Ştiri 21 martie 2012
Acesta va începe de la ora 12 din faţa Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi se va desfăşura pe traseul Piaţa Ovidiu, Primărie, Poştă şi Magazinul Tomis.
Evenimentul are loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi cu autorizarea Primăriei Constanţa şi este organizat de Arhiepiscopia Tomisului şi Şcoala Brâncovenească.
Marşul se desfăşoară la nivel naţional şi se doreşte a fi o atitudine fermă împotriva imoralităţii.
Schiturile „Lacu” şi „Prodromu” de pe Muntele Athos ar putea primi bani din buget.
Membrii Comisiei pentru drepturile omului de la Senat au avizat favorabil, ieri, o iniţiativă legislativă în acest sens.
Potrivit proiectului, Ministerul Culturii va aloca anual suma de 250.000 de euro pentru cele două schituri româneşti de la Muntele Athos.
În prezent, de acest sprijin financiar beneficiază numai schitul “Prodromu”.
Astăzi este Ziua Internaţională a Poeziei.
Aceasta a fost instituită de UNESCO, în anul 1999, ca o recunoaştere a faptului că, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Ziua Mondială a Poeziei promovează printre altele şi eforturile editurilor mici care încearcă să se afirme în acest domeniu prin publicarea de colecţii ale poeţilor tineri.
La Spitalul de Urgenţă Constanţa se va înfiinţa, pentru prima dată în judeţul nostru, Departamentul Inimii.
Această structură a fost realizată prin asocierea secţiilor de Chirugie Cardiovasculară şi Cardiologie cu Laboratorul de Cateterism Cardiac.
Scopul principal îl reprezintă diagnosticarea şi tratamentul prompt, corect şi informat al pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare.
Printre altele, acest departament va centraliza pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare din Dobrogea, va crea registrul Regional de Boli Cardiovasculare şi, cel mai important, va accesa fonduri, prin programele naţionale, pentru intervenţii chirurgicale.
Românii îşi vor putea alege asiguratorul pentru serviciile de sănătate obligatorii.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi este de părere că sistemul de asigurări de sănătate trebuie să fie mixt public-privat, astfel încât orice persoană să-şi poată alege asiguratorul atât pentru pachetul de bază, cât şi pentru asigurarea opţională.
Până în luna aprilie, Comisia ministerială pentru redactarea noului Proiect va stabili modul de organizare a sistemului asigurărilor de sănătate.
Elevii de gimnaziu şi liceu vor susţine astăzi testul Pisa.
Domeniul principal al acestei evaluări va fi matematica şi va avea o durata de două ore.
Testul va conţine şi itemi de citire sau lectură dar şi ştiinţe.
De asemenea, elevii vor primi pentru completare un chestionar de mediu socio-educaţional, cu durata de 45 de minute.
La rândul lor, şi directorii şcolilor participante la testare vor completa un chestionar cu privire la specificul şcolii respective. Toate informaţiile despre proiectul PISA în România pot fi consultate pe www.edu.ro.
Carnea de miel se va scumpi.
Declaraţia aparţine preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
Preţul cărnii de miel va fi impus de marile centre comerciale.
Dragoş Frumosu spune că scumpirea nu va fi foarte mare, dar ea nu va veni singură.
Autostrada Soarelui va fi gata în luna iunie.
Anunţul aparţine ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare, care a mai adăugat că nu accepta nici un fel de întârzieri, chiar dacă din cauza vremii nefavorabile nu s-a putut lucra.
Oficialul a mai declarat că prin renegocierea contractului cu firma constructoare, statul român a economisit aproape opt milioane de euro.
Termenul limită pentru finalizarea tronsonului Cernavodă-Medgidia este 30 iunie.
Extracţia gazelor de şist reprezintă un pericol pentru sănătate.
Fracţionarea hidraulică ar putea elibera în atmosferă gaze periculoase, care cauzează apariţia durerilor de cap şi dificultăţilor de respiraţie pe o rază de aproape un kilometru în jurul exploatării, arată un studiu recent.
Procedura este criticată vehement de grupurile de activişti de mediu, care susţin că aceasta poate contamina pânza freatică, polua atmosfera şi genera cutremure.
Fracţionarea presupune pomparea de apă, nisip şi substanţe chimice în rocile de şist, la presiuni foarte mari.
Bulgaria a interzis recent exploatarea gazelor de şist.
Guvernul a adoptat Strategia Naţională Anticorupţie pentru următorii trei ani.
Aceasta prevede simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii deputaţilor şi senatorilor, în faţa acţiunilor penale.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a precizat că Strategia va fi înaintată Parlamentului, cu propunerea ca Legislativul să adopte o declaraţie prin care să-şi asume obiectivele documentului guvernamental.
Un nou vaccin împotriva tuberculozei ar putea revoluţiona lumea medicală.
Acesta se află în primul studiu clinic avansat şi urmează să fie testat anul viitor în Africa de Sud.
Cercetătorii sunt de părere că noul vaccin va oferi o nouă perspectivă asupra eradicării tuberculozei.
Africa de Sud are a doua cea mai mare rată de infecţii cu TBC din lume.
Tuberculoza este cauza principală a decesului persoanelor din această regiune.
Reţeaua de socializare Facebook stimulează narcisismul, prieteniile superficiale şi răspunsurile agresive la critici.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, există o legătura între numărul de prieteni de pe Facebook şi un comportament caracterizat prin narcisism şi agresivitate în raport cu ceilalţi.
Cei care au un număr mare de prieteni pe Facebook se comportă agresiv când sunt criticaţi sau ironizaţi deoarece ţin foarte mult la propria imagine.
Cercetarea vine în contextul în care prin Facebook şi alte reţele sociale sunt încurajate prieteniile superficiale şi foarte mulţi îşi adaugă în listele de prieteni oameni pe care nu îi cunosc.