoane.
Astfel, toate editurile de manuale din ţară, precum şi instituţiile private şi bugetare vor începe să folosească noile statistici.
Cele mai ample efecte se vor resimţi în învăţământ şi în mediul editorial, astfel că toate hărţile, tabelele şi manualele de Geografie sau Economie vor suporta modificări substanţiale.
Noile materiale didactice vor intra în folosinţă din anul şcolar 2012 – 2013.
Numerele de telefon vor fi portate în trei zile.
Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii a lansat un proiect prin care durata maximă a procedurilor aferente portării numerelor de telefon se va reduce de la 10 la 3 zile lucrătoare.
După validarea cererii de portare, abonaţilor care solicită portarea li se va activa numărul de telefon în cel mult o zi lucrătoare.
Meteorologii avertizează că în ţara noastră urmează patru nopţi de ger.
Ieri seară a intrat în vigoare atenţionarea cod galben de ger, valabilă pentru toată ţara până duminică.
ANM a precizat că, în cursul nopţilor, în zonele unde cerul va fi senin, vor fi temperaturi între minus 25 şi minus 20 de grade şi unde va fi înnorat, între minus 20 şi minus 15 grade.
Autostrada Soarelui dar şi toate drumurile naţionale până la Bucureşti rămân închise.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri a anunţat că vântul care bate în rafale cu până la 90 kilometri la oră a format troiene de câţiva metri.
CNADNR a mai declarat că şi alte 35 de drumuri naţionale din judeţele Tulcea, Brăila, Constanţa, Buzău, Vrancea, Bacău, Galaţi şi Teleorman sunt în continuare blocate.
Încă două state americane au legalizat căsătoriile homosexuale.
Camera Reprezentanţilor din statul Washington a adoptat o lege care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Votul intervine la o zi după acceptarea căsătoriilor homosexuale din California de către o Curte de Apel din San Francisco.
Şase din cele 50 de ţări ale Statelor Unite, recunosc până acum căsătoriile între homosexuali, precum şi capitala Washington.