Ştiri 22 februarie 2011
Astăzi, 22 februarie, se împlinesc 110 ani de la naşterea patriarhului Justinian Marina. Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române s-a născut la data de 22 februarie 1901, în localitatea Sueşti, judeţul Vâlcea. A urmat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi a fost un timp preot de parohie. Rămas văduv, în anul 1945 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, demnitate în care a slujit Biserica până în anul 1947, când a fost ales arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Sucevei. La 6 iunie 1948 a fost înscăunat ca arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, păstorind până la trecerea sa la cele veşnice. Ca patriarh, a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe Române prin cunoscutul său „Apostolat social”, prin care a ştiut să dea o nouă orientare activităţii Bisericii în condiţiile noi de viaţă instalate de regimul comunist. Patriarhul Justinian a trecut la cele veşnice în data 26 martie 1977 şi a fost înmormântat la Mănăstirea Radu Vodă. PF Justinian nu întâmplător şi-a ales locul de odihnă la biserica Mănăstirii „Radu Vodă” pentru a mai salva încă o biserică din faţa tăvălugului comunist, ştiut fiind faptul că prezenţa mormântului PF Sale constituie un obstacol de netrecut pentru oricine ar încerca să atenteze la integritatea acestei biserici.
Sursa: Radio Reîntregirea
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va face o vizită la penitenciarul Poarta-Albă.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va avea o discuţie moral-duhovnicească cu deţinuţii condamnaţi pe viaţă.
Românii ortodocşi din Paris vor ca statuia “Rugăciune” a lui Constantin Brâncuşi să fie aşezată în faţa catedralei româneşti din capitala Franţei.
Statuia din bronz, realizată în anul 1907, se află în acest moment în staţia de metrou ‘Madeleine’ din Paris, la trei niveluri în subteran.
Ea a fost prezentată în Franţa în anul 1910 de către autorul ei.
Comunitatea ortodoxă românească din jurul Catedralei mitropolitane “Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail”, face astfel demersurile necesare în încercarea aşezării acesteia într-un loc cuvenit.
Mai multe porţiuni de plajă au dispărut în Marea Neagră.
După furtuna de la sfârşitul săptămânii trecute, în Eforie Sud plaja a fost înghiţită de mare, iar în Mamaia valurile se sparg de construcţiile ridicate în nisip.
Autorităţile se tem că sezonul estival va fi compromis, pentru că turiştii nu vor mai avea unde să facă plajă.
Totodată, specialiştii avertizează că, dacă autorităţile nu intervin pentru a stopa eroziunea de pe litoral, generaţiile viitoare nu vor mai avea unde să facă plajă, iar turismul la Marea Neagră va dispărea.
Constănţenii amână vizita la stomatolog din cauza lipsei banilor.
Medii spun că mulţi pacienţi ajung la dentist doar atunci când durerile devin insuportabile, iar tratamentele acestora sunt destul de costisitoare.
Astfel, pentru o consultaţie, oamenii trebuie să plătească în jur de 50 de lei, operaţiune care la un cabinet particular poate ajunge şi la 100 de lei.
O obturaţie poate ajunge până la 300 de lei, iar urgenţele pe timp de noapte costă 100 de lei.
Potrivit medicilor, numărul pacienţilor a scăzut cu 40% faţă de anul trecut.
Meteorologii au emis, ieri, o informare meteo privind intensificări ale vântului şi ninsori în întreaga ţară.
Astfel, potrivit ANM, în intervalul 22 februarie, ora 02:00 – 23 februarie, ora 12:00, va ninge în toată ţara şi se va depune strat de zăpadă, mai consistent în sudul Banatului, Oltenia şi zona de munte.
În regiunile sudice şi sud-estice, temporar, vântul va avea intensificări şi va viscoli ninsoarea, iar în Dobrogea precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ploaie, favorizând producerea poleiului.
De astăzi, tinerii întreprinzători pot depune planuri de afaceri în cadrul programului de sprijin al statului.
Prin acest program ei pot beneficia de alocaţii financiare nerambursabile de până la 10.000 euro.
Potrivit premierului Emil Boc, bugetul alocat pentru acest an este de 21 milioane lei.
Înscrierea este continuă, până la epuizarea bugetului, şi se face online, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Implementare a Programelor şi Proiectelor pentru IMM-uri.
Potrivit programului, managerii trebuie să angajeze minim două persoane şi să reinvestească anual 50% din profit.
Guvernul va aloca 30 de milioane de euro pentru spaţii verzi în mediul rural.
Totodată, 80 de oraşe vor beneficia de circa 23 de milioane de euro în acelaşi scop.
Banii vin de la Ministerul Mediului şi sunt obţinuţi din taxa de primă înmatriculare.
Guvernul îşi motivează investiţiile prin faptul că România trebuie să asigure 26 metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor în fiecare localitate, până la sfârşitul anului 2013, conform directivelor Uniunii Europene şi legislaţiei în vigoare.
Pensionarii încadraţi cu gradele 1 şi 2 de muncă primesc, din acest an, o majorare la pensia lunară.
La nivel naţional s-au efectuat deja plăţile pentru circa 1.300.000 de persoane care se încadrează în aceste clase, iar restul vor primi sumele stabilite retroactiv.
Calculul acestor pensii se face în baza unui program electronic la nivelul întregii ţări şi se aplică de către toate casele judeţene.
Premierul Emil Boc a declarat că până în prezent pensionarii încadraţi în grupele 1 şi 2 de muncă au beneficiat de la 1 ianuarie de o majorare a pensiilor în medie de 93 de lei.
Sindicaliştii ameninţă cu greva generală dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga proiectul Codului Muncii.
Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat că au stabilit pichetarea intrărilor în sediul Parlamentului şi grevă de avertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor.
De asemenea, la nivel local, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până pe 18 aprilie vor fi mitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Constanţa, Bihor, Botoşani, Harghita şi Caraş-Severin.
Sindicaliştii sunt de părere că noul Cod al Muncii este o formă de sclavagism, deoarece patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane.
România şi Turcia vor inaugura o linie directă de feribot.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că aceasta va lega portul Constanţa de cel turc Pendik şi urmează să fie inaugurată în această vară.
Linia maritimă va avea scopul de a contribui la creşterea tranzitului maritim şi va deschide oportunităţi transportului de călători şi marfă între România şi Turcia, precum şi între Europa, Asia şi Orientul Apropiat.
Ministrul Transporturilor l-a însoţit vineri la Constanţa pe omologul său din Turcia, care a efectuat o vizită de două zile.
Bulgaria intenţionează să reducă taxa de trecere a podului peste Dunăre care leagă Giurgiu de Ruse.
Guvernul bulgar va include acest subiect pe agenda sa săptămânală în perioada următoare, dar va aştepta şi poziţia României.
Locuitorii oraşului Ruse au protestat în numeroase rânduri împotriva taxei de trecere a podului, sperând că aceasta va fi anulată sau redusă substanţial.
În prezent, taxa dus-întors pentru acest pod este de 12 euro.
Fauna din oceane riscă să dispară din cauza pescuitului excesiv.
Potrivit experţilor, în ultimul secol, au dispărut două treimi dintre toni, moruni şi merou.
Acest lucru a bulversat ecosistemul şi ameninţă cu reducerea periculoasă a acestei surse-cheie a alimentaţiei umane.
De asemenea, diminuarea marilor prădători a făcut să explodeze populaţiile de peşti mici, precum sardinele.
Experţii spun că în prezent, numeroşi peşti sunt transformaţi în făină şi ulei pentru a fi utilizaţi ca alimente pentru industria acvaculturii, care depinde tot mai mult de această sursă de alimentaţie.