Ştiri 23 martie 2012
Cu acest prilej, Mănăstirea Buna Vestire şi Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian din comuna Mircea Vodă îşi va sărbători hramul.
Astfel, mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi, de la ora 8, slujba punerii pietrei de temelie a bisericii şi tunderea în monahism a unui vieţuitor al mănăstirii, după care va oficia sf. liturghie.
După-amiază, de la ora 17, Înaltpreasfinţitul Teodosie, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din oraşul Năvodari.
După slujbă va urma o procesiune cu moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
Sfintele moaşte vor rămâne la biserica „Buna Vestire” din Năvodari până luni.
Seara, de la ora 19.30 ierarhul nostru va oficia slujba Privegherii la mănăstirea „Buna Vestire” din localitatea Strunga, comuna Oltina.
Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa.
Duminică, Înaltpreasfințitul Teodosie va răspunde invitaţiei Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcei, şi va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Buna Vestire” din oraşul Tulcea.
Apoi, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va asista la Concertul „În vremea aceea” organizat de Arhiepiscopia Tomisului, la Teatrul Jean Bart din Tulcea.
Constănţenii sunt invitaţi maine la un marş pentru viaţă.
Acesta va începe de la ora 11 din faţa Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel cu un moment de rugăciune pentru pruncii avortaţi.
Apoi marşul se va desfăşura pe traseul Piaţa Ovidiu, Primărie, Poştă şi Magazinul Tomis.
Evenimentul are loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi cu autorizarea Primăriei Constanţa şi este organizat de Arhiepiscopia Tomisului şi Şcoala Brâncovenească.
Marşul se desfăşoară la nivel naţional şi se doreşte a fi o atitudine fermă împotriva imoralităţii.
România va trece la ora de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, ora 3 va deveni ora 4.
Ziua de duminică, 25 martie va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.
Convenţia, care se aplică în România din anul 1979, permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Un studiu sociologic despre ortodocşii din America a fost dat publicităţii.
Conform datelor, 800 de mii de americani participă activ la viaţa liturgică ortodoxă, iar 200 de mii participă săptămânal la Sf.Liturghie.
Mai mult de jumătate dintre ortodocşii americani aparţin de Biserica Greciei, în timp ce ortodocşii români sunt în număr de 11 mii.
Studiul mai arată că numărul ortodocşilor este în creştere în 15 state americane.
Astăzi este Ziua Mondiala a Meteorologiei.
Aceasta se sărbătoreşte din anul 1961 şi semnifică intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei.
Un număr de 189 de ţări aniversează, astăzi, 62 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei, prilej cu care se vor organiza evenimente cu tema ‘Vremea, clima şi apa – motoarele viitorului nostru sustenabil în context global’.
Preţul la alimente se va scumpi cu 4%.
Anunţul aparţine preşedintelui Patronatului Romalimenta, Sorin Minea, care mai adaugă că singura variantă în scopul menţinerii preţurilor la un nivel constant ar fi rabatul de la calitate.
Alimentele care se vor scumpi sunt pâinea, uleiul, zahărul şi produsele lactate.
Un studiu recent al Institutului Naţional de Statistică arată că România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte scumpirea alimentelor.
Aproape toţi românii consideră calitatea apei o problemă gravă a ţării lor.
Un sondaj Eurobarometru publicat ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, arată că românii sunt cei mai nemulţumiţi de calitatea apei din Uniunea Europeană.
La polul opus se află germanii, austriecii şi finlandezii.
De asemenea, un sfert dintre români consideră că nu sunt deloc informaţi în legătură cu apele subterane şi cred că cel mai eficient mod de a reduce problemele legate de apă ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea.
Asigurarea obligatorie auto s-ar putea scumpi cu până la 50% din luna mai.
Potrivit asiguratorilor, doar prin majorarea preţurilor la poliţele RCA se pot plăti despăgubirile la timp.
Brokerii au scăzut preţurile poliţelor RCA până la nivelul la care încasările nu le mai permit să acopere daunele.
Astfel, despăgubirile întârzie, iar maşinile rămân în service-uri foarte mult.
Asiguratorii recomandă astfel autorităţilor să impună un preţ minim pentru asigurarea auto obligatorie.
Obezitatea afectează negativ şi creierul.
Astfel, potrivit unui studiu, kilogramele în plus nu sunt vinovate doar pentru apariţia diabetului sau a bolilor de inimă ci şi pentru apariţia demenţei.
Cercetătorii coreeni anunţă că, pe măsură ce înaintează în vârstă, persoanele obeze riscă să sufere un declin intelectual. Aceştia au mai declarat că prin prevenirea obezităţii, riscul de apariţie a declinului cognitiv şi a demenţei este considerabil redus.
Un studiu efectuat anterior de neurologii americani a demonstrat că, în cazul persoanelor obeze, creierul este îmbătrânit cu 16 ani.
Turcia este în topul ţărilor fără libertate religioasă.
Comisia Americană despre Libertatea Religioasă a alcătuit un clasament al ţărilor cu probleme în privinţa libertăţilor religioase.
Principala problemă a topului este persecuţia creştinismului.
Clasamentul mai cuprinde state importante precum
Egipt, Pakistan, China şi Arabia Saudită.