Ştiri 22 martie 2012
Cu acest prilej, Mănăstirea Buna Vestire şi Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian din comuna Mircea Vodă îşi va sărbători hramul.
Astfel, sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi, de la ora 8, sfânta liturghie arhierească la această mănăstire.
Tot în această zi, va avea loc şi slujba punerii pietrei de temelie a bisericii şi tunderea în monahism a unui vieţuitor al mănăstirii.
Constănţenii sunt invitaţi sâmbătă la un marş pentru viaţă.
Acesta va începe de la ora 11 din faţa Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel cu un moment de rugăciune pentru pruncii avortaţi.
Apoi marşul se va desfăşura pe traseul Piaţa Ovidiu, Primărie, Poştă şi Magazinul Tomis.
Evenimentul are loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi cu autorizarea Primăriei Constanţa şi este organizat de Arhiepiscopia Tomisului şi Şcoala Brâncovenească.
Marşul se desfăşoară la nivel naţional şi se doreşte a fi o atitudine fermă împotriva imoralităţii.
România va trece la ora de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, ora 3 va deveni ora 4.
Ziua de duminică, 25 martie va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.
Convenţia, care se aplică în România din anul 1979, permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Un nou sens giratoriu va fi amenajat în Constanta.
Acesta va fi construit la intersecţia străzii Bucureşti cu bulevardul Alexandru Lăpuşneanu.
Acesta este doar unul din sensurile giratorii care se vor construi în acest an în municipiul Constanţa ce vor avea ca scop fluidizarea traficului.
Alte sensuri giratorii vor fi construite la intersecţia străzii Alba Iulia cu bulevardul Aurel Vlaicu şi la intersecţia străzilor Traian şi bulevardul Marinarilor.
Astăzi este ziua mondială a apei.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din anul 1992.
În România, această zi se sărbătoreşte din 1993.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenţia oamenilor a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor.
La Constanţa, evenimentul este marcat de către SC RAJA SA, printr-o serie de acţiuni educative în care sunt implicaţi zeci de elevi.
Copiii vor avea acces la efectuarea unor analize uzuale la apa potabilă, în urma cărora vor determina duritatea, concentraţia clorului şi pH – ul apei potabile.
Furnizorii de energie vor fi obligaţi să transmită consumatorilor oferte de preţ.
Astfel, la cererea scrisă a unui client furnizorul este obligat să comunice în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă cu privire la condiţiile de furnizare a energiei electrice.
Oferta va trebui să conţină, obligatoriu, preţul de furnizare, termenii de plată şi data limita de încheiere a contractului de furnizare elaborat de autoritatea competentă.
Această măsură este prevăzută în proiectul noii Legi a energiei electrice care a fost avizat de Guvern şi transmis Parlamentului pentru aprobare în regim de urgenţă.
O nouă linie de gardă va fi înfiinţată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Aceasta va fi asigurată de medici rezidenţi de anul 5 şi medici de familie care vor consulta cazurile mai puţin grave.
Iniţiativa aparţine Consiliului Judeţean Constanţa şi a fost implementată din cauza fluxului foarte mare de pacienţi care erau nevoiţi să aştepte pentru o consultaţie chiar şi 7 ore.
De asemenea, conducerea unităţii sanitare va asigura spaţiul necesar şi pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă.
Cardurile de sănătate vor fi distribuite din luna august.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă a anunţat însă că de acestea vor beneficia doar pacienţii asiguraţi.
Astfel, fiecare asigurat cu vârsta de peste 14 ani va primi cardul de sănătate.
Acesta va fi din plastic şi va avea un cip care va conţine datele de identitate ale posesorului, informaţii medicale cum ar fi grupa sanguină şi Rh-ul, dacă suferă sau nu de boli cronice, dacă are anumite alergii sau dacă şi-a dat acceptul pentru donarea de organe, celule sau ţesuturi.
De la 1 iunie, va fi introdusă prescripţia medicală electronică.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat ieri că aceasta va funcţiona în paralel cu actualul sistem de prescripţie.
Acesta a subliniat că prin introducerea prescripţiei electronice se vor preveni fraudele din sistem, se vor evita erorile de prescripţie şi se va asigura un management performant.
Pentru implementarea prescripţiei electronice şi dosarului electronic au fost obţinute fonduri europene nerambursabile în valoare de 40 milioane euro.
Ministerul Mediului va aloca fonduri pentru modernizarea sistemului de folosire a apei potabile.
Ministrul Laszlo Borbely a declarat că ministerul pe care îl conduce va aloca 9,5 miliarde de euro până în 2018 pentru un sistem de folosire a apei potabile civilizat.
Acesta a mai declarat că prioritatea fiecărei ţări trebuie să fie utilizarea cât mai raţională a rezervelor de apă de care dispune.
Românii care au o poliţă facultativă de asigurare a locuinţei vor trebui să declare la primărie acest lucru.
Din vara anului trecut, primăriile sunt obligate să îi amendeze pe românii care nu şi-au asigurat locuinţele, cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei.
Potrivit legii, cei care au încheiat o poliţă facultativă de asigurare nu mai trebuie sa închidă una obligatorie.