Ştiri 14 martie 2012
Este vorba despre lucrarea „Omilii” a Fericitului Augustin, tradusă din limba franceză de Protos. Dr. Arsenie Obreja.
Evenimentul va avea loc de la ora 16, în biblioteca „Arhiepiscopul Lucian Florea”, din Palatul Arhiepiscopal.
Cartea va fi prezentată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi de Pr. Prof. Univ. Dr. Nechita Runcan, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa.
Volumul se înscrie într-un proiect de promovare a învăţăturii Fericitului Augustin, coordonat de părintele Arsenie Obreja şi Ionuţ Druche.
În cadrul proiectului, Editura Arhiepiscopiei Tomisului a publicat alte două volume de traduceri din opera Fericitului Augustin, „Omilii la Evanghelia după Ioan (I-VII)” şi „Despre înfrânare. Despre văduvie. Despre căsătorie”, iar luna viitoare va apărea cartea „Teme augustiniene”.
În Marea Britanie, credincioşii nu vor avea dreptul de a purta cruce la locul de muncă.
Aşa prevede un proiect al guvernului britanic.
Miniştrii care au propus proiectul de lege sunt de părere că atâta timp cât crucea nu este o “cerinţă” a credinţei creştine, angajaţilor li se poate interzice purtarea acesteia.
În replică, Lordul Carey, fostul arhiepiscop de Canterbury a acuzat faptul că miniştrii dictează asupra religiei creştine şi sunt un nou exemplu de excludere a credinţei din viaţa oamenilor.
Aceasta este pentru prima oară când Guvernul se sesizează în ceea ce priveşte problema purtării crucilor, simbol al credinţei creştine.
Românii vor avea din vară, reţeta electronica şi cardul naţional de sănătate.
Măsura pregăteşte introducerea noii legi a Sănătăţii.
Mai multe detalii ne oferă Costi Dumăscu de la Radio România.
Clasele de şcoală profesională vor fi înfiinţate în cadrul liceelor tehnologice care pot asigura baza materială pentru susţinerea cursurilor.
Aceasta au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.
Astfel, din toamnă, în judeţul Constanţa vor fi înfiinţate 22 de clase de învăţământ profesional, în cadrul cărora vor putea învăţa 600 absolvenţi ai claselor a IX-a.
Circulaţia rutieră pe strada Traian va fi reluată spre finalul anului.
Anunţul a fost făcut ieri de primarul Constantei, Radu Mazăre, care a vizitat lucrările de consolidare a falezei din zonă.
Primarul a mai anunţat că locuitorii din zonă au scăpat de pericolul surpărilor, deoarece zona este sigură în procent de 80%, iar lucrările vor continua.
Costurile consolidărilor s-au ridicat la 30 milioane de euro şi au fost suportate de investitorul care are în proiect şi construcţia unui centru comercial în zonă.
România şi Bulgaria sunt cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene.
Într-un clasament al celor mai sărace regiuni din Europa de Est, cele două state ocupă primele 10 locuri.
Cea mai săracă regiune din România este cea de Nord-Est, iar cea mai săracă din Bulgaria este regiunea Severozapaden.
La polul opus, cea mai bogată regiune estică este Bratislava din Slovacia, iar la nivelul întregii Europe se regăseşte cartierul financiar al Londrei.
Energia electrică se scumpeşte de anul viitor.
Potrivit calendarului de liberalizare a preţului curentului electric, consumatorii nu vor mai avea doar preţuri stabilite de stat.
În plus, furnizorii de electricitate vor vinde populaţiei şi energie cumpărată de pe bursă, la preţuri mai mari.
Totodată, românii vor avea un program al majorărilor şi pentru gazele naturale.
În acest caz, scumpirile se vor simţi mai mult, pentru că ţara noastră va importa gaze, care sunt mai scumpe.
Şoferii vor putea contesta amenzile de circulaţie la judecătoria de pe raza localităţii de domiciliu.
Potrivit propunerii de lege, cetăţenii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a contesta amenda primită.
Până la acest moment, contestarea proceselor verbale de contravenţie se putea face numai la judecătoria de pe raza localităţii unde a fost constatată contravenţia.
Aproximativ 90% dintre procesele în care participanţii la trafic contestă amenzile care le-au fost aplicate de către agenţii de circulaţie sunt câştigate de Poliţia Română.
Marea Britanie a restricţionat consumul de apă.
Ministerul Mediului a decis să impună restricţii asupra consumului de apă de luna viitoare, din cauza secetei prelungite.
Astfel, britanicii nu îşi vor mai putea uda grădinile cu furtunul, vor fi nevoiţi să facă duşuri scurte şi să folosească maşinile de spălat doar atunci când se strâng suficiente haine.
Un raport recent al Naţiunilor Unite arată că peste un miliard şi jumătate de oameni de pe întreg globul nu au acces la apă potabilă.
Alte două miliarde nu au sisteme de canalizare, toalete civilizate şi condiţii minime de igienă.
România deţine importante cantităţi de gaze de şist.
Exploatarea acestora este, însă, problematică,din cauza impactului negativ asupra mediului.
Mai multe ne spune Stelian Muscalu de la Digi24 TV.
Trei din patru români au renunţat la consultaţia la medic din cauza costurilor medicale foarte mari.
Declaraţia a fost făcută de directorul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Cristian Luţan, cu prilejul Zilei Europene a Pacienţilor.
De teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor, pacienţii nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează.
În plus, acesta a mai spus că, potrivit studiilor, fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate.
Străinii cumpără România la hectar.
Datele statistice arată că aproximativ un milion de hectare arabile, adică 8,5 % din pământul agriculturii româneşti, sunt înstrăinate persoanelor fizice sau societăţilor comerciale care au rezidenţa în România.
Situaţia se poate agrava peste un an, când străinii vor putea cumpăra terenuri şi fără a fi rezidenţi.
Clasamentul cumpărătorilor străini are pe primele 3 locuri Italia,Germania şi ţările arabe.
Urmează Ungaria, Spania, Austria, Danemarca, Grecia, Olanda şi Turcia.
Oamenii percep diferit trecerea timpului.
Aceasta este concluzia unui colocviu desfăşurat în Franţa care a avut ca subiect viteza cu care trece timpul.
Experţii au demonstrat că timpul nu trece cu aceeaşi viteză pentru toţi.
Factorii care influenţează percepţia asupra timpului sunt ritmul cardiac, circumstanţele de viaţă şi eventualele boli psihiatrice.
Oamenii de ştiinţă vor să cloneze un mamut dispărut acum 10 mii de ani.
Cercetătorii ruşi şi sud-coreeni vor folosi rămăşiţe ale acestor erbivore de talie mare, descoperite în permafrostul siberian.
Experimentele vor începe în acest an în Rusia.
Fundaţia sud-coreeană pentru cercetări în biotehnologie va folosi un elefant asiatic pentru transferul celulelor somatice, care se referă la celule animale nonsexuale.
Sud-coreenii au anunţat că îşi vor transfera tehnologia la universitatea rusă, care colaborează la rândul ei cu o echipă japoneză pentru a clona acest animal.