Ştiri 16 februarie 2012
Cu acest prilej, biserica din cartierul constănţean Medeea îşi sărbătoreşte hramul.
Astfel, în această seară de la ora 17, se va oficia slujba privegherii, iar de la ora 24, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sfânta liturghie arhierească.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, ale Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfântului Trifon Romanul, ale Sfântului Haralambie, ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion şi ale Sfântului Serafim de Sarov, precum şi veşmintele sfintelor muceniţă Filofteia şi Cuvioasei Parascheva.
Postul nostru de radio va transmite slujba in direct.
Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a început astăzi la Bucureşti.
Timp de două zile, membrii sinodului vor analiza teme de actualitate ale vieţii bisericeşti
Cu detalii,Marius Constantinescu, de la Radio Trinitas.
Tot pe ordinea de zi se va afla şi analiza unei echilibrări teritoriale a Mitropoliilor Ardealului şi Clujului.
Credincioşii bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Constanţa au trimis peste cinci tone de alimente în localităţile afectate de viscol.
Alimentele au fost duse în judeţul Buzău, la două azile de bătrâni, din localităţile Ulmeni şi Câmpeni.
Cele trei maşini cu ajutoare au fost însoţite de către preotul paroh Bogdan Moise şi consilierii parohiali.
Acţiunea face parte din cadrul campaniei “Împreună să biruim viscolul” ce se desfăşoară timp de trei săptămâni în Arhiepiscopia Tomisului.
Editura Didactică şi Pedagogică a lansat un nou volum dedicat religiei în şcoală.
Cartea are titlul “Religia şi şcoala. Cercetări pedagogice, studii, analize” şi apare sub semnătura Părintelui Dorin Opriş şi a soţiei sale, Monica Opriş.
Volumul reuneşte cercetări de ultimă oră din domeniul educaţiei religioase, în învăţământul universitar şi preuniversitar.
De astăzi revin ninsorile la Constanţa.
Potrivit meteorologilor, va ninge din această după-amiază, iar termometrele vor indica maxime de 0 grade.
Peste noapte vor continua aversele de ninsoare, iar minima prognozată ar putea atinge -7 grade Celsius.
Şi mâine va fulgui, mai ales dimineaţă, iar vântul va bate slab până la moderat dinspre nord, apoi va fi mai mult senin.
Pentru week-end meteorologii nu anunţă deocamdată precipitaţii.
Temperaturile vor rămâne în continuare foarte scăzute, sub cele normale pentru această perioadă, iar de luni se va mai încălzi şi vom avea în general temperaturi pozitive.
Unul din patru copii suferă de malnutriţie pe plan mondial.
Un raport arată că 300 de copii mor în fiecare oră din cauza malnutriţiei iar o jumătate de miliard de copii riscă să fie afectaţi permanent în următorii 15 ani.
Statisticile mai arată că şase ţări au în prezent rate mai mari ale foametei decât acum două decenii.
Cinci dintre aceste ţări se află în Africa, iar a şasea este Coreea de Nord.
Aptitudinile sportive ale copiilor vor fi testate în grădiniţe.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei sunt de acord ca din anul şcolar 2012-2013, în grădiniţe să se organizeze testări pentru anumite discipline care să orienteze copiii cu aptitudini.
Metodologia de şcolarizare pentru anul viitor prevede ca unităţile de învăţământ primar cu profil sportiv să aibă sală de sport, aparatura necesară şi profesori cu specializare în disciplina de sport respectivă.
De asemenea, trebuie să existe corespondenţă sau continuitate între clasele din învăţământul primar şi cele din învăţământul gimnazial pentru aceeaşi disciplină de sport, unde să-şi desfăşoare în continuare activitatea absolvenţii clasei a patra.
Furnizorii români de servicii de Internet spun că Acordul ACTA i-ar putea transforma în “Poliţia Internetului”.
Aceştia susţin că aplicarea ACTA poate avea ca efect sporirea drepturilor autorităţilor asupra datelor traficate şi stocate de internauţi.
Un reprezentant al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, a afirmat însă că ACTA nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de Internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării Internetului.
Pe de altă parte, Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la ACTA.
Intre timp, Lituania a devenit a 10-a tară care suspendă ratificarea acordului ACTA.
Ministrul de Justiţie lituanian a declarat că suspendarea este pe termen scurt şi că vor avea loc consultări pe această temă.
Mai multe ţări, printre care Polonia şi Bulgaria, au suspendat deja ratificarea ACTA.
Peste 95% dintre români consideră că în ţara lor corupţia este o problemă majoră.
Aceasta este concluzia celui mai recent Eurobarometru cu privire la percepţia corupţiei.
Procente egale celui înregistrat în cazul României au fost în Ungaria şi Bulgaria.
Situaţia este şi mai gravă în ţări precum Grecia, Portugalia şi Cipru, unde aproape toţi respondenţii au împărtăşit această opinie.
La polul opus se află ţări precum Danemarca sau Olanda, unde doar 20% dintre cetăţeni au identificat corupţia drept o problemă majoră la nivel naţional.
Celulele stem pot vindeca inima după un atac de cord.
Aşa arată un studiu recent realizat în Statele Unite.
Experimentele au arătat că, în urma utilizării celulelor stem în terapie, nu au existat reacţii adverse în primele 24 de ore, iar după şase luni, cantitatea de ţesut bolnav s-a redus cu până la jumatate.
Cercetările privind regenerarea ţesuturilor pun bazele unor noi terapii în domeniul bolilor de inimă şi oferă speranţe pentru găsirea unor tratamente pentru alte boli grave.
România şi alte 12 state NATO vor investi trei miliarde de euro în avioane fără pilot pentru supravegherea Europei.
In plus, se vor mai cheltui două miliarde de euro pentru funcţionarea sistemului global de supraveghere, timp de două decenii, de la baza aeriană Sigonella din Sicilia.
Sistemul va permite statelor să facă faţă reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.
Statele Unite iau în considerare o reducere drastică a arsenalului nuclear.
Aşa arată mai multe scenarii dintre care cel mai drastic nu prevede mai mult de 300 de focoase operaţionale, faţă de aproape 1.800 în prezent.
De asemenea, este luată în vedere menţinerea a între 1.000 şi 1.100 de focoase, sau între 700 şi 800.
O astfel de măsură ar reduce arsenalul american la nivelul celui deţinut de Franţa.
Potrivit unui oficial american, ideea se află doar într-un stadiu preliminar şi nicio propunere nu a fost făcută preşedintelui Barack Obama.